Στις 30-31 Μαΐου έρχεται το Συνέδριο Ελληνικού Γαστρονομικού Πολιτισμού στο ΟΚΑΑ

Στις 30-31 Μαΐου έρχεται το Συνέδριο Ελληνικού Γαστρονομικού Πολιτισμού στο ΟΚΑΑ


Για δύο ημέρες, επιστήμονες, επαγγελματίες του τουρισμού, του πολιτισμού, των Ξενοδοχείων και της Μαζικής Εστίασης, παραγωγοί, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και πολιτικοί εκπρόσωποι συναντώνται στον συνεδριακό χώρο του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), σε μια μοναδική γιορτή αφιερωμένη στην γαστρονομική κληρονομιά, τον αγροδιατροφικό τομέα, την δυναμική των ελληνικών προϊόντων και την σύνδεση αυτών με την σύγχρονη επιχειρηματικότητα και εξωστρέφεια.

Η πρώτη ημέρα εστιάζει στην ανάδειξη των εκλεκτών αγροδιατροφικών προϊόντων και στην ενίσχυση της σύνδεσής τους με τη γαστρονομία, την εστίαση και τον τουριστικό τομέα. Μέσα από στοχευμένες παρουσιάσεις, θα αναδειχθούν οι ελληνικές γεύσεις, τα προϊόντα και οι προοπτικές καινοτομίας.

Κατά  τη  δεύτερη ημέρα θα παρουσιαστούν οι  δράσεις  και τα αποτελέσματα του έργου  της Διατοπικής  Συνεργασίας  LEADER/CLLD  «Γεύσεις  Ελλήνων  εκλεκτές  ΙΙ: Ελληνικός γαστρονομικός πολιτισμός» από τους 23 εταίρους – συνεργαζόμενες περιοχές της χώρας και των δικτυώσεων-συνεργασιών που επιτεύχθηκαν, με την προβολή καλών πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης.

Τοποθεσία με έντονο συμβολισμό

Η Κεντρική Λαχαναγορά της Αθήνας, αποτελεί τo μεγαλύτερο κέντρο διανομής τροφίμων στη χώρα. Ένα σημείο συνάντησης που συμβολίζει την ένωση του πρωτογενούς τομέα με το αστικό περιβάλλον, της γης με την καθημερινή ζωή των πολιτών της πόλης, αναδεικνύοντας τον κρίσιμο ρόλο της τροφής στη σύνδεση ανθρώπων, τόπων και δραστηριοτήτων.

Πλούσιο και καινοτόμο πρόγραμμα

Στο συνέδριο συμμετέχουν άνω των 30 εισηγητών και φορέων, διαμορφώνοντας ένα πολυφωνικό και καινοτόμο αφήγημα γύρω από τον ελληνικό γαστρονομικό πολιτισμό. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εισηγήσεις, στρογγυλές τράπεζες και γευστικές εμπειρίες.

Το πρόγραμμα καλύπτει θεματικές όπως:

  • Αγροτική ανάπτυξη, πολιτιστική κληρονομιά και γαστρονομικές κοινότητες,
  • Ελληνικά προϊόντα με ταυτότητα: ΠΟΠ, ΠΓΕ, ισχυρισμοί υγείας,
  • Καινοτομία και εξωστρέφεια στις διεθνείς αγορές,
  • Τοπική γαστρονομία με παγκόσμια προοπτική.

Η γεύση σε πρώτο πλάνο

H δημιουργική διασύνδεση της γαστρονομίας με την φιλοσοφία, η ελληνική γαστροσοφία, δεν θα περιοριστεί στη θεωρία. Οι συμμετέχοντες θα απολαύσουν δημιουργικές γευσιγνωσίες από τους chefs Ερατώ Καρβουνά (KCatering) και Στέλιο Γύρνα (Dadstronomy), με τοπικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα.

Η αυλαία πέφτει με έναν εορταστικό επίλογο: ένα σύγχρονο συμπόσιο που συνδυάζει δημιουργική κουζίνα, διάλογο και μουσική. Το closing party αναδεικνύει τη γαστρονομία ως εμπειρία, ενισχύοντας τη δικτύωση και τη δημιουργία ενός cluster φορέων και επιχειρήσεων με κοινό όραμα τη διαρκή ανάδειξη της ελληνικής γεύσης στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Συνάντηση Πολιτείας, Αυτοδιοίκησης & Κοινωνίας

Το συνέδριο τιμούν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της Πολιτείας όπως ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χρήστος Κέλλας που θα κηρύξει την επίσημη έναρξη, ο Υπηρεσιακός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, κ. Δημήτριος Μήλιος, καθώς και εκπροσώπους από θεσμικούς φορείς όπως, Ελληνικό Δίκτυο CLLD/LEADER, European Leader Association for Rural Development, Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Κεντρική Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Οργανισμό Κεντρικών Αγορών & Αλιείας Α.Ε. κ.ά.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης μπορείτε να δείτε εδώ.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων