Σκιρτήματα ζωής στην αγορά ελαιολάδου, απρόσμενη και δυνατή η φετινή ανθοφορία

Σκιρτήματα ζωής στην αγορά  ελαιολάδου, απρόσμενη και  δυνατή η φετινή ανθοφορία


Τις τελευταίες μέρες σημειώθηκαν κάποιες πράξεις στα 4,40 ευρώ στη Λακωνία (ΑΣ Μολάων – Πακίων, ΑΣ Μεταμόρφωσης). Προς Γαργαλιάνους μεριά, η τιμολόγηση παραμένει σε απογοητευτικά επίπεδα (3,80 με 3,90 ευρώ το κιλό στο έξτρα), με τον κόσμο να επιθυμεί να πουλήσει, όμως να μην υπάρχει για την ώρα η αναγκαία ζήτηση. Στην Κρήτη, εξίσου λίγες οι αγοραπωλησίες και η ανησυχία ενόψει καλοκαιριού αρχίζει πλέον να μεγαλώνει. Οι περισσότεροι συνομιλητές της Agrenda συμφωνούν πως με τον τρέχοντα ρυθμό θα μπούμε στον Ιούνιο με τουλάχιστον τα μισά ελαιόλαδα στις δεξαμενές.

Από κει και πέρα, στις περισσότερες περιοχές η ανθοφορία βρίσκεται στο 60 – 70%,με μία ετήσια καθυστέρηση της τάξης των 15-20 ημερών, λόγω βροχών και κάποιων κρύων τον Απρίλιο. Εντοπίζεται επίσης και μια διακριτική ανησυχία πως ένας πρώτος καύσωνας τέλη Μαΐου ίσως έβρισκε τα λουλούδια στην πιο ευαίσθητη τους φάση, κάτι που προφανώς όλοι απεύχονται. Η φετινή πολύ δυνατή ανθοφορία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως απρόσμενη, αν αναλογιστεί κανείς ότι η «δυνατή» χρονιά ήταν η περσινή. Ωστόσο, η σχεδόν τέλεια εξέλιξη του καιρού, με μπόλικες βροχές και αρκετά κρύα προς εκπλήρωση της εαρινοποίησης, έχει βάλει τις βάσεις για βεντέτας, ίσως ανάλογη της 2022/23 (σσ. έχουμε πολύ δρόμο ακόμη για να έχουν κάποιο νόημα οι προβλέψεις).

Επίσης, κάπου εδώ έρχεται η πραγματικότητα της αγοράς και βάζει μια άνω τελεία στην αισιοδοξία. Τα έξοδα για φροντίδες (ζιζανιοκτονία, βασική λίπανση, κλαδέματα, ψεκασμοί ενόψει καρπόδεσης) φαίνονται αρκετά μειωμένα σε σύγκριση με τις προηγούμενες δύο καλλιεργητικές περιόδους, αφού το ρευστό λείπει από την μεγαλύτερη μερίδα των παραγωγών και πολλοί έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με τα μαγαζιά -εξού και η πίεση να πουλήσουν. Αν και η ελιά έχει αποδείξει ότι μπορεί να απoδώσει ακόμη και χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα, η οικονομική θέση των παραγωγών δεν φαίνεται πως θα βελτιωθεί το επόμενο διάστημα, κάτι που προκαλεί και κάποια μεσοπρόθεσμη ανησυχία.

«Πέρυσι τον Ιανουάριο είχε εξαντληθεί ο βόρακας (σπεσιαλιτέ βόριο) από την αγορά, φέτος λίγοι είναι αυτοί που αγόρασαν», εξηγεί στο Ελαίας Καρπός παραγωγός από την Μεσσηνία. «Το 2021 ο κάμπος των Γαργαλιάνων έμοιαζε ρημαδιό με χορτάρια μισό μέτρο και παρατημένα δέντρα. Τέτοια εποχή πέρυσι, τα χωράφια ήταν στην εντέλεια. Αν η σημερινή κατάσταση στην αγορά συνεχιστεί, μας βλέπω το 2026 να γυρνάμε μια πενταετία πίσω», θα συμπληρώσει προβληματισμένος.

Στην Κρήτη, οι παραγωγοί δικαιολογούν την σκληρή στάση στις πωλήσεις, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας των πολλών φροντίδων που έκαναν το 2024. «Έχουμε μπει μέσα και πρέπει να πιάσουμε το τάλιρο (5 ευρώ) για να βγούμε», εξηγεί έτερος παραγωγός από το Ηράκλειο.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων