Μερτς: Προνομιακός εταίρος η Ινδία – Ελπίδες για υπογραφή εμπορικής συμφωνίας ΕΕ – Ινδίας στα τέλη Ιανουαρίου

Μερτς: Προνομιακός εταίρος η Ινδία – Ελπίδες για υπογραφή εμπορικής συμφωνίας ΕΕ – Ινδίας στα τέλη Ιανουαρίου


Με τη στενότερη συνεργασία Γερμανίας και Ινδίας ο γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι θέλουν να απαντήσουν στις αλλαγές στην παγκόσμια τάξη και το δασμολογικο πόλεμο του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Κατά την επίσημη επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου στην Ινδία, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διευρυνθεί η στρατηγική συνεργασία στους τομείς οικονομίας και άμυνας. Ο Γερμανός καγκελάριος εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι σύντομα θα επιτευχθεί συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με την ΕΕ.

Ανταπόκριση – Γερμανία

Ο Ινδός πρωθυπουργός Μόντι υποδέχτηκε τον Φρίντριχ Μερτς στην πατρίδα του, το Αχμενταμπάντ, γεγονός που θεωρείται ιδιαίτερη τιμή για τον Γερμανό καγκελάριο. Στην πρώτη επίσκεψη του Μερτς στην Ινδία υπογράφηκαν συνολικά 27 συμφωνίες διμερούς συνεργασίας. Ο Γερμανός καγκελάριος χαρακτήρισε την Ινδία «προνομιακό εταίρο» της Γερμανίας. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι οι οικονομικές σχέσεις θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο με μία συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ Ινδίας και ΕΕ, η οποία ελπίζει ότι θα μπορέσει να υπογραφεί σε μια σύνοδο κορυφής στις 27 Ιανουαρίου. Αυτή η συμφωνία είναι επειγόντως απαραίτητη για την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Γερμανίας και Ινδίας, δήλωσε ο Μερτς μετά τη συνάντηση με τον Μόντι στην Αχμενταμπάντ.

Μερτς: Προνομιακός εταίρος η Ινδία – Ελπίδες για υπογραφή εμπορικής συμφωνίας ΕΕ – Ινδίας στα τέλη Ιανουαρίου(Photo by Shammi MEHRA/AFP)

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην πρωτεύουσα της Ινδίας, Νέο Δελχί, στα τέλη Ιανουαρίου για την υπογραφή της συμφωνίας. Οι διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Ινδίας ξεκίνησαν πριν από 18 χρόνια. Ο Μερτς χαρακτήρισε «ενθαρρυντικό δείγμα» το γεγονός ότι επιτεύχθηκε τελικά συμφωνία με τις χώρες της Mercosur της Λατινικής Αμερικής την περασμένη εβδομάδα, μετά από περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα διαπραγματεύσεων.

Υποβρύχια και σπάνιες γαίες

Γερμανία και Ινδία επεκτείνουν τη συνεργασία τους στον αμυντικό τομέα με την υπογραφή σχετικής δήλωσης προθέσεων. Η Ινδία σχεδιάζει να κατασκευάσει έξι υποβρύχια αξίας οκτώ δισεκατομμυρίων ευρώ στη Βομβάη σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία Thyssenkrupp Marine Systems (TKMS). Η υπογραφή συμφωνίας για αυτό αναμένεται σύντομα και εκτιμάται ότι θα ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω συνεργασία.

Στο περιθώριο των συνομιλιών μεταξύ Merz και Modi, υπογράφηκαν συνολικά 19 συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ Γερμανίας και Ινδίας από την εξόρυξη σπάνιων γαιών έως την προώθηση νεαρών παικτών χόκεϊ στις δύο χώρες και την πρόσληψη ειδικευμένου προσωπικού για τις ανάγκες του γερμανικού συστήματος υγείας. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης, ο αριθμός των Ινδών που απασχολούνται στη Γερμανία στις 170.000 μεταξύ 2015 και 2025, με σχεδόν 60.000 φοιτητές, η μεγαλύτερη ομάδα διεθνών φοιτητών προέρχεται από την Ινδία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων