Το ισπανικό υπουργείο μείωσε κι άλλο την παραγωγή ελαιόλαδου της Ισπανίας στους 1,37 εκατομ. τόνους

Το ισπανικό υπουργείο μείωσε κι άλλο την παραγωγή ελαιόλαδου της Ισπανίας στους 1,37 εκατομ. τόνους


Το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Διατροφής της Ισπανίας δημοσίευσε  τις πρώτες εκτιμήσεις για τη νέα συγκομιδή 2025/26, με την παραγωγή να ανέρχεται σε περίπου 1.372.000 τόνους. Αυτό αντιστοιχεί σε μια μικρή μείωση 3% σε σχέση με την προηγούμενη συγκομιδή, αλλά σε αύξηση 19% σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων έξι ετών, ο οποίος είχε επηρεαστεί από την ξηρασία, ειδικά τις χρονιές 2023/24 και 2022/23.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για την παραγωγή ελαιόλαδου της εκστρατείας 2025/26 δείχνουν αποτελέσματα παρόμοια με αυτά της εκστρατείας που ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας, Αλιείας και Διατροφής, Λουίς Πλάνας, «σύμφωνα με αυτήν την πρόβλεψη, τα δεδομένα τοποθετούνται στα μέσο επίπεδα παραγωγής μας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και πρέπει να μας επιτρέψουν να εξασφαλίσουμε τη ροή εφοδιασμού στην εγχώρια αγορά και στις εξαγωγές μας προς τρίτες χώρες».

Οι έντονες βροχοπτώσεις την άνοιξη βοήθησαν στην εξαιρετική ανθοφορία και καρποφορία, προκαλώντας αρχικά την εκτίμηση για πολύ υψηλή συγκομιδή. Ωστόσο, η εκτίμηση αυτή περιορίστηκε λόγω των υψηλών θερινών θερμοκρασιών που καταγράφηκαν στις κύριες παραγωγικές περιοχές, οι οποίες επηρέασαν τις ελιές. Οι καιρικές συνθήκες των επόμενων εβδομάδων θα είναι καθοριστικές για την απόδοση σε ελαιόλαδο.

Τα δεδομένα του απολογισμού είναι προκαταρκτικά και θα προσαρμοστούν ανάλογα με την πορεία της παραγωγής και την συγκομιδή, η οποία συνήθως ξεκινά τον Νοέμβριο.

Εξέλιξη της παραγωγής ελαιόλαδου στην Ισπανία

Η εξέλιξη της παραγωγής ελαιόλαδου στην Ισπανία

Απολογισμός ανά περιοχή
Η εκτίμηση δείχνει μείωση 5% στην Ανδαλουσία, με παραγωγή 1.080.900 τόνους, περίπου το 79% του συνολικού εθνικού παραγωγικού όγκου. Παρόμοια μείωση αναμένεται στη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγική περιοχή, την Καστίλλη-Λα Μάντσα, με εκτιμώμενη παραγωγή 121.500 τόνους, δηλαδή 17% λιγότερους από την περίοδο 2024/25.

Αντίθετα, στην Εξτρεμαδούρα, την τρίτη μεγαλύτερη παραγωγική περιοχή, αναμένεται αύξηση περίπου 3%, με εκτιμώμενη παραγωγή 80.500 τόνους.

Απολογισμός παραγωγής σε εθνικό επίπεδο

Περιοχή
Παραγωγή 2025/26 (εκτίμηση)
Καμπάνια 2024/25
Μέση παραγωγή 2019/20 – 2024/25

ΑΝΔΑΛΟΥΣΙΑ
1.080.900
-62.568
180.289

ΑΡΑΓΩΝIA
11.658
4.195
-1.392

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΑΛΕΝΘΙΑΝΑ
18.557
13.411
-230

ΚΑΣΤΙΛΛΑ-ΛΑ ΜΑΝΤΣΑ
121.500
-24.358
13.188

ΕΞΤΡΕΜΑΔΟΥΡΑ
80.500
2.683
8.618

ΚΑΤΑΛΩΝΙΑ
32.309
16.985
4.033

ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
26.514
5.822
4.141

ΣΥΝΟΛΟ
1.371.938
-43.829
215.352

Απολογισμός παραγωγής στις επαρχίες της Ανδαλουσίας

 
Παραγωγή 2025/26 (εκτίμηση)
Καμπάνια 2024/2025
Μέση παραγωγή 2021/22 – 2024/25
Παραγωγή 2024/25 (προβλεπόμενη)
Μέση παραγωγή 2019/20 – 2024/25

ΑΝΔΑΛΟΥΣΙΑ
1.080.900
-5%
20%
1.143.468
900.611

Αλμερία
7.500
70%
-36%
4.406
11.654

Κάντιθ
16.400
95%
74%
8.409
9.474

Κόρδοβα
269.100
-8%
20%
291.046
224.789

Γρανάδα
117.200
-5%
17%
123.998
100.573

Χεβία
11.100
36%
24%
560.596
395.595

Χαέν
475.000
-15%
20%
560.596
395.259

Μάλαγα
54.600
55%
24%
35.263
43.933

Σεβίλλη
130.000
16%
23%
111.592
106.027

Διαβάστε επίσης στο olivenews.gr: Μειωμένη 5,5% στους 1.080.000 τόνους η πρώτη επίσημη εκτίμηση της Ανδαλουσίας για φέτος (ανανέωση/διόρθωση).

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων