Ο πρόωρος τρύγος στους γαλλικούς αμπελώνες φέρνει προκλήσεις για παραγωγούς κρασιών προέλευσης – Winetrails

Ο πρόωρος τρύγος στους γαλλικούς αμπελώνες φέρνει προκλήσεις για παραγωγούς κρασιών προέλευσης - Winetrails


Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Château Carbonnieux, ένα γνωστό οινοποιείο που εδρεύει στην περιοχή του Μπορντό, όπου η συγκομιδή λευκών ποικιλιών οινοστάφυλων ξεκίνησε στις 19 Αυγούστου, ενώ σε προηγούμενες δεκαετίες ο τρύγος δεν θα είχε ξεκινήσει πριν από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Ο ιδιοκτήτης του οινοποιείου, Eric Perrin, υποστηρίζει ότι το κλίμα στην περιοχή μοιάζει όλο και περισσότερο με Μεσογειακό.

Πρόκληση η επίτευξη ποιότητας

Ο αντίκτυπος των υψηλών θερμοκρασιών στα αμπέλια είναι αισθητός. Τα σταφύλια ωριμάζουν νωρίτερα, με αποτέλεσμα τα επίπεδα σακχάρων να είναι υψηλότερα κατά τη συγκομιδή. Ως αποτέλεσμα, τα παραγόμενα κρασιά έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα αλκοόλ μετά τη ζύμωση. Κατά τον Perrin, η ποιότητα είναι σε γενικές γραμμές υψηλότερη λόγω των πιο ζεστών συνθηκών.

Παρά την καλύτερη ποιότητα ωστόσο, η αλλαγή των καιρικών συνθηκών φέρνει νέες προκλήσεις για παραγωγούς κρασιών προέλευσης. Οι γαλλικές νομοθεσίες θέτουν αυστηρούς κανόνες ως προς τα επίπεδα σακχάρων και αλκοόλ των κρασιών προέλευσης. Ωστόσο, για παράδειγμα σε λευκά κρασιά το ανεβασμένο επίπεδο σακχάρων μπορεί να οδηγήσει σε αλκοολικό επίπεδο άνω του 14%, ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που ορίζει η σχετική νομοθεσία.

Για να καταφέρουν να διαχειριστούν με επιτυχία τις αλλαγές του κλίματος, πολλοί Γάλλοι παραγωγοί πειραματίζονται με νέες ποικιλίες σταφυλιών ή υιοθετούν νέας τεχνικές διαχείρισης των αμπελώνων τους προκειμένου να διατηρήσουν στα επιθυμητά επίπεδα την οξύτητα και τη φρεσκάδα των κρασιών τους.

 

 

 

 

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων