Δεν ακούγεται καλά στους κτηνοτρόφους η εξαγορά της Δωδώνη από τον όμιλο Σαράντη φόβοι για μονοπώλιο

Δεν ακούγεται καλά στους κτηνοτρόφους η εξαγορά της Δωδώνη από τον όμιλο Σαράντη φόβοι για μονοπώλιο


Ο στρατηγικός ρόλος που διατηρούσε και διατηρεί, ανεξάρτητα από τα όποια σκαµπανεβάσµατα, η γαλακτοβιοµηχανία ∆ωδώνη, τόσο στη ζώνη γάλακτος της Ηπείρου όσο και κύρια στην αγορά της φέτας διεθνώς, στα χέρια των τρικαλινών επιχειρηµατιών, ίσως αποδειχθεί καταλυτικός για την πορεία της αιγοπροβατοτροφίας στην Ελλάδα.

Πάντως τα µαθηµατικά δεν βγαίνουν και τόσο εύκολα. Η ∆ωδώνη για δεύτερη κατά σειρά χρονιά στα χέρια του αµερικανικού Fund CVC, εµφανίζει ζηµιές. Τον τελευταίο χρόνο µάλιστα η ζηµιογόνος χρήση πλησίασε τα 10 εκατ. ευρώ.

«Γράφουµε ζηµιές, για να κρατάµε ψηλά τις τιµές παραγωγού στην Ήπειρο» υποστήριζαν συχνά κάποια από τα επιφανή στελέχη της ιστορικής γαλακτοβιοµηχανίας. Μ’ αυτή την έννοια, αν το deal κλείσει κοντά στα 200 εκατ. ευρώ, όπως φηµολογείται, οι διαχειριστές του CVC θα πρέπει να είναι ευτυχισµένοι.

Αγόρασαν τη ∆ωδώνη µε κάτι λιγότερο από 100 εκατ. ευρώ, τη φόρτωσαν µε περισσότερα από 90 εκατ. ευρώ χρέη, τους µένει και κέρδος.

Να θυµίσουµε ότι κάποια χρόνια νωρίτερα και συγκεκριµένα το 2012, η ρωσική Stategic Initiatives είχε εξασφαλίσει τον έλεγχο της συνεταιριστικής ως τότε γαλακτοβιοµηχανίας, µε 20,8 εκατ. ευρώ για το 67,77%. Στη συνέχεια εξασφαλίσθηκε µε ανάλογο τίµηµα και το υπόλοιπο του µετοχικού κεφαλαίου. Όπως καλά γνωρίζουν οι παρεπιδηµούντες της Ιερουσαλήµ, µόνο τα αποθέµατα που παρέλαβε τότε, υπολογίζονταν κοντά στα 20 εκατ. ευρώ.

Σήµερα, ο όµιλος Σαράντη, έδωσε το παρών και τις δύο προηγούµενες φορές, προτίθεται να διαθέσει πάνω από 200 εκατ. ευρώ για µια εταιρεία που γράφει επαναλαµβανόµενα ζηµίες. Μέχρι να κριθεί το θέµα στην Επιτροπή Ανταγωνισµού, κάνει µάλιστα λόγο και για νέα επένδυση ύψους 150 εκατ. ευρώ. 

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Επιφυλακτικοί οι κτηνοτρόφοι

Τις επιπτώσεις που θα έχει στην εγχώρια κτηνοτροφία και στο εισόδηµα των παραγωγών η νέα µεγάλη εξαγορά της ηπειρώτικης γαλακτοβιοµηχανίας από τον τρικαλινό όµιλο, σταθµίζουν, όπως είναι φυσικό αυτές τις µέρες και οι Έλληνες κτηνοτρόφοι, µε την ανησυχία να διαδέχεται την αρχική έκπληξη στο άκουσµα της είδησης.

«Τα µονοπώλια δεν είναι καλά», είναι η πρώτη αντίδραση του Χάρη Λιούρη, προέδρου της ΕΑΣ Ιωαννίνων, αν υπήρχε Επιτροπή Ανταγωνισµού, δύσκολα θα περνούσε κάτι τέτοιο.

«Στους κτηνοτρόφους δεν ακούγεται καλά», τονίζει στην Agrenda και ο Μιχάλης Τζιότζιος, µάχιµος κτηνοτρόφος και βαθύς γνώστης της αγοράς και του κλάδου, µε θητεία -κατά καιρούς- σε κρίσιµα συλλογικά όργανα και οργανισµούς.

∆εν έχουµε τίποτα µε τους ανθρώπους, τονίζει, όµως αυτή η τόσο µεγάλη συγκέντρωση δεν αφήνει πολλές επιλογές στους κτηνοτρόφους. Από την άλλη πλευρά, επισηµαίνει, καλύτερα οι Σαράντηδες παρά κάποιος ξένος. Εδώ, ποτέ δεν θα ακούσεις κάποιον να σου πει ότι έµεινε απλήρωτος. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι κάθε χρόνο σπεύδουν να κλείσουν συµφωνία µε τον συγκεκριµένο όµιλο.

