Σε τροχιά ανόδου τα ενοίκια: Οι φθηνότερες και ακριβότερες περιοχές

Σε τροχιά ανόδου τα ενοίκια: Οι φθηνότερες και ακριβότερες περιοχές


Η ανοδική πορεία που καταγράφουν τα ενοίκια συνεχίζεται αδιάκοπα στην ελληνική αγορά ακινήτων, με το 2025 να επιβεβαιώνει την πίεση που δέχονται τα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έρευνας της RE/MAX Ελλάς, οι τιμές των κατοικιών προς ενοικίαση κατέγραψαν κατά μέσο όρο αύξηση 4,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αν και η τάση αφορά συνολικά τη χώρα, η μεγαλύτερη ένταση της αύξησης καταγράφεται εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου η προσφορά είναι περιορισμένη και η ζήτηση σταθερά αυξημένη.

Η εικόνα στην Περιφέρεια

Στην ελληνική περιφέρεια σημειώθηκε η μεγαλύτερη άνοδος των ενοικίων, με τις τιμές να καταγράφουν μέσο ποσοστό αύξησης 5,3%.

Οι τοπικές αγορές, που παραδοσιακά διατηρούσαν χαμηλότερα επίπεδα κόστους, βλέπουν πλέον τα ενοίκια να προσεγγίζουν τα αστικά κέντρα, λόγω της ανακατανομής πληθυσμού και της στροφής αρκετών οικογενειών σε μικρότερες πόλεις. Η ανάπτυξη νέων τουριστικών δραστηριοτήτων, η βελτίωση υποδομών και η περιορισμένη προσφορά διαθέσιμων κατοικιών ενισχύουν το φαινόμενο, καθιστώντας όλο και πιο δύσκολη την αναζήτηση οικονομικών επιλογών.

Η Αττική στο μικροσκόπιο

Η Αττική, ως το μεγαλύτερο οικιστικό κέντρο της χώρας, εμφανίζει μέση αύξηση ενοικίων 4,5%. Η μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο διαμορφώνεται πλέον στα 8,9 ευρώ, με σημαντικές διαφοροποιήσεις ανά περιοχή. Η έρευνα αναδεικνύει σαφείς ανισότητες μεταξύ κεντρικών, νότιων, βόρειων και δυτικών περιοχών, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο Πειραιάς με τα περίχωρά του.

  • Δήμος Αθηναίων

Στον Δήμο Αθηναίων, η μέση τιμή ενοικίασης ανά τετραγωνικό μέτρο φτάνει τα 9,3 ευρώ. Οι διαφορές, όμως, από γειτονιά σε γειτονιά είναι χαοτικές. Στο Κολωνάκι, για παράδειγμα, το κόστος φτάνει τα 14 ευρώ ανά τ.μ., αναδεικνύοντας την περιοχή ως την ακριβότερη της πρωτεύουσας. Στον αντίποδα, η Κυψέλη προσφέρει τις χαμηλότερες τιμές, με 7 ευρώ ανά τ.μ., παραμένοντας καταφύγιο για όσους αναζητούν πιο προσιτές επιλογές. Αντίστοιχα, οι Εξαρχειώτες καλούνται να καταβάλουν περίπου 9,6 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στα Πατήσια η τιμή υποχωρεί στα 7,2 ευρώ.

Το Κουκάκι και ο Νέος Κόσμος συγκαταλέγονται επίσης στις ακριβές περιοχές, με τιμές που αγγίζουν τα 9,5 με 9,8 ευρώ ανά τ.μ., ενώ το Χίλτον παραμένει σταθερά υψηλό με 10 ευρώ ανά τ.μ.. Τα Πετράλωνα και η Νεάπολη κινούνται σε πιο μεσαία επίπεδα, με τιμές γύρω στα 9 ευρώ.

  • Νότια Προάστια

Τα Νότια Προάστια εξακολουθούν να αποτελούν «μαγνήτη» για την αγορά ακινήτων, με μέση τιμή στα 10,7 ευρώ ανά τ.μ. και αύξηση 5,5% σε σχέση με το 2024. Στη Βούλα, τη Βάρκιζα και τη Βάρη οι τιμές εκτοξεύονται στα 12 ευρώ ανά τ.μ., ενώ αντίστοιχα επίπεδα συναντάμε και στη Γλυφάδα, που διατηρεί τον χαρακτήρα της ως μία από τις πιο ακριβές περιοχές της χώρας. Το Ελληνικό, λόγω της μεγάλης επένδυσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, διατηρεί τιμές γύρω στα 12 ευρώ, με προοπτικές για περαιτέρω αύξηση.

