Μόνιμο σημείο τριβής η άρνηση εργατών γης να αποδεχθούν το εργόσημο

Πριν λίγο καιρό ένας ελεγκτής καταλόγισε λογιστική διαφορά όλα τα εργόσηµα (65.000 ευρώ) σε έναν έλεγχο, γιατί ο αγρότης τα αγόρασε στις 30/12. ∆υστυχώς όµως για τον ελεγκτή, η απόφαση της Επιτροπής ∆ιοικητικής Επίλυσης ∆ιαφορών (∆Ε∆), απέρριψε την ενέργεια του ελεγκτή και δικαίωσε τον αγρότη.
Συνεπώς, στην ερώτηση για το αν µπορούν να αγοραστούν όλα τα εργόσηµα την ίδια χρονική στιγµή, δηλαδή στο τέλος του έτους, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Προφανώς ναι.
Το εργόσηµο είναι ο τρόπος ασφάλισης του εργάτη γης και ταυτόχρονα η αµοιβή του. Κάνω συµφωνία να έρθει κάποιος στο χωράφι µου για 5 µεροκάµατα x 40ευρώ/µέρα = 200 ευρώ. Με την ολοκλήρωση της εργασίας, απευθύνοµαι στα ΕΛΤΑ, καταβάλλω τα 200 ευρώ και παραλαµβάνω δύο αποκόµµατα. Το πρώτο το κρατάω να το δώσω στο λογιστή µου γιατί αποτελεί το παραστατικό δαπάνης για τα βιβλία µου. Το δεύτερο το παραδίδω στον εργάτη που απασχόλησα, µε το οποίο θα πάει στα ΕΛΤΑ, θα του κρατήσουν το 10% (200 x 10% = 20 ευρώ) που αποτελεί την ασφαλιστική εισφορά και θα του αποδώσουν τη διαφορά (200-20 = 180 ευρώ, ποσό το οποίο αποτελεί την αµοιβή του.
Η µαζική αυτή αγορά σε καµία περίπτωση δεν µπορεί να απορριφθεί από τον έλεγχο, δεν παύει όµως να είναι µία ένδειξη που τον οδηγεί σε αναζήτηση µεγαλύτερης πληροφορίας.
Αυτό που µπορεί να κάνει ο κάθε αγρότης, είναι να γνωρίζει τις ώρες που αντιστοιχούν σε κάθε καλλιέργεια ανά στρέµµα. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει έναν πίνακα στον οποίο αναγράφονται οι ώρες που απασχόλησης για κάθε καλλιέργεια. Π.χ. για το βαµβάκι 18 ώρες/στρέµµα, για το σιτάρι 2 ώρες/στρέµµα, για την βιοµηχανική τοµάτα 77,4 ώρες/στρέµµα κλπ.
Τον πίνακα της υπ’ αριθµ. 1415/80082/12.07.2016 απόφασης χρησιµοποιούν τα ΚΕΠΠΕΥΛ προκειµένου να βρουν το χρόνο απασχόλησης ενός αγρότη, ώστε να εκδώσουν ή όχι τη βεβαίωση του επαγγελµατία.
Πάµε όµως στην πραγµατική γάγγραινα των εργοσήµων η οποία λέγεται «ΕΡΓΑΤΗΣ ΓΗΣ». Ζητάς να έρθει για δουλειά και σου λέει: «Πότε θέλεις;… Ναι µπορώ, θα έρθω. ΑΛΛΑ: δεν θα µου βάλεις εργόσηµο».
«Μα…» λέει ο αγρότης, ανένδοτος ο εργάτης γης.
«Βρε άνθρωπε θα σε πληρώσω, χρειάζοµαι αποδεικτικά για τη δαπάνη που θα κάνω για να την καταχωρήσω στα βιβλία µου…», η απάντηση: «..άµα θες να βάλεις εργόσηµο, ψάξε να βρεις άλλο για δουλειά, δεν θα χάσω εγώ τα επιδόµατα για 2,3,5 µεροκάµατα δικά σου…».
Η συζήτηση αυτή είναι γνωστή παντού και έχει συµβεί σε όλους τουλάχιστον µία φορά
Προς ενηµέρωση (για πολλοστή φορά) να επισηµάνω ότι: όποιος απασχοληθεί µέχρι 70 ηµεροµίσθια, δεν χάνει ούτε την κάρτα ανεργίας (αν έχει), ούτε το επίδοµα ανεργίας (αν λαµβάνει).
Είναι ντροπή, κάποιοι λαµβάνοντας «µαύρα» χρήµατα, να στερούν το δικαίωµα στο όποιο επίδοµα, από ανθρώπους που τα δικαιούνται πραγµατικά.
Πρέπει επιτέλους να βρεθεί µία λύση. ∆ε γίνεται τόσα χρόνια τώρα, να ψάχνει ο κόσµος να βρει εργάτες γης στο εξωτερικό (Βιρµανία, Αίγυπτος, Μπαγκλαντές κλπ.), ενώ την ίδια στιγµή έχουµε υψηλά ποσοστά ανεργίας. Γιατί να συµβαίνει αυτό;
Εκεί στον ΟΑΕ∆, ας ασχοληθούν στην αναζήτηση πραγµατικών λύσεων. Καλά τα επιδοτούµενα προγράµµατα αλλά δεν φτάνουν. Πρέπει να κοπεί εντελώς το επίδοµα ανεργίας και να πάµε σε επιδότηση εργασίας.
Και τελικά, τόσα ψηφιακά εργαλεία έχουµε: να εντοπιστούν όσοι εργάζονται απαιτώντας από τους εργοδότες να ΜΗΝ τους κολλήσουν εργόσηµα και να τους ακυρώσουν κάρτες και επίδοµα ανεργίας. Και τότε θα δούµε αν θα το κάνουν ξανά.
Συνδέστε τον ΟΑΕ∆ µε τον ΕΦΚΑ
Τα εργόσηµα καταχωρούνται στο σύστηµα µε την αγορά τους και εµφανίζονται στη φορολογική δήλωση του κάθε ανθρώπου που εργάστηκε. Μπορεί να γίνει εύκολα η σύνδεση ανάµεσα στον ΟΑΕ∆ (για τους λαµβάνοντες επίδοµα ανεργίας και του έχοντες κάρτα ανεργίας). Έχοντας τη γνώση ότι δεν θα χαθεί τίποτα από τα δύο, µπορούν να κάνουν έως 70 µεροκάµατα χωρίς πρόβληµα. Άλλωστε 70 ηµεροµίσθια είναι 2,5 µήνες, δηλαδή περίπου όση και η περίοδος συλλογής για τα περισσότερα αγροτικά προϊόντα.
Μας τελείωσαν οι διευθυντικές θέσεις
«…∆εν θ’ αφήσω εγώ το παιδί µου να δουλέψει στα χωράφια…». Γνωστή ατάκα γονιών στην επαρχία (και όχι µόνο). Τι λέτε καλέ; Σοβαρά; Κι εµείς που µεγαλώσαµε στα χωράφια τι πάθαµε; Μέχρι να προκηρυχθούν διευθυντικές θέσεις, στείλτε τα παιδιά σας στα χωράφια να κάνουν κανένα µεροκάµατο, να πιάσουν λίγο λάσπη, δεν θα πάθουν κακό. Άλλοι κι άλλοι πληρώνουν για να κάνουν λασποθεραπεία και εδώ που θα πληρώνονται κιόλας;
*Φοροτεχνικός – Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελµατιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονοµολόγων Νοµού Καρδίτσας
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.