Το τυρί ροκφόρ στρέφει τη Γαλλία ενάντια στη σήμανση της Nutriscore – Τυροκόμος

Το NutriScore, ένα σύστημα σήμανσης τροφίμων που στόχος του είναι να παρέχει διατροφικές πληροφορίες με απλό και γρήγορο οπτικό τρόπο, έχει υποστεί διάφορες αλλαγές και ανανεώσεις τα τελευταία χρόνια. Η επισήμανση που βρίσκεται μπροστά στη συσκευασία των τροφίμων και τα ταξινομεί μέσω ενός συνδυασμού χρωμάτων και γραμμάτων. Μέσω μιας πεντάχρωμης κλίμακας με εύρος από το Α με σκούρο πράσινο για τις πιο υγιεινές επιλογές έως το Ε με σκούρο κόκκινο για τις λιγότερο συνιστώμενες επιλογές ταξινομούνται τα τρόφιμα σύμφωνα με συγκεκριμένα κριτήρια. Μετά την επικαιροποίηση της Nutri-Score τον Δεκέμβριο του 2023, αυτή η επισήμανση παρουσιάζει αποκλίσεις σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και δεν έχει εφαρμοστεί ενιαία σε όλες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και η χώρα προέλευσης του ιδρυτη της Nutriscore, η Γαλλία, η οποία μετά την επικαιροποίηση του αλγόριθμου σήμανσης τροφίμων, η Υπουργός Γεωργίας, Annie Genevard, δεν έχει υπογράψει την οδηγία για την εφαρμογή του νέου συστήματος επισήμανσης Nutriscore στη χώρα μέχρι και σήμερα, επειδή διαφωνεί με την ποιότητα που δίνεται σε ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα γαλλικής προέλευσης, όπως το εμβληματικό για τη γαλλική γαστρονομία τυρί ροκφόρ.
“Δεν έχω υπογράψει ακόμα, δεν ξέρω πόσα περιθώρια υπάρχουν για να διορθωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της νέας επισήμανσης “, δήλωσε η Genevard στις 6 Μαρτίου σε μια ομιλία της στη Γερουσία, αναφερόμενη στην κακή βαθμολογία του ροκφόρ, που θεωρείται σήμα κατατεθέν της γαλλικής γαστρονομίας. Επιπλέον, η Υπουργός εξέφρασε την αντίθεσή της για το γεγονός ότι το αποκορυφωμένο γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν υποβαθμιστεί στο νέο σύστημα αξιολόγησης NutriScore.
Χαμηλή βαθμολογία για τα τυριά φίνει η NutriScore
Το ροκφόρ είναι ένα προϊόν με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και κορεσμένα λιπαρά, οπότε η κατάταξη D ή E δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη για όποιον έχει ελέγξει ποτέ το διατροφικό πίνακα στο πίσω μέρος της συσκευασίας. Ωστόσο, η διαφάνεια της κατάταξης θα πρέπει να βασίζεται σε λογικά δεδομένα. Δεν είναι δυνατόν τα εξαιρετικά επεξεργασμένα βιομηχανικά προϊόντα διατροφής που περιέχουν συντηρητικά να αποκτούν Α ή Β βαθμολογία, ενώ τα πολύ φυσικά τοπικά προϊόντα να στιγματίζονται.
Μετά τις αντιδράσεις κρατών, μεταξύ άλλων και η Ελλάδα- κυρίως για το ελαιόλαδο, λόγω της κατηγοριοποίησης των τροφίμων από το Nutriscore με βάση ελλιπή στοιχεία και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη παράγοντες, όπως η ωφέλειά τους για την υγεία ή η υψηλή διατροφική τους αξία, η προσπάθεια υποχρεωτικής οριζόντιας επιβολής του συστήματος Nutriscore στα 27 κράτη-μέλη φαίνεται να μην αποτελεί πλέον προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αν και δεν υπάρχει επίσημη δήλωση που να επιβεβαιώνει την πλήρη εγκατάλειψη του μέτρου, έγινε σαφές ότι η επέκταση του διατροφικού λογότυπου δεν είναι στην ημερήσια διάταξη. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις της ΕΕ θα εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν το Nutriscore σε εθελοντική βάση, συμπεριλαμβανομένων των κρατών-μελών που το έχουν ήδη υιοθετήσει.
Πληροφορίες από dairynews.today, infobae.com
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.