Η μεγάλη υπόσχεση για το ελαιόλαδο της Κρήτης που με το ΠΓΕ αποκτά ευρωπαϊκή προστασία

Η λιτή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταχώριση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου «Κρήτη/Kriti» ως Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) αποτελεί το επιστέγασμα μιας προσπάθειας που διήρκεσε μια εικοσαετία, ανοίγοντας ταυτόχρονα μια λαμπρή προοπτική για το κρητικό ελαιόλαδο. Καθώς καταλαγιάζουν οι δικαιολογημένοι πανηγυρισμοί της μεγάλης αυτής επιτυχίας για το κρητικό αλλά και για το ελληνικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ας δούμε τα μηνύματα που μας στέλνει το παρελθόν για να χαράξουμε μια ασφαλή πορεία για το μέλλον.
Η κατοχύρωση ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ), προσφέρει στο προϊόν διεθνή εμπορική προβολή και αναγνώριση, καθώς και θεσμική νομική προστασία, την οποία αναλαμβάνει πια η ίδια η Κομισιόν σε τυχόν περιπτώσεις αθέμιτου ανταγωνισμού. Να επισημάνουμε ότι το ΠΓΕ είναι απολύτως ισοδύναμο με το ΠΟΠ, και εδώ έχουμε μια υπενθύμιση του ιστορικού λάθους που έκαναν οι Μεσσήνιοι με την «Ελιά Καλαμάτας» επιμένοντας στο ΠΟΠ και αρνούμενοι το ΠΓΕ (βλέπε To αυγό του Κολόμβου) με τα γνωστά αποτελέσματα του kalamata olives να αποτελεί δικαίωμα και των Τρίτων χωρών.
Η κατοχύρωση ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) «Κρήτη/Kriti» δεν ήρθε αυτόματα μόνη της σαν «δώρο εξ ουρανού». Χρειάστηκε πολλή δουλειά για τη σύνταξη του σχετικού φακέλου αλλά και στη συνέχεια επιτυχημένοι χειρισμοί για την προώθηση και έγκρισή του από το ΥΠΑΑΤ αρχικά και από την Κομισιόν στη συνέχεια.
Ας μην ξεχνάμε πως κάποια στιγμή η αναγνώριση του ΠΓΕ Κρήτη συνάντησε ακόμη και την ένσταση που κατέθεσε στο ΥΠΑΑΤ ο ΣΕΒΙΤΕΛ διαφωνώντας με τη διάταξη που περιορίζει την τυποποίηση του ΠΓΕ Κρήτη μόνο στα όρια του νησιού (βλέπε Διαμάχη μεταξύ ΣΕΒΙΤΕΛ και Κρητικών για το ΠΓΕ και Επανέρχεται η ΕΑΣ Ηρακλείου κατά του ΣΕΒΙΤΕΛ για το ΠΓΕ Κρήτης και Το ΥΠΑΑΤ απέρριψε ένσταση ΣΕΒΙΤΕΛ κατά τυποποίησης ΠΓΕ Κρήτης μόνο στην Κρήτη).
Πολύ νωρίτερα, η κατοχύρωση της Γεωγραφικής Ένδειξης «Κρήτη/Kriti» κινδύνεψε εν τη γενέσει της από το «ΠΟΠ Κρήτη/Kriti» . Αντιγράφω από το Απολογισμός 45 ετών για την ελιά και το ελαιόλαδο, πρόσωπα και πράγματα, κριτική και αυτοκριτική:
«§23) Μετά από παράκληση του Μανώλη Βακόντιου ασχολήθηκα έναν ολόκληρο μήνα, και μάλιστα αφιλοκερδώς, άνευ αμοιβής, να συντάξω ένα φάκελο επιχειρημάτων ώστε να
προστατεύσουμε το ΠΟΠ Σητεία από τις επιβουλές της δημιουργίας ΠΟΠ ελαιολάδου Κρήτης, του οποίου τα νήματα κινούσε ο ΣΕΔΗΚ με τον επιστημονικό του σύμβουλο κ. Νίκο Μιχελάκη. Το ΠΟΠ Κρήτη ήταν όχι μόνο τελείως ανεφάρμοστο -καθώς περιελάμβανε ποικιλίες, ελαιόλαδα, περιοχές, με ανομοιογενή χαρακτηριστικά μεταξύ τους-, αλλά θα οδηγούσε σε μαρασμό το ΠΟΠ Σητεία, το οποίο διέπρεπε διεθνώς με τα δύο χρυσά βραβεία Mario Solinas του IOC, αποτελώντας τον αναγνωρισμένο από την Ε.Ε. «πρεσβευτή» παγκοσμίως του ελληνικού ελαιολάδου. Εδώ, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, να σημειώσουμε ότι το ΠΓΕ Κρήτη είναι εφικτό και σωστό για τους ίδιους ακριβώς λόγους που αναφέραμε παραπάνω (§ 21) για το ΠΓΕ Ελιάς Καλαμάτας. Τελικά, και ευτυχώς η δουλειά που έκανα απέδωσε, και με βάση το φάκελο της Σητείας το ΥΠΑΑ&Τ απέρριψε και δεν προχώρησε το ΠΟΠ ελαιόλαδο Κρήτης. Σήμερα, το ΠΟΠ Σητείας έχει χάσει μεγάλο μέρος από την παλιά του αίγλη. Ο θάνατος του Βακόντιου, η διάλυση της Ένωσης και το γεγονός ότι επέτρεψαν να τυποποιείται και εκτός των γεωγραφικών ορίων της ζώνης του ΠΟΠ συνετέλεσαν σε αυτή την εξέλιξη».
Ήδη μάλιστα μαθαίνω πως η Ένωση Σητείας προχώρησε σε ένα ακόμη βήμα με την υποβάθμιση των αρχικών αυστηρών ποιοτικών προδιαγραφών που ίσχυαν για το ΠΟΠ Σητείας.
Η αναφορά στο ΠΟΠ Σητείας δεν ούτε τυχαία, ούτε γίνεται για ιστορικούς και μόνο λόγους. Ήδη είναι κατοχυρωμένα, μόνο από την Κρήτη, ως ΠΟΠ 10 έξτρα παρθένα ελαιόλαδα και ως ΠΓΕ άλλα δύο. Εξ άλλου η νέα καταχώριση προστίθεται στις περισσότερες από 3.675 προστατευόμενες ονομασίες που περιλαμβάνονται ήδη στη βάση δεδομένων eAmbrosia της ΕΕ. Συνεπώς, όλες οι επιχειρήσεις, συνεταιριστικές και ιδιωτικές, και όλοι οι φορείς και οι οργανώσεις που επωμίζονται το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ «Κρήτη/Kriti» έχουν μπροστά τους ένα μακρύ, δύσκολο, και κυρίως διαρκή αγώνα για την κατοχύρωση της εμπορικής του υπεραξίας προς όφελος όλων. Το olivenews.gr και ο υπογράφων τους ευχόμαστε από βάθους καρδιάς, καλή επιτυχία.
Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω μια προφανώς αθέλητη αλλά μεγάλη παράλειψη όσων εξέδωσαν Ανακοινώσεις ξεχνώντας να αναφέρουν τον πρωτεργάτη όχι μόνο του ΠΟΠ Κολυμβαρίου, όχι μόνο όλων των ελληνικών ΠΟΠ/ΠΓΕ στο ξεκίνημά τους, αλλά και του ίδιου του ευρωπαϊκού κανονισμού για τα ΠΟΠ/ΠΓΕ. Θα καταλάβατε ότι αναφέρομαι στον εκλιπόντα γεωπόνο Νίκο Ψυλλάκη.
φωτό: ο ρωμαϊκός κίονας που «φύτρωσε» μέσα σε μια εληά στην Κρήτη, © Αντρέας Σμαραγδής.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ
1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ
«Κρήτη / Kriti»
2. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «Κρήτη / Kriti» παράγεται από καρπούς ελαιόδεντρων
που καλλιεργούνται στην Κρήτη και ανήκουν τουλάχιστον κατά 90% στις ποικιλίες
Κορωνέικη ή Τσουνάτη ή συνδυασμό των δύο, ενώ το 10% κατά μέγιστο μπορεί να
προέρχεται από άλλες ποικιλίες, με κυρίαρχη αυτήτης Θρούμπας.
2.1. Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά
Η οργανοληπτική εξέταση δίνει τιμές Φρουτώδους τουλάχιστον ίσες με 2,5, ενώοιτιμές του
Πικρού και του Πικάντικου είναι τουλάχιστον ίσες με το 1,0.Η μέση τιμή ελαττώματος είναι
μηδενική.
2.2. Χημικά χαρακτηριστικά
Τα κύρια χημικά χαρακτηριστικά του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Κρήτη / Kriti» είναι η οξύτητα,οι συντελεστές απόσβεσης και ο αριθμός υπεροξειδίων (Πίν. 1).
Πίνακας1.Τιμές των χημικών χαρακτηριστικών τουελαιόλαδου«Κρήτη / Kriti» .
Χημικό χαρακτηριστικό Τιμή
Οξύτητα (% κ.β. ελαϊκό οξύ) ≤ 0,6
Συντελεστής Απόσβεσης K270 ≤ 0,15
Συντελεστής Απόσβεσης K232 ≤ 2,00
Απόκλιση Συντελεστή Απόσβεσης ΔΚ ≤ 0
Αριθμός Υπεροξειδίων (meq ενεργού οξυγόνου/Kg) ≤ 15
Τα φυσικά και χημικά χαρακτηριστικά (χαμηλή οξύτητα, χαμηλοί συντελεστές αποσβέσεως, χαμηλός αριθμός υπεροξειδίων, πλούσιο φρουτώδες άρωμα και γεύση, καθαρό, φωτεινό
πράσινο χρώμα) του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Κρήτη / Kriti» αποτελούν
προδιαγραφές του προϊόντος και ισχύουν τη στιγμή της εμφιάλωσης. (Συνημμένο 1)
3. ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
Το προτεινόμενο προϊόν θα παράγεται αποκλειστικά στην περιφέρεια Κρήτης που
περιλαμβάνει τις περιφερειακές ενότητες Χανίων, Ρεθύμνης, Ηρακλείου και Λασιθίου και
όλους τους Δήμους και Τοπικές Κοινότητες που ανήκουν σε αυτούς. (Εικόνα 1).
Εικόνα 1. Χάρτης της γεωγραφικής περιοχής παραγωγής του προτεινόμενου
εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Κρήτη / Kriti» .
4. ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ
Τα αγροτεμάχια από τα οποία παράγεται το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ‘Κρήτη/Kriti’
αυτό βρίσκονται στην οριοθετημένη γεωγραφικά περιοχή και είναι καταχωρημένα στο
Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης & Ελέγχου (ΟΣΔΕ). Όλα τα στάδια παραγωγής και μεταποίησης του ελαιόκαρπου, καθώς επίσης και η αποθήκευση και εμφιάλωση του προτεινόμενου προϊόντος γίνεταιεντός της οριοθετημένης γεωγραφικήςπεριοχής.
Κατά την παραγωγή του, τα ελαιοτριβεία τηρούν και ενημερώνουν αρχεία για τις εισροές
και εκροές. Στο Αρχείο Ζυγολογίων καταγράφονται τα στοιχεία του ελαιόκαρπου που
εισάγεται στο ελαιουργείο, ενώ στο Αρχείο Εκροών τα στοιχεία του προϊόντος που φεύγει
από αυτό.
Στο Αρχείο Ζυγολογίων καταγράφονται τα εξής στοιχεία:
αύξων αριθμός ζύγισης
ονοματεπώνυμο παραγωγού
κωδικός παραγωγού στο ελαιοτριβείο
ημερομηνία και ώρα εισόδου του ελαιόκαρπου
ποσότητα ελαιόκαρπου (σε Kg)
ποικιλία ελαιόκαρπου
περιοχή προέλευσης ελαιόκαρπου
ποσότητα ελαιόλαδου (δεν ισχύει στην περίπτωση της κοινήςάλεσης)
ημερομηνία άλεσης του ελαιόκαρπου στην περίπτωση που είναι
διαφορετική από την ημερομηνίαεισόδου
ζυγολόγιο λαδιού στην περίπτωση της κοινής άλεσης, όπου καταγράφεται σε
ημερήσια βάση η ποσότητα του παραγόμενου προϊόντος
αριθμός παρτίδας ανά ημέραεπεξεργασίας
Στο Αρχείο Εκροών του ελαιοτριβείου καταγράφονται ο αριθμός της δεξαμενής
αποθήκευσης , τα στοιχεία της χημικής ανάλυσης, ηποσότητα του εξαγόμενου εξαιρετικού
παρθένου ελαιόλαδου «Κρήτη / Kriti» (λίτρα) καθώς και το υπόλοιπο στην δεξαμενή, ο
αποδέκτης (στοιχεία πελάτη ή συσκευαστηρίου) και η ημερομηνίααγοράς.
Η αποθήκευση γίνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές που είναι ανεξίτηλα αριθμημένες. Σε κάθε
δεξαμενή που γεμίζει λαμβάνεται δείγμα και γίνεται χημική ανάλυση. Στο ελαιοτριβείο
τηρείται Αρχείο Εργαστηριακών Αναλύσεωνμε τα αντίγραφα ή πρωτότυπα των αναλύσεων.
Στα συσκευαστήρια τηρείται Αρχείο Εμφιαλώσεων, όπου καταχωρούνται στοιχεία που
αφορούν:
1. Την προέλευση του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Κρήτη / Kriti» που πρόκειται
να εμφιαλωθεί
ελαιοτριβείο παραγωγής (αριθμός μητρώου, έδρα)
αριθμός δεξαμενής
ποσότητα εξερχόμενου ελαιόλαδου
2. Την εμφιάλωση
ημερομηνία,ώρα έναρξης καιώρα λήξης εμφιάλωσης
δεξαμενή προέλευσης
κωδικοί παρτίδων συσκευασίας καιπώματος
ημερομηνία λήξης
αριθμός τεμαχίων, μέγεθος συσκευασίας και συνολική ποσότητα τυποποιημένου ελαιόλαδου
είδος συσκευασίας
σειριακοί αριθμοί
3. Τον προορισμό του εμφιαλωμένουεξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Κρήτη / Kriti»
ημερομηνία/αριθμός τιμολογίου
πελάτης (ονοματεπώνυμο/επωνυμία επιχείρησης / διεύθυνση)
είδος συσκευασιών, αριθμός τεμαχίων και συνολική εξερχόμενη ποσότητα τυποποιημένου ελαιόλαδου
5. ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
5.1. Ποικιλιακή σύνθεση του κρητικού ελαιώνα
Η Κορωνέικη και η Τσουνάτη (Μαστοειδής) είναι οι κατεξοχήν ποικιλίες ελαιοπαραγωγής
που καλλιεργούνται στην Κρήτη. Η Κορωνέικη είναι πολύ παραγωγική και ανθεκτική σε
ξηροθερμικές συνθήκες. Καλλιεργείται σε υψόμετρο μέχρι 500 μέτρα. Η σχέση σάρκας προς
πυρήνα του καρπού κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 4:1 και 6:1, και η περιεκτικότητα του σε
λάδι φτάνει μέχρι και 27%. Είναι πρώιμη ποικιλία καθώς ανθίζει από τα μέσαΑπριλίου, ενώ
η ωρίμανση του καρπού αρχίζει νωρίς τον Οκτώβριο και τελειώνει αργά το Δεκέμβριο. Η
Τσουνάτη είναι ποικιλία ανθεκτική στο ψύχος,μέτριας παραγωγικότητας, που καλλιεργείται
σε υψόμετρο μέχρι 1.000 μέτρα. Η σχέση σάρκας:πυρήνα κυμαίνεται γύρω στο 6:1 και η
περιεκτικότητα σε λάδι μπορεί να φτάσει σε μέση τιμή το 28%. Είναι όψιμη ποικιλία, ανθίζει
κατά το τέλος Μαΐου και ωριμάζει τον καρπό Δεκέμβριο – Ιανουάριο. (Συνημμένο 2 &
Συνημμένο 3)
5.2. Καλλιεργητικέςφροντίδες
Η κατεργασία του εδάφους πραγματοποιείται κυρίως με μηχανικά μέσα, η χρήση των
οποίων όμως απαγορεύεται σε εδάφη με κλίση μεγαλύτερη του 10% προς αποφυγή της
διάβρωσης. Σε ότι αφορά την φυτοπροστασία της ελιάς, για την παραγωγή του εξαιρετικού
παρθένου ελαιόλαδου ΠΓΕ «Κρήτη / Kriti» θα πρέπει η αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς
να γίνεται με δολωματικούς ψεκασμούς από εδάφους ή άλλα ήπια μέσα όταν αυτό απαιτείται.
5.3. Συγκομιδή, μεταφορά και αποθήκευση του ελαιόκαρπου
Η συγκομιδή του ελαιόκαρπου αρχίζει συνήθως τον Οκτώβριο και ολοκληρώνεταιστα τέλη
Ιανουαρίου, ανάλογα με τις επικρατούσες κλιματολογικές συνθήκες στην περιοχή
συγκομιδής. (Συνημμένο 2). Η εμπειρία των παραγωγών εξασφαλίζει ότι η ελαιοσυγκομιδή
θα γίνει τον ενδεδειγμένο χρόνο και πραγματοποιείται στο στάδιο αλλαγής του χρώματος
του καρπού από πρασινοκίτρινο σε μελανοϊώδες. Στο στάδιο αυτό, ο ελαιόκαρπος έχει τη
μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ελαιόλαδο, ενώ παράλληλα, το παραγόμενο ελαιόλαδο έχει
μεγάλη περιεκτικότητα σε αρωματικά συστατικά, τα οποία συντελούν στο φρουτώδες του
προϊόντος. Η συγκομιδή του ελαιόκαρπου γίνεται κυρίως με χειροκίνητα ελαιοραβδιστικά
μηχανήματα και δεν χρησιμοποιούνται οχήματα συγκομιδής με δόνηση, καθώς η Κορωνέικη
παράγει μεγάλο αριθμό από μικρόκαρπες ελιές που δύσκολα πέφτουν από το δέντρο με δόνηση. Η μέθοδος αυτή εξασφαλίζει την ανώτερη ποιότητα του εξαιρετικού παρθένου
ελαιόλαδου «Κρήτη / Kriti» διότι με αυτόν τον τρόπο οι καρποί δεν τραυματίζονται.
Επιπλέον, το επικλινές έδαφος στην πλειονότητα της οριοθετημένης ζώνης, καθώς και το
υψηλό κόστος του συγκεκριμένου εξοπλισμού, αποτρέπουν τη χρήση της δόνησης ως
μεθόδου συλλογής του ελαιοκάρπου. Η συγκομιδή του ελαιόκαρπου γίνεται πάνω από το
δέντρο, με ραβδισμό ή άλλο τρόπο. Απαγορεύεται η χρήση ελαιόκαρπου που συγκομίζεται
έπειτα από φυσική πτώση.
Η μεταφορά του συγκομισμένου ελαιόκαρπου από τα αγροτεμάχια στα ελαιοτριβεία της
οριοθετημένης περιοχής γίνεται υποχρεωτικά σε σακιά με αραιή ύφανση κατάλληλα για
τρόφιμα, γιούτινα σακιά ή ειδικά τελάρα κατάλληλα για ελαιόκαρπο έτσι ώστε να
διασφαλίζεται επαρκής αερισμός. Απαγορεύεται η χρήση πλαστικών σάκων ή η
επαναχρησιμοποίηση σακιών από άλλες χρήσεις. Ο συγκομισμένος ελαιόκαρπος
επιβάλλεται να παραμένει σε στεγασμένους και καλά αεριζόμενους χώρους μέχρι να
εισαχθεί προς επεξεργασία. Το χρονικό διάστημα από τη συγκομιδή μέχριτην εισαγωγή προς
επεξεργασία δεμπορεί ναυπερβαίνει τις 48ώρες.
5.4. Επεξεργασία του ελαιόκαρπου
Η επεξεργασία του ελαιόκαρπου γίνεται σε ελαιουργεία που πληρούν τηνκείμενη Ενωσιακή
και Εθνική νομοθεσία, όπως κάθε φορά ισχύει, για την διασφάλιση της άριστης ποιότητας
του ελαιόλαδου και είναι εγγεγραμμένα στα ειδικά μητρώα. Κατά την παραλαβή του
ελαιόκαρπου γίνεται ζύγιση και ακολουθεί αποφύλλωση με ρεύμα αέρα και πλύσιμο με
πόσιμο νερό πριν την επεξεργασία, η οποία αρχίζει με θραύση στον σπαστήρα και
συνεχίζεται με τη μάλαξη της παραγόμενης ελαιοζύμης και το διαχωρισμό των συστατικών με πίεση ή σε φυγοκεντρικούς διαχωριστήρες (Decanter) δύο ή τριών φάσεων. Ο χρόνος
μάλαξης κυμαίνεται μεταξύ 30 και 45 λεπτών από τη στιγμή που ο μαλακτήρας γεμίσει με
ζύμη, ενώ η θερμοκρασία της ελαιοζύμης διατηρείται αυστηρά σε θερμοκρασίες από 27 οC
έως 30 οC. Κατά τη φυγοκέντρηση, η θερμοκρασία νερού που προστίθεται για το
διαχωρισμό στα τριφασικά ελαιουργεία δεν ξεπερνά τους 27 οC, ενώ οι διαχωριστήρες
καθαρίζονται συχνά για την απομάκρυνση της υγρασίας και των ξένων υλών. Οι συνθήκες
αυτές διασφαλίζουν την ελάχιστη δυνατή αρνητική επίδραση στα πτητικά συστατικά , τα
οποία καθορίζουν το άρωμα του τελικού προϊόντος.
5.5. Αποθήκευση ελαιόλαδου
Η αποθήκευση του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Κρήτη / Kriti» γίνεται σε
ανοξείδωτες δεξαμενές και σε χώρους με ελεγχόμενη θερμοκρασία, ώστε να μην
υπερβαίνει ποτέ τους 23 oC. Κατά την διάρκεια της αποθήκευσης, πραγματοποιείται
απομάκρυνση των στερεών ουσιών και των φυτικών υγρών (μούργα) που έχουν καθιζάνει
με μετάγγιση σε καθαρή δεξαμενή όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.Τα ελαιοτριβεία τηρούν
αρχείο με τις ημερομηνίες έναρξης και λήξης πλήρωσηςτης κάθε δεξαμενής.
5.6. Εμφιάλωση
Η εμφιάλωση – συσκευασία του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Κρήτη / Kriti» γίνεται
σε εμφιαλωτήρια – συσκευαστήρια που πληρούν την κείμενη ενωσιακή και εθνική
νομοθεσία, όπως κάθε φορά ισχύει, για την διασφάλιση της άριστης διατήρησης του
τελικού προϊόντος και είναι εγγεγραμμένα στα ειδικά μητρώα. Για την εμφιάλωση –
συσκευασία χρησιμοποιούνται κατάλληλες συσκευασίες, χωρητικότητας μέχρι 5λίτρα.
Η αποθήκευση, κατά το στάδιο τυποποίησης του ελαιολάδου, πριν την συσκευασία, όσο
παραμένει σε χύμα μορφή σε δεξαμενές και η συσκευασία του εξαιρετικού παρθένου
ελαιόλαδου «Κρήτη/Kriti» θα πρέπει να γίνεται απο κλειστικά εντός τη οριοθετημένης
περιοχής (Κρήτη) και τόπου παραγωγής του προϊόντος ώστε να περιοριστεί ο βαθμός
έκθεσης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Κρήτη / Kriti» σε παράγοντες που θα
μπορούσαν να το υποβαθμίσουν, όπως το οξυγόνο, το φως και η αυξημένη θερμοκρασία. Η
επίδραση τέτοιων παραγόντων, θα μπορούσε να οδηγήσει στην οξείδωση του
ελαιολάδου ( Συνημμένο 4 ). Οι μεταγγίσεις και η χρήση αντλιών, δημιουργούν τον
κίνδυνο, ενσωμάτωσης αέρα στη μάζα του ελαιολάδου. Ακόμα, κατά την διάρκεια των
μεταγγίσεων είναι δυνατόν να αλλοιωθεί η ποιότητα του προϊόντος, απορροφώντας οσμές
του γύρω περιβάλλοντος (Συνημμένο 5). Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονισθεί ότι η Κρήτη
είναι νησί και η όποια μεταφορά προϊόντων γίνεται δια θαλάσσης, αυξάνοντας το χρόνο
μεταφοράς και παράλληλα την πιθανότητα αλλοίωσης των θετικών χαρακτηριστικών του.
(…)
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.