Τις ίδιες επιφυλάξεις για την επικείµενη συµφωνία µεταβίβασης της ∆ωδώνη, εκφράζει και έτερος θεσσαλός κτηνοτρόφος, τονίζοντας χαρακτηριστικά «εγώ δεν συµφωνώ». Το πρώτο ζητούµενο, τονίζει, είναι να λειτουργεί ο ανταγωνισµός.

Υπογραµµίζοντας την ανάγκη να διατηρηθεί η ανωνυµία του, ο εν λόγω παραγωγός, υποστηρίζει ότι µετά την προσάρτηση της ηπειρώτικης γαλακτοβιοµηχανίας από την οικογένεια Σαράντη και τα Ελληνικά Γαλακτοκοµεία, οι αξιόπιστες επιλογές διάθεσης που θα έχουν οι παραγωγοί για το γάλα τους, λιγοστεύουν επικίνδυνα. Θα ‘λεγα πως µετριούνται στα δάχτυλα, τονίζει. Οι περισσότεροι από τους γαλατάδες που µένουν στην αγορά είναι έτοιµοι να σε αδειάσουν στην πρώτη γωνία. Επί της ουσίας, από δω και µπρος ο Σαράντης παίζει µόνος του.

Η Agrenda ζήτησε γνώµη για την  επικείµενη εξαγορά και από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριµάνη, ο οποίος ωστόσο απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως.

«Εµένα αυτό που µε ενδιαφέρει είναι να στηριχθεί ο αγρότης. Γι’ αυτό δίνω αγώνα, να ξεκαθαρίσει η κατάσταση µε τον ΟΠΕΚΕΠΕ και να σταµατήσουν οι ελληνοποιήσεις. Αν λυθούν αυτά τα δύο µεγάλα ζητήµατα, τότε η πραγµατική παραγωγή θα πάρει την αξία που της αναλογεί και η διαπραγµατευτική θέση του παραγωγού και εν προκειµένω των κτηνοτρόφων θα βελτιωθεί. Αλλιώς δεν έχουµε καµιά τύχη και ο κάθε γαλατάς θα λειτουργεί ανεξέλεγκτα, τονίζει ο ηπειρωτάρχης.

Μόνο για το όνομα 200 εκατ. ευρώ με ρίσκο η κίνηση για τη Δωδώνη 

Όλα δείχνουν ότι η εξαγορά της ηπειρωτικής γαλακτοβιοµηχανίας ∆ωδώνη από τα Ελληνικά Γαλακτοπωλεία των αδελφών Σαράντη είναι δεδοµένη, κι αυτό που µένει να φανεί στην πορεία είναι η επίπτωση αυτής της εξαγοράς στην ανάπτυξης της εγχώριας κτηνοτροφίας και ιδίως της αιγοπροβατοτροφίας.

Η γαλακτοβιοµηχανία ∆ωδώνη, πρωτίστως υπό τη συνεταιριστική της µορφή, αποτέλεσε για χρόνια το σήµα κατατεθέν της Ηπείρου, ταξιδεύοντας µε τα προϊόντα της στις 5 ηπείρους και σε 50 χώρες. Μάλιστα, στην αγορά των ΗΠΑ η φέτα ∆ωδώνη υπήρξε συνώνυµο της φέτας ως Προϊόν Ονοµασίας Προέλευσης και ήταν ο κατ’ εξοχήν λόγος που έβαλε τη συγκεκριµένη γαλακτοβιοµηχανία στο µάτι ισχυρών funds οδηγώντας εν τέλει στην ιδιωτικοποίησή της, εν µέσω κρίσης, το 2012.

∆εν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η ∆ωδώνη κατατάσσεται µεταξύ των συνεταιριστικών – αγροτοβιοµηχανιών της Αγροτικής Τράπεζας που έδειξαν µεγάλη οικονοµική αντοχή και αντιστάθηκαν ισχυρά στην απώλεια του συνεταιριστικού τους χαρακτήρα. Βεβαίως, από την πρώτη στιγµή, οι αδελφοί Σαράντη δεν έκρυψαν το ενδιαφέρον τους για τη ∆ωδώνη. Φυσικά, η πρώτη φορά ήταν το 2012 όταν ο νεοπαγής τότε όµιλος των Θεσσαλών, κατέθεσε το δικό του παρών, πριν η ηπειρώτικη γαλακτοβιοµηχανία, υπό καθεστώς ειδικής διαχείρισης, εκείνη την περίοδο, περάσει από την Αγροτική Τράπεζα στη ρωσικών συµφερόντων SI Foods.

Ενδεχοµένως οι συνθήκες να ήταν πιο ώριµες για τα Ελληνικά Γαλακτοπωλεία το 2021, όταν οι Ρώσοι επενδυτές αποφάσισαν την έξοδό τους από τη ∆ωδώνη, ωστόσο η επιλογή τους ήταν να πουλήσουν στην CVC (ιδιοκτήτη του οµίλου Vivartia), αρχικά το 78% και µετά από δύο χρόνια και το υπόλοιπο 22%. Σηµειωτέον ότι το αµερικανικό fund CVC, έχοντας πλέον το 100%, ενέταξε τη ∆ωδώνη στην εταιρεία συµµετοχών Dairy Holdings, στην οποία υπάγεται και η ∆ΕΛΤΑ.    

∆εν υπάρχει αµφιβολία ότι αυτή τη φορά, τα Ελληνικά Γαλακτοκοµεία των αδελφών Σαράντη προβαίνουν στη συγκεκριµένη εξαγορά από σαφώς καλύτερη θέση, καθώς ο τζίρος του οµίλου υπερβαίνει τα 650 εκατ. ευρώ, η κερδοφορία παραµένει υψηλή και το επίπεδο ρευστότητας αφήνει περιθώρια για ένα τέτοιο εγχείρηµα. Άλλωστε τα 110 εκατ. ευρώ που θα κληθεί να εκταµιεύσει ο όµιλος της οικογένειας Σαράντη, µέχρι την ολοκλήρωση της µεταβίβασης των µετοχών το προσεχές Φθινόπωρο συν τα 95 εκατ. ευρώ χρέη που πρόκειται να αναλάβει, δεν είναι κάτι που θα πρέπει ανησυχεί τους επιδέξιους, σ’ αυτού του είδους τις επιχειρηµατικές κινήσεις, αγοραστές.

Αν κάτι θα χρειασθεί να βελτιώσουν, είναι η εικόνα που έχουν στα µάτια των παραγωγών – κτηνοτρόφων και οι δυσκολίες που θα κληθούν να αντιµετωπίσουν προκειµένου να διατηρηθεί η ισορροπία ανάµεσα στην εγχώρια παραγωγή πρώτης ύλης και την περαιτέρω αύξηση πωλήσεων φέτας, δηλαδή προϊόντος ΠΟΠ που νοµοτελειακά τίθεται ως στόχος από τους Τρικαλινούς επιχειρηµατίες. 

∆εν ακούγεται καλά στους κτηνοτρόφους

Η Agrenda ζήτησε τη γνώµη των κτηνοτρόφων για την επικείµενη εξαγορά της ∆ωδώνη και η πρώτη αντίδραση δεν ήταν ιδιαιτέρως θετική.

«Στους κτηνοτρόφους δεν ακούγεται καλά», δηλώνει ο Μιχάλης Τζιότζιος, ένας άνθρωπος που έχει ζήσει από πολλές πλευρές την εξέλιξη του κλάδου, συνεχίζει να είναι µάχιµος και µάλιστα µετακινούµενος αιγοτρόφος (Αετοµηλίτσα – Καλαµάκι), αρµέγει, όπως λέει, δέκα ώρες την ηµέρα γιατί δεν βρίσκει αγρεργάτες και γνωρίζει καλά πρόσωπα και πράγµατα. Βέβαια, σπεύδει να διευκρινίσει «καλύτερα οι αδελφοί Σαράντη, παρά κάποιος ξένος». Κι αυτό γιατί, όπως λέει, όπου έχει επενδύσει η οικογένεια Σαράντη, τα εργοστάσια δουλεύουν και απασχολούν εκατοντάδες ανθρώπους. Και οι παραγωγοί ξέρουν ότι θα πληρωθούν. Μπορεί ο όµιλος να µην προσφέρει την καλύτερη τιµή, ούτε βέβαια τη χειρότερη, υπάρχει ωστόσο η σιγουριά ότι το γάλα θα πληρωθεί.

«∆εν συµφωνώ µε τη συγκεκριµένη αγοραπωλησία», δηλώνει άλλος κτηνοτρόφος, που ζητάει ωστόσο να διατηρήσει την ανωνυµία του. «Αυτή η συγκέντρωση δεν θα ωφελήσει τους κτηνοτρόφους. Ήδη όλοι σπεύδουν να βρουν µια επαφή µε τον όµιλο που εξαγοράζει, ώστε να σιγουρέψουν τη διάθεση της παραγωγής τους. Έτσι όµως δεν έχουµε υγιή ανταγωνισµό, από τους υπόλοιπους που µένουν στο παιχνίδι, λίγοι αξίζουν. Οι πιο πολλοί είναι να σου πάρουν το γάλα και να σ’ αφήσουν απλήρωτο. Εποµένως ο ένας, κάνει τελικά ό,τι θέλει».       

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων