Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ: «θα κινηθούμε προς τη Γάζα – στόχος είναι η Χαμάς»

Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ: «θα κινηθούμε προς τη Γάζα - στόχος είναι η Χαμάς»


Σε μια κλειστή ενημέρωση ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ Ντάνι Ντανόν παρουσίασε την θέση του Ισραήλ σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Γάζα τους στόχους της χώρας του αλλά και τις διεθνείς εξελίξεις.

«Δεν θέλουμε να μείνουμε στην Γάζα»

Αναφερόμενος στο μέλλον της Γάζας, ο κ. Ντανόν σκιαγράφησε τη στρατηγική του Ισραήλ.  «Το όραμά μας είναι ξεκάθαρο. Θα διατηρήσουμε τον έλεγχο της ασφάλειας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Αλ-Κάιντα ή στη Χαμάς να ξαναπάρουν τη Γάζα».

Τόνισε ότι το Ισραήλ δεν επιδιώκει μόνιμη κατοχή.  «Δεν θέλουμε να μείνουμε στη Γάζα. Όταν η Χαμάς ηττηθεί, περιμένουμε μια διεθνή αρχή να αναλάβει να εποπτεύει τη διακυβέρνηση, να επιτρέψει την ανοικοδόμηση και να δημιουργήσει νέο ηγετικό πλαίσιο, όπως έγινε στην Ιαπωνία και τη Γερμανία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Πόσο μπορεί να κρατήσει ο πόλεμος

Ο κ. Ντανόν προειδοποίησε ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για μακρά εκστρατεία. «Αυτός θα είναι ένας μακρύς πόλεμος. Δεν τον θέλουμε, αλλά αν δεν υπάρξει κατάπαυση του πυρός, θα κινηθούμε προς τη Γάζα, που παραμένει το κύριο προπύργιο της Χαμάς».

Σχετικά με το Ιράν

Ο κ. Ντανόν ανέδειξε το Ιράν ως κεντρικό ζήτημα. «Κατ’ αρχάς, νομίζω ότι σχετικά με τον «μηχανισμό snapback», είναι η σωστή απόφαση. Και θα ήθελα να ευχαριστήσω τους πρωτεργάτες, για την πρωτοβουλία. Δεν πρέπει να παίζουν το παιχνίδι που βλέπω να κάνουν άλλες χώρες, να κερδίζουν χρόνο ή να καθυστερούν. Πρέπει να κινηθούμε στη σωστή κατεύθυνση».

Ο κ. Ντανόν ανέφερε επίσης ότι το Ιράν θα είναι ένα από τα θέματα συζήτησης μεταξύ του Πρωθυπουργού Νετανιάχου και του Προέδρου Τραμπ.

«Δεν νομίζω ότι μπορούμε να μιλάμε τώρα για νέα επίθεση. Αλλά αν στο μέλλον το Ιράν επιστρέψει εκεί που ήταν, με βαλλιστικούς πυραύλους και πυρηνικές δυνατότητες, τότε τόσο το Ισραήλ όσο και οι ΗΠΑ θα πρέπει να πάρουν απόφαση. Κατά τη διάρκεια του πολέμου δώδεκα ημερών μπορέσαμε να τους περιορίσουμε. Ήταν αξιοσημείωτα επιτεύγματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επανέλθουν σε μερικά χρόνια. Αλλά νομίζω ότι αυτή τη στιγμή κανείς δεν το συζητά, επειδή τους έχουμε καθυστερήσει σημαντικά. Θα χρειαστούν χρόνια για να ξαναχτίσουν αυτές τις δυνατότητες. Αν όμως δούμε ότι συνεχίζουν στην ίδια κατεύθυνση, τότε θα πρέπει να το επανεκτιμήσουμε» τόνισε.

Το παλαιστινιακό κράτος

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, για το ζήτημα της παλαιστινιακής κρατικότητας, ο κ. Ντανόν ήταν ξεκάθαρος. «Όταν έχουμε διαπραγματεύσεις, πάντα συζητάμε τα κύρια ζητήματα με τους Παλαιστίνιους, που είναι τα σύνορα, οι πρόσφυγες, η Ιερουσαλήμ και το κράτος».

Ο κ. Ντανόν επισήμανε ότι αυτό που προσπαθούν τώρα να κάνουν κάποιες χώρες είναι να παρακάμψουν τις απευθείας διαπραγματεύσεις και ουσιαστικά να δώσουν στους Παλαιστίνιους την κρατική υπόσταση χωρίς διαπραγμάτευση με το Ισραήλ. 

«‘Αρα είναι μια μονομερής ενέργεια εναντίον μας. Πως μπορείτε να μιλάτε για δύο κράτη όταν η Χαμάς ελέγχει ακόμη μεγάλα τμήματα της Γάζας και όταν η Παλαιστινιακή Αρχή είναι τόσο αδύναμη; Είναι εύκολο να λες «ναι, το θέλουμε», αλλά σήμερα, κοιτάζοντας το πεδίο, αυτό είναι αποκομμένο από την πραγματικότητα» τόνισε.

Ο κ. Ντανόν τόνισε επίσης ότι η Παλαιστινιακή Αρχή παίζει διπλό παιχνίδι. «Παίζουν διπλό παιχνίδι. Από τη μια καταδικάζουν την τρομοκρατία, από την άλλη πληρώνουν μισθούς σε καταδικασμένους τρομοκράτες. Μόλις πριν λίγες εβδομάδες, έξι Ισραηλινοί σκοτώθηκαν σε επίθεση σε ξενοδοχείο στην Ιερουσαλήμ και οι οικογένειες των Παλαιστίνιων δραστών θα λάβουν ισόβια μηνιαία επιδόματα από την Παλαιστινιακή Αρχή» τόνισε.

«Δεν επιλέξαμε αυτόν τον πόλεμο μας επιβλήθηκε. Θέλουμε να τελειώσει, αλλά πρέπει να τελειώσει με την ήττα της Χαμάς. Μόνο τότε μπορεί η Γάζα να ανοικοδομηθεί υπό ένα νέο διεθνές πλαίσιο και όχι ως προπύργιο τρομοκρατίας» πρόσθεσε.

Οι σχέσεις με τη Ρωσία

Ο κ. Ντανόν ανέφερε ότι «έχουμε σχέσεις με τη Ρωσία. Πολλοί Ρώσοι μετανάστευσαν στο Ισραήλ και αποτελούν σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας μας. Δεν είμαστε χαρούμενοι με τις θέσεις της Ρωσίας στο ΣΑΗΕ, αλλά συνεχίζουμε τον διάλογο».

Δείτε επίσης:

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων