Χριστούγεννα στα μπλόκα: Αγώνας και γιορτή με τρακτέρ στην άκρη των δρόμων
Ως μία ανάπαυλα και όχι ως υποχώρηση περιγράφουν οι αγρότες τις μέρες των Χριστουγέννων, με πολλούς να παραμένουν στα μπλόκα ακόμα και το βράδυ της παραμονής. Τα τρακτέρ έχουν μετακινηθεί στην άκρη των δρόμων, χωρίς όμως να σταματά η παρουσία των παραγωγών, που δηλώνουν ότι «ζεσταίνουν μηχανές» για τις επόμενες κινήσεις τους.
Στο μπλόκο Μαλαχιά της Αργολίδας, η παραμονή Χριστουγέννων βρήκε τους αγρότες να οργανώνουν ένα αυθόρμητο γλέντι με ζωντανή μουσική και μεζέδες. Όπως τόνισαν, «δεν μπορούσαμε να λείψουμε από το μέτωπο της πάλης μας ακόμα και σήμερα. Μαζί εδώ νιώθουμε σαν μια μεγάλη οικογένεια».
Παρόμοιο κλίμα επικράτησε σε Νίκαια Λάρισας, Καρδίτσα και Βοιωτία, όπου τα τρακτέρ παρατάχθηκαν στην άκρη του δρόμου, επιτρέποντας τη διέλευση των εκδρομέων.
Ομαλή κυκλοφορία στους δρόμους
Παρά την παρουσία των μπλόκων, η κυκλοφορία διεξάγεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Στον ΠΑΘΕ, τα οχήματα που κινούνται προς Θεσσαλονίκη ακολουθούν διαδρομή μέσω της πόλης της Λάρισας και την παλαιά εθνική οδό, επανερχόμενα στον αυτοκινητόδρομο στον κόμβο της Γυρτώνης. Αντίστοιχα, η επιστροφή από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα γίνεται μέσω του κόμβου Πλατυκάμπου και επανεισέρχεται στον ΠΑΘΕ στον κόμβο Κιλελέρ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο Κάστρο Βοιωτίας και στη Θήβα, τα τρακτέρ έχουν παραταχθεί στη ΛΕΑ, δίνοντας τη δυνατότητα διέλευσης δύο λωρίδων. Οι οδηγοί περνούν από τα σημεία και κορνάρουν σε ένδειξη στήριξης προς τους αγρότες. Στην παράκαμψη Σοφάδων (Ε65), οι οδηγοί ακολουθούν παλαιά εθνική οδό, ενώ στον αυτοκινητόδρομο Αντιρρίου – Ιωαννίνων δόθηκε εκ νέου κυκλοφορία στο ύψος των διοδίων Αγγελοκάστρου μετά από 19 ημέρες μπλόκου.
Στην Περιφερειακή Πατρών, την Ολυμπία Οδό και την Ιόνια Οδό, η κίνηση διεξάγεται κανονικά με μία ή δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση, χωρίς ουρές ή προβλήματα.
Πιθανή κλιμάκωση μετά τις γιορτές
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση διατηρεί αισιοδοξία για συνάντηση με τους αγρότες ώστε να βρεθεί λύση στα βασικά αιτήματά τους. Όπως επαναλαμβάνουν κυβερνητικά στελέχη, μόνο στο τραπέζι του διαλόγου μπορεί να γίνει σωστή και τελική διαπραγμάτευση.
Ωστόσο, από τη Λάρισα, οι αγρότες επανέλαβαν ότι θα παραμείνουν στα μπλόκα και μετά τα Χριστούγεννα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης. «Εμείς ανοίξαμε τους δρόμους για να περάσουν οι πολίτες… Η κυβέρνηση ταλαιπωρεί χιλιάδες εκδρομείς», υπογράμμισαν, ενώ τόνισαν ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να σπάσει τα μπλόκα… Θα αποτύχει».
Οι αποφάσεις για τη συνέχεια των κινητοποιήσεων θα ληφθούν από τα συλλογικά όργανα, που θα καθορίσουν αν θα παραμείνει η σημερινή μορφή ή αν θα υπάρξει αλλαγή στη διάταξη των μπλόκων.
Δείτε επίσης:
Ένταση στο μπλόκο των Κήπων – Καταγγελίες αγροτών για ζημιές σε τρακτέρ
Χριστουγεννιάτικη «ανάσα» στην Περιμετρική Πατρών – Αγρότες ανοίγουν λωρίδα για τους εκδρομείς
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.



