Το Cabernet Franc κερδίζει έδαφος στη βιομηχανία κρασιού της Νέας Υόρκης – Winetrails

Το Cabernet Franc κερδίζει την προσοχή της Νέας Υόρκης ως μια πολλά υποσχόμενη ποικιλία αμπέλου. Γνωστή για την προσαρμοστικότητά της, τοποθετείται ως δυνητικό αστέρι στην αμπελουργία της πολιτείας. Στις ΗΠΑ, το Cabernet Franc βιώνει ένα κύμα δημοτικότητας, παρόμοιο με την άνοδο της ηθοποιού Tilda Swinton.
Παρά την αυξανόμενη επιρροή του, ο αντίκτυπός του στην αγορά εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Στην Καλιφόρνια και τη Νέα Υόρκη, το Cabernet Franc καλλιεργείται σε ξεχωριστά στυλ, όπως η παρουσία του στις περιοχές Μπορντό και Λίγηρας της Γαλλίας. Το θερμό κλίμα της Καλιφόρνια παράγει τολμηρά, φρουτώδη κρασιά, ενώ οι μικρότερες καλλιεργητικές περίοδοι της Νέας Υόρκης έχουν ως αποτέλεσμα ελαφρύτερα κρασιά.
Πιο συγκεκριμένα, η Καλιφόρνια διαθέτει περίπου 3.400 στρέμματα Cabernet Franc, ένας μικρός αριθμός σε σύγκριση με τα 94.000 στρέμματα Cabernet Sauvignon. Ωστόσο, το Cabernet Franc απαιτεί υψηλότερες τιμές. Το 2024, έπιασε 2.805,65 δολάρια ανά τόνο, σε σύγκριση με 2.016,85 δολάρια για το Cabernet Sauvignon. Στη Νάπα, η διαφορά τιμής ήταν ακόμη πιο έντονη, με το Cabernet Franc να φτάνει τα 11.604 δολάρια ανά τόνο. Η Livermore Valley έχει αγκαλιάσει το Cabernet Franc ως χαρακτηριστική ποικιλία μαζί με το Sauvignon Blanc.
Παράλληλα, στη Νέα Υόρκη, το Cabernet Franc είναι το δεύτερο πιο φυτεμένο ερυθρό σταφύλι, με 638 στρέμματα, κυρίως στις περιοχές Finger Lakes, Hudson Valley και Long Island. Δύο πρωτοβουλίες, η Hudson Valley Cabernet Franc Coalition και η Cab Franc Forward NY (CFFNY), στοχεύουν στην προώθηση του σταφυλιού. Τον Φεβρουάριο, μια σημαντική εκδήλωση γευσιγνωσίας στο Μανχάταν παρουσίασε την ποικιλία, προσελκύοντας επαγγελματίες και λάτρεις του κρασιού.
Το Cabernet Franc απευθύνεται στους καταναλωτές που αναζητούν κρασιά με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ και ελάχιστη επίδραση δρυός. Συχνά παράγεται από μικρά, οικογενειακά οινοποιεία, τα οποία πολλοί οινόφιλοι προτιμούν να υποστηρίζουν. Η Lori Budd, ιδρύτρια του Cab Franc Day και του Dracaena Wines, υπογραμμίζει την προσαρμοστικότητα του σταφυλιού και τη φιλική προς τα τρόφιμα φύση του. Η ζήτηση για το Cabernet Franc αντικατοπτρίζεται στην αύξηση των τιμών του και στην αυξημένη διαθεσιμότητα των μονοποικιλιακών κρασιών.
Ο αμπελώνας Wölffer Estate Vineyard στο Sagaponack καλλιεργεί Cabernet Franc από το 1991. Ο αμπελώνας σχεδιάζει να επεκτείνει τις φυτεύσεις του για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση. Στην εκδήλωση CFFNY τον Φεβρουάριο παρατηρήθηκε σημαντικό ενδιαφέρον από τους καταναλωτές και το εμπόριο, γεγονός που υποδηλώνει έναν αυξανόμενο ενθουσιασμό για το σταφύλι.
Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως το Cabernet Franc είναι κατάλληλο για το κλίμα της Νέας Υόρκης, προσφέροντας αντοχή στο κρύο και μικρότερη περίοδο ωρίμανσης. Αυτό το καθιστά ελκυστική επιλογή για τους καλλιεργητές που αντιμετωπίζουν απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες. Η Νέα Υόρκη εξακολουθεί να διερευνά τις βέλτιστες επιλογές υποκειμένων και κλώνων. Στο Macari Vineyards & Winery, οι πωλήσεις Cabernet Franc έχουν διπλασιαστεί από το 2017, με κινητήρια δύναμη τους αφρώδεις οίνους τους και τους οίνους που ζυμώνονται με αυγά από σκυρόδεμα.
Ο αμπελώνας Hermann J. Wiemer στο Dundee της Νέας Υόρκης καλλιεργεί με επιτυχία Cabernet Franc από το 1999. Η ανθεκτικότητα και η προσαρμοστικότητα του σταφυλιού το καθιστούν κατάλληλο για τα ποικίλα κλίματα της Νέας Υόρκης. Ο συνιδιοκτήτης Oskar Bynke σημειώνει ότι η ανθεκτικότητα του σταφυλιού στο κρύο και η αντοχή του στη μούχλα είναι πλεονέκτημα στις υγρές συνθήκες της περιοχής.
Στη Νάπα, το Cabernet Franc ευδοκιμεί στις ευνοϊκές συνθήκες καλλιέργειας. Η Laura Barrett, οινοποιός στο Clif Family Winery & Farm, το περιγράφει ως ένα πλούσιο και αξιόλογο κρασί. Ωστόσο, η περιορισμένη διαθεσιμότητα οδηγεί συχνά σε γρήγορο ξεπούλημα. Ο Dave Parker της Benchmark Wine Group σημειώνει ότι οι νεότεροι συλλέκτες ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για το Cabernet Franc λόγω των μοναδικών ιδιοτήτων του σε σύγκριση με το Cabernet Sauvignon.
Παρά τις δυνατότητές του, το Cabernet Franc της Νέας Υόρκης αντιμετωπίζει προκλήσεις. Τα κρασιά της πολιτείας δεν είναι ακόμη ανταγωνιστικά σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά την ποιότητα σε σχέση με την τιμή. Επίσης, εξακολουθούν να υφίστανται προβλήματα διανομής, τα οποία επηρεάζουν την προβολή και τη διαθεσιμότητα. Ο Josh Nadel, master sommelier, επισημαίνει ότι τα Cabernet Francs της Καλιφόρνιας συχνά δεν διαθέτουν την ποικιλιακή τυπικότητα που συναντάται στις εκφράσεις της Νέας Υόρκης.
Συνοψίζοντας, οι έμποροι λιανικής πώλησης είναι υποστηρικτικοί αλλά επιφυλακτικοί, καθώς θέλουν να δουν τα κρασιά να πωλούνται. Ο κλάδος αντιμετωπίζει επί του παρόντος δυσκολίες και η ευρεία υιοθέτηση του Cabernet Franc της Νέας Υόρκης θα πάρει χρόνο. Ωστόσο, υπάρχει αισιοδοξία ότι η ζήτηση για τοπικά κρασιά με χαμηλότερο αλκοόλ θα αυξήσει το ενδιαφέρον στα βορειοανατολικά. Με μόνο 638 στρέμματα φυτεμένα, το Cabernet Franc της Νέας Υόρκης θα παραμείνει προς το παρόν περιορισμένη κυκλοφορία.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.