«Εισιτήριο για τον παράδεισο» – Νησιά του Αιγαίου ζητούν τέλος εισόδου για τουρίστες της μίας ημέρας

Το φαινόμενο του υπερτουρισμού και η ανάγκη ενίσχυσης των δημοτικών εσόδων φέρνουν στο τραπέζι μια νέα πρόταση που συζητείται έντονα: 34 νησιά του Νοτίου Αιγαίου ζητούν να θεσπιστεί «εισιτήριο εισόδου» για τους επισκέπτες της μίας ημέρας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πίεση στις τοπικές υποδομές.
Η πρόταση, που κατατέθηκε επίσημα από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου, στοχεύει στη χρηματοδότηση έργων καθαριότητας, ύδρευσης, αποβλήτων και ενέργειας, αλλά και στη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος των νησιών.
Ανάμεσα στα 34 νησιά που συμμετέχουν είναι σχεδόν όλα τα νησιά των Κυκλάδων — από τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και την Πάρο, έως τη Σέριφο, την Τήνο και τη Φολέγανδρο.
Τι προβλέπει η πρόταση των Δήμων
Η ΠΕΔ εισηγείται ένα συμβολικό αλλά αναλογικό τέλος εισόδου για τους επισκέπτες που φτάνουν χωρίς να διανυκτερεύουν – κυρίως εκείνους που μεταφέρονται με κρουαζιερόπλοια ή ημερόπλοια.
Όπως τονίζουν οι δήμοι, οι συγκεκριμένοι επισκέπτες «επωφελούνται από τις υποδομές χωρίς να συμβάλλουν ουσιαστικά στην τοπική οικονομία», ενώ παράλληλα αυξάνουν τις ανάγκες σε καθαριότητα, απορρίμματα και νερό.
Σε ισχύ ήδη το τέλος κρουαζιέρας
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 21 Ιουλίου 2025, εφαρμόζεται ήδη τέλος επιβατών κρουαζιέρας στην Ελλάδα, με διαφοροποίηση ανάλογα με την εποχή και τον προορισμό.
Για παράδειγμα:
Μύκονος & Σαντορίνη: 20 € ανά επιβάτη την περίοδο αιχμής (Ιούνιος–Σεπτέμβριος)
Άλλα λιμάνια: 5 € ανά επιβάτη την ίδια περίοδο
Στόχος του μέτρου είναι η αποσυμφόρηση των νησιών το καλοκαίρι και η ενίσχυση της τουριστικής κίνησης εκτός αιχμής.
Το ευρωπαϊκό προηγούμενο
Η Βενετία αποτέλεσε το πρώτο μεγάλο ευρωπαϊκό παράδειγμα, επιβάλλοντας εισιτήριο εισόδου στους επισκέπτες που δεν διανυκτερεύουν, προκειμένου να αντιμετωπίσει την υπερφόρτωση από τουρίστες και την επιβάρυνση των υποδομών.
Το ίδιο μοντέλο εξετάζουν πλέον και άλλοι δημοφιλείς προορισμοί στην Ισπανία και τη Γαλλία. Η πρόταση των νησιών του Αιγαίου αναμένεται να προκαλέσει δημόσια διαβούλευση, καθώς απαιτείται νομοθετική ρύθμιση αλλά και τεχνικός σχεδιασμός για την είσπραξη του τέλους.
Οι δήμοι, πάντως σύμφωνα με το cyclades24.gr, δηλώνουν αποφασισμένοι:
«Το μέτρο δεν στοχεύει στον αποκλεισμό, αλλά στην ισορροπία. Θέλουμε τουρισμό βιώσιμο, όχι εξουθενωτικό», τονίζουν στελέχη της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου.
*Φωτογραφία αρχείου
Δείτε επίσης:
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.