Κλείσιµο µε 40 λεπτά για τα λευκά βαµβάκια, δύο λεπτά χαµηλότερα τα µεταβροχικά
Συγκεκριµένα, υπήρξε µια ανοδική αναθεώρηση στην παραγωγή βαµβακιού σε όλο τον κόσµο, που ανήλθε σε αύξηση 2,4 εκατ. µπάλες. Οι ΗΠΑ αντιπροσώπευαν 900.000 αυτής της αύξησης. Το άλλο θέµα αυτής της έκθεσης WASDE ήταν η χαµηλή ζήτηση. Η παγκόσµια κατανάλωση παρέµεινε σχεδόν αµετάβλητη µεταξύ Σεπτεµβρίου και Νοεµβρίου. ∆εδοµένων των χαµηλών τιµών, θα περίµενε κανείς ότι το αµερικανικό βαµβάκι θα ήταν πιο ελκυστικό, κάτι που τελικά δεν συνέβη. Κάπως έτσι, τα τελικά αποθέµατα εκτιµώνται 3,8% αυξηµένα, οδηγώντας τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου -λίγο πριν αποσυρθούν- στα 62 σεντς.
Οι τιµές στο σύσπορο βαµβάκι λοιπόν θα υπολογίζονται για το υπόλοιπο της εκκοκκιστικής περιόδου βάσει των ενεργών συµβολαίων Μαρτίου, τα οποία «ξεκίνησαν» από τα 64 σεντς ανά λίµπρα. Συνήθως, στις εναλλαγές συµβολαίων, χρειάζεται µια βδοµάδα για να επέλθει ισορροπία, µε την πλειονότητα των αναλυτών να αναµένει σταθεροποίηση στο εύρος 64 µε 66 σεντς. Το συγκεκριµένο επίπεδο τιµής, σε συνέργεια µε την ισοτιµία δολαρίου/ευρώ στο 1.153, δικαιολογεί τιµές πύλης γύρω από τα 40 µε 40,5 λεπτά και χωραφιού στα 38 – 38,5 λεπτά για τα στεγνά, καλά βαµβάκια. Τα παραπάνω δεδοµένα προκύπτουν από την πράξη [τιµή ενεργού συµβολαίου εκκοκκισµένου x 2,20462 (λίµπρα σε κιλά)/ τρέχουσα ισοτιµία δολαρίου/ευρώ στο 1.153 x 0,33 για την µέση αναγωγή στο σύσπορο]. Τώρα, τα µεταβροχικά, τα γκρίζα και γενικώς, τα δεύτερης διαλογής βαµβάκια, τιµολογούνται χαµηλότερα, κατά κανόνα στα 35 λεπτά χωράφι και 37 – 37,5 λεπτά τιµή πύλης. Σε κάθε περίπτωση, τα παραπάνω ποσά προκύπτουν από καθαρούς τύπους µαθηµατικών.
Απογοητευτική χρονιά παρά τις καλές αποδόσεις
Όπως και να ‘χει, κανένας δεν είναι ικανοποιηµένος µε τις τιµές αυτές. Τρίτης γενιάς παραγωγός από τη Βοιωτία, εξηγούσε πριν λίγες µέρες στην Agrenda µε κάποιο εύλογο παράπονο πως ακόµα και αν έπαιρναν οι τιµές ένα εξωπραγµατικό 20% και το σύσπορο εκτινασσόταν µέσα ∆εκεµβρίου στα 48 µε 50 λεπτά χωρίς τα ποιοτικά πριµ, και πάλι δεν θα αρκούσε η πρόσοδος για να βγει το ταµείο της χρονιάς.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, τις τελευταίες µέρες παρατηρείται µία επιτάχυνση των κλεισιµάτων στα απόλυτα χαµηλά της σεζόν, καθώς ξεκινούν και οι χειµερινές σπορές στο σκληρό. «Φέτος όσοι δεν τόλµησαν να εγκαταλείψουν το βαµβάκι, µάλλον θα το κάνουν», λένε στα πηγαδάκια οι αγρότες. Ήδη παρατηρείται πως αρκετά χωράφια που πριν λίγες βδοµάδες µαζεύτηκαν, ετοιµάζονται να σπαρθούν µε σκληρό σιτάρι και κριθάρι, ειδικά στις νοτιότερες ζώνες. Ερωτηµατικό παραµένει το τί θα κάνουν οι παραγωγοί στα Παρακάρλια χωριά που είχαν πληµµυρίσει προ διετίας λόγω Ντάνιελ και Ελίας. Το 2023, περίπου 300.000 στρέµµατα είχαν βγει εκτός παραγωγής, εκ των οποίων 90-100.000 στρέµµατα αφορούσαν βαµβάκι. Αρκετοί είναι αυτοί εκτιµούν πως στα κτήµατα αυτά δεν θα ξαναµπεί σύσπορο το 2026.
Μόλις που έπιασαν 100.000 τόνους οι πωλήσεις ελληνικού εκκοκκισµένου
Στο όριο των 100.000 τόνων βρίσκονται οι πωλήσεις εκκοκκισµένου βάµβακος, µε τους µεταπράτες να περιµένουν τα κλεισίµατα των παραγωγών πριν δεσµευτούν µαζικά µε τους υποψήφιους αγοραστές σε Τουρκία, Αίγυπτο και αλλού. Στη Βόρεια Ελλάδα, τα κλεισίµατα των παραγωγών είναι λιγότερα και αντίστοιχα, οι πωλήσεις των εκκοκκιστών. Η αγορά δείχνει να καταλαβαίνει πως στο βραχυχρόνιο ορίζοντα δύσκολα θα επιτευχθούν υψηλότερα επίπεδα τιµών. Καταβάλλεται λοιπόν προσπάθεια να κινηθεί η αγορά.
Αξίζει να έχει στην άκρη του µυαλού του κανείς πως ο νέος ηγέτης στις εξαγωγές βάµβακος -η Βραζιλία- µαζεύει βαµβάκι την άνοιξη, µε τις πρώτες εκτιµήσεις να δείχνουν πως έρχεται µία ακόµα µεγαλύτερη παραγωγή. Βέβαια, επί του παρόντος µοιάζει δύσκολο να φανταστεί κανείς πως το βαµβάκι θα µπορούσε να υποχωρήσει ακόµα παρακάτω. Ήδη οι «προσφερόµενες» τιµές παίζουν στο όριο του κόστους καλλιέργειας και διάθεσης της Βραζιλίας. Κανείς παραγωγός, σε παγκόσµιο επίπεδο, δεν είναι ευχαριστηµένος µε το τρέχον επίπεδο τιµών.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.