Στον Άλιμο οι τιμές φτάνουν τα 11,3 ευρώ, ενώ πιο προσιτές επιλογές προσφέρονται σε περιοχές όπως η Αργυρούπολη, με 8,6 ευρώ ανά τ.μ.. Το Παλαιό Φάληρο σταθεροποιείται στα 10 ευρώ, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική του παραλιακού μετώπου.

  • Βόρεια Προάστια

Στα Βόρεια Προάστια, η μέση τιμή ενοικίασης αγγίζει τα 10 ευρώ ανά τ.μ.. Το Παλαιό Ψυχικό, η Φιλοθέη και η Βούλα ανταγωνίζονται για τα σκήπτρα της ακριβότερης περιοχής, με τιμές που φτάνουν τα 12 ευρώ ανά τ.μ.. Στην Κηφισιά, η μέση τιμή ανέρχεται στα 10,7 ευρώ, ενώ το Νέο Ψυχικό φτάνει τα 11 ευρώ.

Αντίθετα, ο Διόνυσος διατηρεί χαμηλότερες τιμές, περίπου 8 ευρώ ανά τ.μ., όπως και η Άγια Παρασκευή που κινείται στα 8,8 ευρώ. Το Μαρούσι καταγράφει μέση τιμή 10 ευρώ, ενώ στο Χαλάνδρι οι τιμές παραμένουν κοντά στα 9,8 ευρώ.

  • Δυτικά Προάστια

Τα Δυτικά Προάστια παραμένουν η πιο προσιτή περιοχή της Αττικής, με μέση τιμή μόλις 7 ευρώ ανά τ.μ.. Στην Αγία Βαρβάρα το κόστος πέφτει ακόμη χαμηλότερα, στα 5,8 ευρώ, καθιστώντας την τη φθηνότερη περιοχή του Λεκανοπεδίου. Το Αιγάλεω διαμορφώνεται στα 6,7 ευρώ, ενώ το Περιστέρι κινείται γύρω στα 6,6 ευρώ. Αντίθετα, το Γαλάτσι παρουσιάζει υψηλότερες τιμές, στα 8,6 ευρώ ανά τ.μ., ξεχωρίζοντας από τη γενική εικόνα των Δυτικών.

  • Πειραιάς και περίχωρα

Ο Πειραιάς και οι γύρω περιοχές εμφανίζουν μέση τιμή 7,5 ευρώ ανά τ.μ.. Εδώ οι διαφορές μεταξύ συνοικιών είναι εξίσου μεγάλες. Στο Κερατσίνι, το ενοίκιο κυμαίνεται στα 5,3 ευρώ, ενώ η Δραπετσώνα και το Πέραμα κινούνται αντίστοιχα σε επίπεδα 6,8 και 5,6 ευρώ.

Αντίθετα, οι πιο ακριβές περιοχές είναι η Καστέλα, το Πασαλιμάνι και τα Καμίνια, με τιμές γύρω στα 9,5 ευρώ ανά τ.μ., ενώ το Νέο Φάληρο ανεβαίνει ακόμη περισσότερο, στα 9,8 ευρώ. Ο κεντρικός Πειραιάς διατηρείται στα 9,7 ευρώ, ενώ η Πειραϊκή στα 9,4 ευρώ.

Ενοίκια στη Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη καταγράφει την πιο συγκρατημένη άνοδο της χώρας, με τα ενοίκια να αυξάνονται κατά 3,1% σε σχέση με το 2024.

Παρά το μικρότερο ποσοστό αύξησης, οι πιέσεις παραμένουν αισθητές, ιδίως σε δημοφιλείς συνοικίες κοντά στο κέντρο, στη Νέα Παραλία και στις πανεπιστημιακές περιοχές, όπου η ζήτηση από φοιτητές είναι διαρκώς υψηλή.

Η ανοδική τάση και τα αίτια

Η σταθερή αύξηση των ενοικίων αποδίδεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων. Από τη μια πλευρά, η ζήτηση για ποιοτικά ακίνητα αυξάνεται, καθώς πολλοί μισθωτές αναζητούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Από την άλλη, η προσφορά παραμένει περιορισμένη, ειδικά σε ανακαινισμένες και σύγχρονες κατοικίες. Η είσοδος των βραχυχρόνιων μισθώσεων, που απορροφούν μεγάλο μέρος του αποθέματος, επιτείνει την έλλειψη, ενώ η αδυναμία αρκετών ιδιοκτητών να επενδύσουν σε ανακαινίσεις περιορίζει τις διαθέσιμες επιλογές.

Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: τα ενοίκια συνεχίζουν να πιέζουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και η ανάγκη για ισορροπία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς γίνεται όλο και πιο επιτακτική.

Δείτε επίσης:

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων