Καμπανάκι FAO για πιθανή εξάπλωση νέου στελέχους αφθώδη πυρετού σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή

Πιο συγκεκριμένα, ο FAO εξέδωσε προειδοποίηση την Παρασκευή 5 Μαΐου στην οποία αναφέρεται ότι «Ο FAO προτείνει την άμεση λήψη μέτρων βιοασφάλειας και εκτεταμένη παρακολούθηση, έπειτα από την πρόσφατη ανίχνευση του στελέχους SAT1 στο Ιράκ και το Μπαχρέιν. Το συγκεκριμένο στέλεχος είναι εξωτικό στις ζώνες της Μέσης Ανατολής και της Δυτικής Ευρασίας, γεγονός που δημιουργεί σημαντικούς προβληματισμούς για πιθανή μετάδοση του ιού».
Παρότι ο αφθώδης πυρετός είναι ενδημικός στη Μέση Ανατολή, πρόσφατα παρουσιάζεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή που οφείλονται σε στέλεχος που πιθανόν εισήχθη από την Ανατολική Αφρική. Μέχρι στιγμής, έχουν ανιχνευθεί κρούσματα της νέας παραλλαγής του ιού στο Ιράκ, το Μπαχρέιν και το Κουβέιτ, ωστόσο υπάρχει υψηλός κίνδυνος για μετάδοση του ιού σ’ άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Δυτικής Ευρασίας. Την ίδια στιγμή, στην Ευρώπη παρατηρείται η σημαντικότερη επιδημία της συγκεκριμένης ζωονόσου από το 2001.
Τα μέτρα που προτείνει ο FAO
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του αφθώδους πυρετού, ο FAO προτείνει στις χώρες που ταλανίζονται από την ασθένεια και σ΄ αυτές που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο εξάπλωσης τα ακόλουθα μέτρα:
- Ενημερωτικές καμπάνιες: Πληροφόρηση των αγροτών και των επαρχιακών κοινοτήτων για τον αυξημένο κίνδυνο εξάπλωσης του αφθώδους πυρετού και των μέτρων που μπορούν να ληφθούν για την προστασία του ζωϊκού κεφαλαίου.
- Μέτρα Βιοασφάλειας: Ο FAO θεωρεί ότι η λήψη μέτρων βιοασφάλειας είναι αναγκαία για την αποτροπή και τον έλεγχο του αφθώδους πυρετού. Ενδεικτικά προτείνει τον διαχωρισμό των άρρωστων ζώων από το κοπάδι και την εξέταση τους από κτηνιάτρους, την αποφυγή εισαγωγής ζώων άγνωστης προέλευσης στα κοπάδια, την αποφυγή ανάμειξης διαφορετικών κοπαδιών κατά τη μεταφορά ζώων και τον σχολαστικό καθαρισμό και άδειασμα των αγορών και των οχημάτων μεταφοράς.
- Εμβολιασμό: Σε συνδυασμό με τον σχολαστικό έλεγχο και τη λήψη μέτρων βιοασφάλειας, ο εμβολιασμός μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για έλεγχο του αφθώδους πυρετού. Ωστόσο, είναι κρίσιμο τα εμβόλια να είναι κατάλληλα για το στέλεχος της ασθένειας από την οποία νοσεί το εκάστοτε ζώο, και να χορηγούνται βάσει των οδηγιών της εταιρείας που το παρήγαγε.
- Σχεδιασμό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης: Επικύρωση της ύπαρξης σχεδιασμού για περίπτωση έκτακτης ανάγκης, με τυπικές διαδικασίες παρακολούθησης ελέγχου και εμβολιασμών.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.