Ο χιονιάς έφτασε: Το έστρωσε σε χωριά της βόρειας Ελλάδας – Τι θα συμβεί στην Αττική
Σε εξέλιξη από το βράδυ του Σαββάτου είναι η ψυχρή εισβολή στη χώρα μας, με αρκετές περιοχές σε Ήπειρο και Μακεδονία να έχουν ήδη υποδεχτεί τον… χιονιά, με τις σφοδρές χιονοπτώσεις και τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες να οδηγούν σε αποφάσεις για κλειστά σχολεία αύριο, Δευτέρα 12 Ιανουαρίου.
Από απόψε το βράδυ η κακοκαιρία θα επιδεινωθεί, με το ψυχρό μέτωπο να κατεβαίνει νοτιότερα αύριο, Δευτέρα 12/1, οπότε και δεν αποκλείεται να σημειωθούν παροδικές χιονοπτώσεις σε περιοχές με πάρα πολύ χαμηλό υψόμετρο στο βόρειο Αιγαίο, την Εύβοια και πολύ τοπικές στην ανατολική Στερεά και τη βορειοανατολική Πελοπόννησο.
Στην Κρήτη αναμένονται βροχές, αλλά και χιόνια σε ορεινές και -πρόσκαιρα- ημιορεινές περιοχές, με την ένταση των ανέμων να αναμένεται να φτάσει τοπικά τα 9 με 10 μποφόρ. Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν αρχικά σε ολόκληρη την ορεινή και βόρεια Ελλάδα και, βαθμιαία, έως το μεσημέρι το ψύχος θα φτάσει στα νότια της χώρας.
ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού
Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εκδόθηκε σήμερα το πρωί από την ΕΜΥ, από το απόγευμα προβλεπόταν σταδιακή επιδείνωση του καιρού στη χώρα μας με έντονο κύμα ψύχους, ισχυρούς βόρειους ανέμους και στα ορεινά – ημιορεινά, αλλά και χιονοπτώσεις σε πεδινές περιοχές της βόρειας, κυρίως, Ελλάδας.
Πολύ χαμηλές θα διατηρηθούν οι θερμοκρασίες μέχρι και το πρωί της Τετάρτης (14/1), ενώ τις πρωινές και βραδινές, κυρίως, ώρες θα σημειώνεται παγετός, κατά τόπους ισχυρός στα βόρεια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα πνέουν κατά τόπους έως και τις βραδινές ώρες της Δευτέρας (12/1), ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:
- Στα ορεινά – ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και της Εύβοιας.
- Από τη νύχτα σε πεδινές περιοχές της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, στις περιφερειακές ενότητες Σερρών και Χαλκιδικής, τα ανατολικά τμήματα της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης καθώς και σε νησιά του βορείου Αιγαίου (Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Σποράδες).
- Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας σε πεδινές περιοχές της Εύβοιας (κυρίως στα ανατολικά τμήματά της) και τα ορεινά – ημιορεινά των Κυκλάδων και της Κρήτης.
Οι χιονοπτώσεις θα σταματήσουν πριν από το μεσημέρι της Δευτέρας (12/1) στα βόρεια και από τις απογευματινές ώρες στις υπόλοιπες περιοχές εκτός των ορεινών – ημιορεινών της Κρήτης, όπου θα συνεχιστούν μέχρι και το πρωί της Τρίτης (13/1).
Που αναμένεται να το «στρώσει»
«Το βράδυ της Κυριακής προς τη Δευτέρα θα έχουμε και χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα, σε περιοχές, όπως είναι τα ανατολικά του νομού Θεσσαλονίκης, η Χαλκιδική, περιοχές της Ξάνθης, της Θάσου, της Καβάλας. Οπότε εκεί θα έχουμε χιονοπτώσεις μέχρι και σε χαμηλό υψόμετρο σε αυτές τις περιοχές», σημείωσε ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος, εξειδικεύοντας τις περιοχές όπου θα εκδηλωθούν τα πρώτα έντονα φαινόμενα.
«Στη συνέχεια, τα φαινόμενα θα κινηθούν νοτιότερα», πρόσθεσε ο κ. Λαγουβάρδος, επισημαίνοντας ότι «θα έχουμε χιόνια, δηλαδή, και σε τμήματα των Σποράδων, της Εύβοιας -κυρίως κεντρικής και νότιας Εύβοιας, στα ορεινά-ημιορεινά των Κυκλάδων, στα νησιά, δηλαδή, που έχουν σχετικά μεγάλο υψόμετρο, και από τη Δευτέρα πλέον και στην Κρήτη, σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο ο Διευθυντής Ερευνών του ΕΑΑ στην Αττική και την Ανατολική Στερεά, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο για το αν θα υπάρξουν προβλήματα χιονόστρωσης. «Όσον αφορά την Αττική και τη Βοιωτία, γενικά την ανατολική Στερεά, θα έχουμε το βράδυ της Κυριακής προς τη Δευτέρα κάποιο χιονόνερο ή χιόνι. Εκτιμούμε, όμως, ότι οι γενικές ποσότητες δεν θα είναι μεγάλες, δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα με χιονόστρωση», υποστήριξε.
Ειδικά όσον αφορά στο Λεκανοπέδιο Αττικής «η χιονόπτωση και η χιονόστρωση θα είναι, όπως είπαμε, στην Πάρνηθα και στην Πεντέλη. Εκτιμούμε ότι θα δούμε και κάποιες νιφάδες, κάποια ασθενή φαινόμενα γενικά στις βορειότερες περιοχές του λεκανοπεδίου και κυρίως στα βόρεια και στα ανατολικά, αλλά η εκτίμησή μας είναι ότι οι ποσότητες την Κυριακή μέχρι τη Δευτέρα δεν θα είναι τέτοιες, ώστε να δημιουργήσουν προβλήματα από χιονόστρωση», κατέληξε.
Πολλά χωριά «στα λευκά»
Στα λευκά έχουν «ντυθεί» από το βράδυ του Σαββάτου αρκετές περιοχές της χώρας, κυρίως της βόρειας Ελλάδας, με πολλά χωριά στα ορεινά της Καστοριάς να ντύνονται «στα λευκά». Η Κλεισούρα, η Κοτύλη, το Βίτσι και άλλα ορεινά σημεία του νομού ξύπνησαν με πυκνή χιονόπτωση, με τις εντυπωσιακές εικόνες να θυμίζουν αλπικό τοπίο.
Η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς δημοσίευσε βίντεο, καταγράφοντας το χιονισμένο τοπίο, αλλά και την κατάσταση του οδικού δικτύου. Τα συνεργεία βρίσκονται σε επιφυλακή, πραγματοποιώντας συνεχείς αποχιονισμούς όπου χρειάζεται, ώστε οι δρόμοι να παραμένουν σταθερά προσβάσιμοι.
Οι πρώτες χιονοπτώσεις του 2026 σημειώθηκαν και στη Φλώρινα, ντύνοντας την πόλη στα λευκά και χαρίζοντας μαγευτικές εικόνες σε κατοίκους και επισκέπτες. Λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών, τα σχολεία στους δήμους Φλώρινας, Αμυνταίου και Πρεσπών θα παραμείνουν κλειστά αύριο Δευτέρα.
Στα Χάνια Πηλίου το χιόνι έχει ήδη αρχίσει να πέφτει, ενώ η θερμοκρασία αγγίζει τους -5 βαθμούς Κελσίου. Όσο περνούν οι ώρες το ψύχος θα εντείνεται, με τον υδράργυρο να αναμένεται να υποχωρήσει ακόμη περισσότερο.
Οι πρώτες νιφάδες χιονιού έκαναν την εμφάνισή τους στα χωριά Ασβεστοχώρι, Χορτιάτη, Ρετζίκι, Ωραιόκαστρο, Λαγκαδά και Άσσηρο στη Θεσσαλονίκη, ενώ το βράδυ του Σαββάτου «ντύθηκε» στα λευκά και η ορεινή Ναυπακτία.
Προβλήματα από την κακοκαιρία
Ακραία καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα σε διάφορες περιοχές της χώρας, με ανεμοστρόβιλο να προκαλεί εκτεταμένες ζημιές στην Αλεξανδρούπολη, με ριπές που άγγιξαν τα 140 χιλιόμετρα την ώρα, παρασύροντας αυτοκίνητα, δέντρα και τραπεζοκαθίσματα.
Στην Πάτρα ισχυρές καταιγίδες έπληξαν την πόλη, με τη θάλασσα να βγαίνει στη στεριά στην περιοχή του Ρίου λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων.
Το Μεσολόγγι βρέθηκε στο επίκεντρο της κακοκαιρίας, με το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου να προκαλεί εκτεταμένες φθορές από το λιμάνι έως και την περιοχή Ζέστη.
Ζημιές σημειώθηκαν σε καταστήματα εστίασης, σε κατοικίες και στον αύλειο χώρο σχολικού συγκροτήματος, ενώ ξεριζώθηκαν δέντρα σε διάφορα σημεία της λιμενικής ζώνης. Ευτυχώς, δεν υπήρξαν τραυματισμοί, καθώς οι θαμώνες των καταστημάτων βρίσκονταν σε εσωτερικούς χώρους, λόγω της έντονης βροχόπτωσης.
Ιδιαίτερα σφοδρό ήταν το πέρασμα ανεμοστρόβιλου και από την περιοχή Γιαννιτσοχώρι του Δήμου Ζαχάρως, όπου προκλήθηκαν σοβαρές καταστροφές σε θερμοκήπια και καλλιέργειες κηπευτικών, καθώς και στο κοιμητήριο της τοπικής κοινότητας.
Μεγάλες ζημιές καταγράφηκαν και στην Τήνο, ενώ, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων, τα πλοία παρέμειναν δεμένα στο λιμάνι του Πειραιά έως τις πρωινές ώρες.
Δείτε επίσης:
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.



