Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου (24/4/2026)
Αγαπητοί μου αναγνώστες και αγαπητές μου αναγνώστριες,
για μία ακόμη εβδομάδα οι τιμές δεν θέλουν να ακούσουν τι συμβαίνει στα ισοζύγια προσφοράς – ζήτησης και παραμένουν ανέγγιχτες από το γύρω περιβάλλον. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις μεταβολές των τελευταίων 30 ημερών το αγαπημένο στους Έλληνες PoolRed σε ό,τι αφορά τα έξτρα που είναι σε έλλειψη δείχνει απόλυτη σταθερότητα στα 4,25 €/κιλό, ενώ για τα παρθένα παρουσιάζει μία άνοδο 3,1% (από 3,55 σε 3,66€), στα δε υποτιθέμενα σε έλλειψη λαμπάντε 1° η άνοδος είναι 5,7% (από 3,14 σε 3,32€/κιλό).
Όλοι λοιπόν αγαπάμε και διαφημίζουμε τα καλά του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου όμως όταν φτάνει η ώρα του ταμείου εκεί το πορτοφάλι αντέχει για μέχρι τα ραφινέ/κουπέ.
Πόσο θα κρατήσει αυτή η περίεργη κατάσταση κανείς δεν ξέρει. Δειλά – δειλά το νούμερο για 1,8 εκ. τόνους παραγωγή της Ισπανίας του χρόνου, ήδη ακούστηκε. Στο μεταξύ όμως από τώρα και για 6-7 μήνες, με όλες τις αβεβαιότητες που μεσολαβούν, οι επικρατούσες τιμές μπορούν να είναι οριακά βιώσιμες για μεγάλη μερίδα ελαιοπαραγωγών στην Ισπανία, πολύ πιο δύσκολα στην Ελλάδα.
Θα αποτελούσε σφάλμα αν περιοριζόταν η συζήτηση μόνο στα επίπεδα των τιμών. Το ελληνικό ελαιόλαδο, ειδικά τα καλά “εξτρίσσιμα”, βρίσκονται εκτός αγοραστικού ενδιαφέροντος με ελάχιστες, σποραδικές πράξεις. Αυτή την εβδομάδα είχαμε επανάληψη του 5,45 με δύο βυτία στα Παπαδιάνικα, ενώ για λογαριασμό του ομίλου της Deoleo οι πληροφορίες αναφέρουν δύο ακόμη βυτία στους Α.Σ. Αγ. Δημητρίου και Συκιάς, πάντα στη Λακωνία, στα 5,10 €/κιλό. Δηλαδή περί τους 100 τόνους όταν τα ελληνικά προς πώληση αποθέματα ίσως να υπερβαίνουν και τους 50.000 τόνους…
Ακολουθούν οι τιμές στην Ελλάδα, αναλλοίωτες, ονομαστικά τουλάχιστον, από τις προηγούμενης εβδομάδας (βυτίο, ex-work):
Περιοχή
Τιμή (€/kg)
Λακωνία έξτρα
4,25 – 5,45 (=)
Μεσσηνία έξτρα
4,00 – 5,20 (*) (=)
Κρήτη έξτρα
4,40 – 5,10 (=)
Παρθένο 1,2°
3,30 – 3,70 (=)
Λαμπάντε 5°
2,30 – 2,70 (=)
(*) Για το δυσεύρετο ΠΟΠ Καλαμάτα
~~~…~~~
Αποποίηση ευθύνης: Στο olivenews.gr καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε οι πηγές πληροφόρησης να είναι αξιόπιστες και αντικειμενικές. Ωστόσο, δεν αποτελούν εμπορικές συμβουλές και δεν φέρουμε ευθύνη για ενδεχόμενες αγοραπωλησίες των αναγνωστών και αναγνωστριών μας.
Η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου επιτρέπεται μόνο εφόσον συνοδεύεται από ενεργό σύνδεσμο προς την ιστοσελίδα του olivenews.gr.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.




