Τα 6 αιτήματα της Χαμάς για να δεχτεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Τα 6 αιτήματα της Χαμάς για να δεχτεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα


Προσδοκίες ότι στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου για την Γάζα, οι έμμεσες συνομιλίες ΙσραήλΧαμάς οδηγούν σε γέφυρα για τον τερματισμό του πολέμου, προσδίδει το θετικό κλίμα της πρώτης μέρας.

Ανήμερα της δεύτερης επετείου της 7ης Οκτωβρίου 2023, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ απευθύνει έκκληση στα εμπόλεμα μέρη να τερματίσουν τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ και ο Έλληνας Πρωθυπουργός κάλεσε όλες τις πλευρές να δείξουν θάρρος και αυτοσυγκράτηση.

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός διαμηνύει ότι «αυτό που ξεκίνησε στη Γάζα θα τελειώσει με την απελευθέρωση κρατουμένων και το τέλος της κυριαρχίας της Χαμάς».

Στον αντίποδα, ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών Μπαντρ Αμπντέλ Άτι ανακοίνωσε ότι η Αίγυπτος και το Κατάρ προσπαθούν να γεφυρώσουν το χάσμα και να διαμορφώσουν έναν μηχανισμό που θα επιτρέψει την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατουμένων. Δύο προηγούμενες συμφωνίες (Νοέμβριος 2023 και Ιανουάριος 2025) είχαν επιτρέψει την επιστροφή ομήρων και σορών, χωρίς όμως να οδηγήσουν σε διαρκή εκεχειρία.

Την ίδια ώρα, η Σαουδική Αραβία καθιστά σαφές ότι προϋπόθεση για ειρήνευση είναι μια σαφής και μη αναστρέψιμη πορεία προς ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

Το Ισραήλ θα έπρεπε να έχει ήδη τερματίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα κατά συμμόρφωση με το σχέδιο Τραμπ, δηλώνει το Κατάρ, καθώς η αμερικανική αντιπροσωπεία υπό τον Στιβ Γουίτκοφ θα συμμετάσχει από την Τετάρτη στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στην Αίγυπτο .

«Περιμένουμε τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων σχετικά με την κατάπαυση του πυρός τις προσεχείς ημέρες. Η ερώτηση θα έπρεπε να απευθυνθεί πρώτα στο Ισραήλ. Οφειλε να έχει σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις αν οι δηλώσεις του (ισραηλινού) πρωθυπουργού περί συμφωνίας με το σχέδιο Τραμπ ήταν αληθείς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ Μάτζεν αλ-Ανσάρι.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η υπό τον Στιβ Γουίτκοφ αντιπροσωπεία των ΗΠΑ θα συμμετάσχει από αύριο στις διαπραγματεύσεις. «Είχαμε μακρύ από κοινού διάλογο με τον Στιβ Γουίτκοφ, που σχεδιάζει να έρθει στην Αίγυπτο εντός των επόμενων ωρών», δήλωσε ο Μπαντρ Αμπντελάτι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα με τον γερμανό ομόλογό του Γιόχαν Βάντεφουλ.

 

 

Τα βασικά αιτήματα της Χαμάς

Η Χαμάς από την πλευρά της έχει περιγράψει λεπτομερώς τους βασικούς όρους της στις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός.

Ο Φάουζι Μπαρχούμ, εκπρόσωπος της οργάνωσης, δήλωσε ότι η αντιπροσωπεία της επιδιώκει να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια για να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα ανταποκρίνεται στις «προσδοκίες του λαού μας στη Γάζα».

Ο Μπαρχούμ ανέφερε τα βασικά αιτήματα της Χαμάς ως εξής:

  • Μόνιμη και συνολική εκεχειρία.
  • Πλήρης αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από όλη τη Γάζα.
  • Απεριόριστη είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας και βοήθειας έκτακτης ανάγκης.
  • Επιστροφή των εκτοπισμένων στα σπίτια τους.
  • Άμεση έναρξη πλήρους διαδικασίας ανοικοδόμησης, υπό την επίβλεψη ενός παλαιστινιακού εθνικού οργάνου τεχνοκρατών.
  • Δίκαιη συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων.

Ο Μπαρχούμ κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι επιδιώκει να εμποδίσει και να ματαιώσει τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων, καθώς εσκεμμένα ματαίωσε όλους τους προηγούμενους γύρους.

«Παρά τη βίαιη στρατιωτική δύναμη, την απεριόριστη υποστήριξη και την πλήρη αμερικανική συνεργασία στον πόλεμο εξόντωσης στη Γάζα, δεν έχουν επιτύχει και δεν θα επιτύχουν να δημιουργήσουν μια ψευδή εικόνα νίκης» κατέληξε ο Μπαρχούμ.

Η ανακοίνωση της Χαμάς για το μακελειό της 7ης Οκτωβρίου

Ιστορική απάντηση στην ισραηλινή κατοχή χαρακτηρίζει το μακελειό της 7ης Οκτωβρίου σε ανακοίνωσή της η Χαμάς.

Τονίζει ακόμη ότι το Ισραήλ συνεχίζει τα εγκλήματά του εναντίον Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα για δύο χρόνια υπό τη σιωπή της διεθνούς κοινότητας, όπως αναφέρει το CNN Türk.

«Ο πόλεμος συνεχίζει να έχει τόσο πολιτικές όσο και στρατιωτικές επιπτώσεις στην περιοχή και τα περίχωρά της. Αυτός ο πόλεμος αποτέλεσε ένα σημαντικό σημείο καμπής στο πολιτικό και στρατιωτικό τοπίο της περιοχής.

Έχουν περάσει δύο χρόνια και ο λαός μας παραμένει ριζωμένος στη γη του, ενωμένος γύρω από την αντίστασή του, σταθερά αφοσιωμένος στις εθνικές του αρχές και απαλλαγμένος από παράνομα σχέδια κηδεμονίας, διεκδικώντας το δικαίωμά του στην αυτοδιάθεση», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Δείτε ακόμα:

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων