Υπερτονάζ στο ρεβίθι, άντε να κάνεις τον… κόκκορα στον έμπορο

Ως εδώ, όλα καλά. Υπάρχει όµως και ένα αλλά. Το µεγάλο ερώτηµα που βασανίζει ήδη όσους επέλεξαν την καλλιέργεια, είναι πώς αυτό το περισσότερο τονάζ που έχει προκύψει φέτος θα πάει στην αγορά, χωρίς σοβαρούς κραδασµούς στην τιµή; ∆ιότι, για την ώρα, η απορρόφηση της παραγωγής γίνεται από το εµπόριο µε την προσφιλή τακτικών των ανοικτών αγορών και «όπου κάτσει η τιµή», κάτι που συνήθως κρύβει αρνητικές εκπλήξεις µόνο για τον παραγωγό.
Στα παραδοσιακά παραγωγικά κέντρα του Θεσσαλικού κάµπου, όπου το αλώνι του ρεβιθιού οδεύει στα τελειώµατα, οι παραγωγοί που έδωσαν ψήφο εµπιστοσύνης στην καλλιέργεια δεν ξέρουν αν πρέπει να χαρούν ή να στενοχωριούνται. Η χρονιά, από καλλιεργητική άποψη, εξελίχθηκε ικανοποιητικά, παρά τα κάποια προβλήµατα µε τις γνωστές ασθένειες, ενώ και οι στρεµµατικές αποδόσεις δεν τα έχουν πάει καθόλου άσχηµα. Εµπορικά, όµως, τα µηνύµατα που καταφτάνουν στον κάµπο, δεν ηχούν καλά στα αφτιά των παραγωγών.
«Πώς να κάνεις τον κόκορα απέναντι στον έµπορο, όταν η παραγωγή που είναι διαθέσιµη φέτος για την αγορά, είναι τόσο µεγάλη;» ρωτά µε τον παραστατικό αυτό τρόπο ο Γρηγόρης Ανδρεόπουλος, παραγωγός και ιδιοκτήτης θεριζοαλωνιστικής µηχανής -που του επιτρέπει να έχει πιο σφαιρική εικόνα για την κατάσταση- από το χωριό Χαλκιάδες.
Περιγράφοντας τί έχει συµβεί φέτος µε την καλλιέργεια του ρεβιθιού στην περιοχή του, ο κ. Ανδρεόπουλος αναφέρει πως εκτός από το ό,τι µπήκαν περισσότερα στρέµµατα, θετικά είναι τα δείγµατα και από τις αποδόσεις οι οποίες ήταν υψηλές, έως και 200 κιλά το στρέµµα.
«Να πάρεις παραγωγή και να κλαις. Αυτό συµβαίνει φέτος. Όποιος δεν είχε προνοήσει να κλείσει συµφωνία από την αρχή για το πού θα δώσει το προϊόν του, θα έχει πρόβληµα. Θα ζήσουµε πάλι σκηνές όπου πας την παραγωγή σου στον έµπορο και σου λέει πέτα τη στη γωνία και θα δούµε. Ξέρεις τί σηµαίνει αυτό όταν έχει παιδευτεί και έχεις κάνει τόσα έξοδα να παράξεις και σε απαξιώνουν έτσι;» σηµειώνει χαρακτηριστικά ο έµπειρος παραγωγός και αφού επισηµαίνει πως «δυστυχώς και φέτος η απορρόφηση γίνεται µε ανοικτές τιµές και θα δούµε τί θα ισχύσει τον Οκτώβριο» προβλέπει, πως «τουλάχιστον για το ψιλό ρεβίθι, η τιµή του φέτος θα υποχωρήσει σε σχέση µε πέρυσι. Στο χοντρό, που είναι βέβαια πολύ λιγότερο, η εικόνα είναι καλύτερη γιατί πωλείται στις λαϊκές µε 1,20 έως και 1,30 ευρώ το κιλό».
Το ζωηρό ενδιαφέρον φέτος για την καλλιέργεια ρεβιθιού, επιβεβαιώνει κι ο γεωπόνος Βάιος Στεργίου, από τη Λάρισα. «Οι εκτάσεις φαίνεται ότι έχουν διπλασιαστεί και οι αποδόσεις είναι ικανοποιητικές, που σηµαίνει πως οι τιµές θα πιεστούν, σε σχέση µε πέρσι», µας ανέφερε ο έµπειρος γεωπόνος, διευκρινίζοντας, παράλληλα, πως «οι περισσότερες εκτάσεις σπάρθηκαν µε ποικιλία Θηβών, που είναι ανεκτική στην ασκοχύτωση κι ακολουθεί η ανθεκτική Αµοργός που είναι όµως µικρόσπερµη.
∆έλεαρ για στροφή η συνδεδεµένη
Οι λόγοι που έσπρωξαν στο διπλασιασµό των εκτάσεων του ρεβιθιού -καθώς εκτός από τη Θεσσαλία, µπήκαν σε Κουφάλια και Σέρρες- σύµφωνα µε τον Γιώργο Μαχά, παραγωγό από το Καλό Νερό Λάρισας έχουν να κάνουν κυρίως µε δύο λόγους. «Ορισµένοι δελεάστηκαν και από τα 28 ευρώ συνδεδεµένης, τα οποία, όµως, τώρα που διπλασιάστηκαν οι εκτάσεις, θα είναι µειωµένα, ενώ κάποια θέµατα ασκοχύτωσης αντιµετωπίστηκαν µε ψεκασµό, που αύξησαν όµως το κόστος», εξηγεί.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.