Πιερρακάκης: Ποιος είναι ο αντίπαλός του για την προεδρία του Eurogroup
O Κυριάκος Πιερρακάκης έχει έναν μεγάλο αντίπαλο. Ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Βίνσεντ Βαν Πέτεγκεμ, θα είναι τελικά ο μοναδικός απέναντι στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών στην κούρσα για την προεδρία του Eurogroup, άτυπου αλλά κρίσιμου οργάνου της Ευρωζώνης.
Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων έληξε το απόγευμα της Παρασκευής 28 Νοεμβρίου, με τους δύο υποψηφίους να διεκδικούν πλέον τις ψήφους των ομολόγων τους για τη διαδοχή του Ιρλανδού Πασκάλ Ντόναχιου, ο οποίος παραιτήθηκε πρόσφατα για να αναλάβει ανώτερη θέση στην Παγκόσμια Τράπεζα.
Το προφίλ του Βίνσεντ Βαν Πέτεγκεμ
Ο Βαν Πέτεγκεμ είναι από τους μακροβιότερους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωομάδας και μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό του στον δικτυακό τόπο του Eurogroup, έχει την ευθύνη της στρατηγικής δημοσιονομικής εξυγίανσης του Βελγίου και της προσαρμογής της χώρας στο αναθεωρημένο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο. Από το 2020 συμμετέχει ενεργά στις συζητήσεις για τη μακροοικονομική διακυβέρνηση, τη δημοσιονομική βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα της ευρωζώνης.
Κατά τη διάρκεια της Βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το 2024, προήδρευσε του Ecofin και οδήγησε σε συμφωνία μια σειρά σύνθετων διαπραγματεύσεων, μεταξύ των οποίων και η αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ.
Διπλωματικές πηγές της Ευρωζώνης που μίλησαν στο Politico τον εμφανίζουν φαβορί για την διαδοχή Ντόναχιου. Στην επιστολή της υποψηφιότητάς του ο Βαν Πέτεγκεμ τόνισε ότι η εμπειρία του στην διαχείριση πολυκομματικών συμβιβασμών στο Βέλγιο θα μπορούσε να συμβάλει σε «ισορροπημένες και λειτουργικές συμφωνίες» και στο Eurogroup.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα εμπόδια και οι ενστάσεις
Ωστόσο, η δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση του Βελγίου και το συνεχιζόμενο ζήτημα των δισεκατομμυρίων της Euroclear φαίνεται να προβληματίζουν ορισμένες χώρες. Επιπλέον, η αντίθεση του Βελγίου στο δάνειο προς την Ουκρανία έχει αναζωπυρώσει ενστάσεις. «Νίκη του Βελγίου δεν θα υπάρξει αν δεν υπάρξει συμφωνία για το δάνειο των επανορθώσεων» δήλωσε χαρακτηριστικά διπλωμάτης.
Δείτε επίσης:
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.


