Στην Αγιά τα τρακτέρ την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου
Στη σχετική ανακοίνωση οι αγροτικοί σύλλογοι και συνεταιρισμοί κάνουν λόγο για «συνεχιζόμενη κοροϊδία και εγκατάλειψη από κυβέρνηση και Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων», καθώς και για υποσχέσεις που έμειναν στα χαρτιά.
Όπως αναφέρουν ο παγετός του Απριλίου κατέστρεψαν μεγάλο μέρος τις παραγωγής νεκταρινιών, κερασιών, αμυγδάλων, δαμάσκηνων, αχλαδιών, και βερίκοκων στο ανθικό στάδιο και των μήλων στο πρώιμο στάδιο. Παράλληλα, στα κάστανα οι ξεροθερμικές συνθήκες και η λειψυδρία έπληξαν σοβαρά την εμπορική τους αξία.
Ακόμα, οι αγρότες της Αγιάς διαμαρτύρονται για την εξαίρεση των κερασιών από τις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ, αλλά και για πρακτικές υποβάθμισης της υπαίθρου από την κυβέρνηση.
Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής:
Οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Συνεταιρισμοί του Δήμου Αγιάς καταγγέλλουμε την συνεχιζόμενη κοροϊδία και εγκατάλειψη από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ — Βασική Ενίσχυση, Μέτρο 23, Οικολογικά Σχήματα, Νέοι Αγρότες — έχουν γονατίσει τους παραγωγούς.
Μας υποσχέθηκαν πληρωμές: Για τα Οικολογικά Σχήματα τον Ιούνιο, το Μέτρο 23 τον Σεπτέμβριο, Προκαταβολές παγετού τον Οκτώβριο, Βασική Ενίσχυση και Νέους Αγρότες τον Οκτώβριο, καθώς και αποζημιώσεις για την ευλογιά των αιγοπροβάτων, που ακόμα παραμένουν απλήρωτες.
Οι κτηνοτρόφοι έχουν μείνει χωρίς καμία ουσιαστική οικονομική ενίσχυση, αδυνατώντας να αντικαταστήσουν τα ζώα που έχασαν και να συνεχίσουν την παραγωγή τους. Η κατάσταση στα κοπάδια είναι τραγική και απειλεί πλέον τη βιωσιμότητα ολόκληρου του κτηνοτροφικού τομέα στην περιοχή μας.
Όλες οι υποσχέσεις έμειναν στα χαρτιά. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται χωρίς εισόδημα, με απλήρωτα εφόδια, πανάκριβη ενέργεια και αδυναμία να επιβιώσουν. Ο παγετός του Απριλίου κατέστρεψε μεγάλο μέρος της παραγωγής: Ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια, αμύγδαλα, δαμάσκηνα, αχλάδια, βερίκοκα, υπέστησαν ζημιές στο ανθικό στάδιο, τα μήλα στο προανθικό στάδιο, ενώ στα κάστανα, οι ξεροθερμικές συνθήκες και η λειψυδρία στέρησαν από το προϊόν κάθε εμπορική αξία.
Κι ενώ ο αγροτικός κόσμος παλεύει να σταθεί όρθιος, το Υπουργείο ετοιμάζεται να εξαιρέσει τα κεράσια από τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, επιχειρώντας να τα εντάξει σε κάποιο απροσδιόριστο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Δηλώνουμε ξεκάθαρα και μαχητικά αντίθετοι σε αυτό το σχέδιο. Στην Αγιά έγινε αναγγελία ζημιάς, πληρώθηκαν εκτιμητικά τέλη, οι εκτιμητές γεωπόνοι πραγματοποίησαν εξατομίκευση ζημιών — άρα ο ΕΛΓΑ είναι υποχρεωμένος να εκδώσει πορίσματα και να πληρώσει άμεσα τους παραγωγούς βάσει αυτών των πορισμάτων. Οποιαδήποτε άλλη μεθόδευση αποτελεί πρόκληση, αδικία και δεν θα γίνει αποδεκτή. Αν τολμήσουν να παρακάμψουν τον ΕΛΓΑ, θα μας βρουν απέναντι — ενωμένους και αποφασισμένους!
Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, προχωρά ταυτόχρονα ένα σχέδιο υποβάθμισης της περιφέρειας και του Δήμου Αγιάς. Καταργούν ή διαλύουν ό,τι κρατάει τον τόπο ζωντανό: την Εφορία, το ΙΚΑ, τις Τράπεζες, τα ΕΛΤΑ, το Ειρηνοδικείο, ενώ η Πρωτοβάθμια Υγεία οδηγείται σε κατάρρευση. Θέλουν να μετατρέψουν την Αγιά σε περιοχή φτωχοποίησης και εγκατάλειψης.
Εμείς δηλώνουμε ξεκάθαρα: Δεν θα το επιτρέψουμε! Είμαστε κάθετα αντίθετοι στα σχέδιά τους και καλούμε ολόκληρη την κοινωνία της Αγιάς — αγρότες, επαγγελματίες, εργαζόμενους, νέους και ηλικιωμένους — να σταθούν ενωμένοι, περήφανοι και αποφασισμένοι.
Οι αγρότες του Δήμου Αγιάς δεν αντέχουμε άλλο εμπαιγμό. Φτάνει πια με τις υποσχέσεις και τα ψέματα! Αν δεν δοθούν λύσεις εδώ και τώρα, θα απαντήσουμε στον δρόμο, μαζικά και δυναμικά!
Η Αγιά δεν θα σιωπήσει, θα αγωνιστεί! Όλοι μαζί, για τη γη και τη ζωή μας! Καλούμε όλη την κοινωνία της Αγιάς, μαζί με τους συναδέλφους αγρότες και κτηνοτρόφους, να δώσουν βροντερό παρών με τα αγροτικά τους μηχανήματα στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου στην πλατεία της Αγιάς, στις 11:00πμ!
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.




