Φοροελαφρύνσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους και οικογένειες

Φοροελαφρύνσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους και οικογένειες


Σήμερα, 30 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένο το υπουργικό συμβούλιο στο οποίο θα κυριαρχήσει το θέμα του φορολογικού νομοσχεδίου, με τις φοροελαφρύνσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί από την ΔΕΘ να δεσπόζουν στην ατζέντα.

Οι μειώσεις των φορολογικών συντελέστων θα αποτελέσουν μια ανάσα για συνταξιούχους και μισθωτούς μπροστά στην λαίλαπα της ακρίβειας που σαρώνει καθημερινά τα ελληνικά νοικοκυριά.

Το φορολογικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στην Βουλή την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου έτσι ώστε να συζητήθεί και να ψηφιστεί.

Μείωση της φορολογικής κλίμακας

Η νέα κλίμακα προβλέπει μείωση συντελεστών κατά δύο μονάδες για εισοδήματα 10.000–40.000 ευρώ, ενώ θεσπίζεται ενδιάμεσος συντελεστής 39% αντί 44% για τα εισοδήματα 40.000–60.000 ευρώ.

Για τους νέους έως 25 ετών προβλέπεται πλήρης απαλλαγή φόρου για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, ενώ για την ηλικιακή ομάδα 26–30 ο πρώτος συντελεστής μειώνεται στο 9%. Αντίστοιχα, οικογένειες με παιδιά θα δουν ακόμη μεγαλύτερες ελαφρύνσεις ειδικά για όσους έχουν τέσσερα τέκνα

Εισοδήματα από ενοίκια

Σχετικά με το εισοδήματα για τα ενοίκια, η πρώτη κλίμακα που αφοά εκείνα μέχρι 12.000 ευρώ παραμένει αμετάβλητη, ενώ θεσπίζεται μια ενδιάμεση 25% για εισοδήματα από ενοίκια 12.000–24.000 ευρώ, ώστε να περιοριστούν οι επιβαρύνσεις που προέκυπταν από το «χάσμα» μεταξύ των συντελεστών 15% και 35%.

ΕΝΦΙΑ: Τέλος για οικισμούς έως 1500 κατοίκους

Από το 2026 ξεκινά επίσης η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε κύριες κατοικίες μικρών οικισμών έως 1.500 κατοίκους, με μείωση 50% το πρώτο έτος και πλήρη απαλλαγή το 2027. Παράλληλα μειώνεται κατά 30% ο ΦΠΑ σε νησιά του Βορείου Αιγαίου, του Έβρου και των Δωδεκανήσων με πληθυσμό έως 20.000 κατοίκους.

Τι θα ισχύσει για τους συνταξιούχους

Οι συνταξιούχοι θα δουν σταδιακή κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, η οποία θα απομειωθεί κατά 50% το 2026 και θα καταργηθεί πλήρως το 2027, εξασφαλίζοντας αυξήσεις για 671.000 άτομα που διαφορετικά δεν θα λάμβαναν καμία ενίσχυση. Παράλληλα, προβλέπεται ετήσια ενίσχυση 250 ευρώ με εισοδηματικά κριτήρια, ενώ για τους εργαζόμενους συνταξιούχους η εισφορά αλληλεγγύης θα υπολογίζεται χωρίς την προσαύξηση λόγω εργασίας.

Ένοπλες δυνάμεις και σώματα ασφαλείας

Ήδη από τους μισθούς του Οκτωβρίου παρατηρείται αλλάγη ως προς τις αποδοχές των ενστόλων και των σωμάτων ασφαλείας όπως αυτές καθορίζονται στα ειδικά μισθολόγια.

Δείτε επίσης:

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων