Δίκη για τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα: «Όποιος πάσχει από μια ψυχική ασθένεια δεν φτάνει στο έγκλημα»

Τι κατέθεσε ο ψυχίατρος των φυλακών Κορυδαλλού
«Πιθανότατα αντιλαμβανόταν το άδικο της πράξης του» ο καθ ομολογία δολοφόνος της Κυριακής Γρίβα, εκτίμησε καταθέτοντας ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ο Ψυχίατρος που τον παρακολουθεί στο του ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, Κωνσταντίνος Γεωργιάδης.
Στο επίκεντρο της εξέτασης του μάρτυρα βρέθηκε το ιστορικό που έχει καταγραφεί στο ψυχιατρείο των φυλακών μετά το έγκλημα στο οποίο οι γιατροί καταγράφουν τα σχόλια τους , για τον κατηγορούμενο.
Ο 40χρονος μετά τις συνεδρίες περιγράφεται ως ήρεμος , συνεργάσιμος χωρίς να εκφράζει αυτοκτονικό ιδεασμός ενώ αναφέρει συχνές απώλειες μνήμης. Σύμφωνα με τις αναφορές ο 40χρονος λέει στους γιατρούς: «δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω τι έχω κάνει» ενώ γνωρίζει ότι έχει σκοτώσει τη σύντροφο του . «Ξέρει τι έχει κάνει ότι σκότωσε, από την ενημέρωση που έχει πάρει, ξερει ότι έκανε απόπειρες αυτοκτονίας …Δεν είναι καλά ψυχολογικά » αναφέρεται στο ιστορικό όπως και ότι ο 40χρονος «αισθάνεται άσχημα για ότι έγινε ενώ προσπαθεί να σκέφτεται κάτι άλλο. Αναστατώνεται όταν βλέπει ειδήσεις».
«Είναι απρόβλεπτος … εμφανίζει ψυχωσικά συμπτώματα αν και δεν πάσχει από ψύχωση ….αγγίζει τα όρια της ψύχωσης. Από το 2013 έχει φάρμακα και νοσηλείες…» ανέφερε ο μάρτυρας και πρόσθεσε «όπως μου έχει πει , πάντα δυσκολευόταν και γι αυτό κατέφευγε στη χρήση , κάτι τον ενοχλούσε μέσα του…».
Μάλιστα , ο ψυχίατρος σημείωσε πως ο κατηγορούμενος λέει ότι «δεν έχει καμία ανάμνηση των γεγονότων» ενώ εκτίμησε πως ενδεχόμενος η απώλεια μνήμης να συνδέεται με υποξία που υπέστη μετά από απόπειρα αυτοκτονίας μετά την οποία διασωληνώθηκε.
«Θεωρώ ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε η κατάσταση υποξίας, οι ουσίες αλλά και το αλκοόλ…» είπε .
«Το άδικο το αντιλαμβάνεται ….»
Η διάγνωση του γιατρού ότι ο κατηγορούμενος πάσχει από διπολική διαταραχή ήρθε σε διάσταση , σύμφωνα με τους συνηγόρους υποστήριξης κατηγορίας , με αυτή του «μέντορα» του καθηγητή Δουζένη που έχει διαπιστώσει διαταραχή προσωπικότητας και πυροδότησε σειρά ερωτήσεων για το κρίσιμο θέμα του καταλογισμού .
Εστιάζοντας στην κρίσιμη ώρα της δολοφονίας και το θέμα του καταλογισμού της πράξης ο μάρτυρας κλήθηκε να απαντήσει σχετικά με το αν ο 40χρονος είχε αντίληψη τις πράξης του.
«Σε ένα μανιακό επεισόδιο ο άνθρωπος δεν έχει έλεγχο των παρορμήσεων, καλή κρίση , άρση αναστολών . Το άδικο το αντιλαμβάνεται εκτός και αν υποθέσουμε ότι μέσα στο μανιακό επεισόδιο έχει παραλήρημα , ψυχωτικό επεισόδιο» ανέφερε διευκρινίζοντας στην παρατήρηση της εισαγγελικού λειτουργού πως ο κατηγορούμενος εξετάστηκε αμέσως μετά την πράξη και πως είναι εύκολο για τους γιατρούς να διαπιστώσουν το ψυχωσικό επεισόδιο
Εισαγγελέας: Η πάθηση αυτή συνδέεται με την τέλεση ανθρωποκτονίας;
Μάρτυρας: Αν τελούσε σε μανιακό επεισόδιο θα μπορούσε.
Εισαγγελέας: Αντιλαμβάνεται το άδικο της πράξης αν θεωρήσουμε ότι υπάρχει επεισόδιο.
Μάρτυρας: Έχει επαφή με την πραγματικότητα. Αυτό που δεν έχει είναι ο έλεγχος των παρορμήσεων, έχει κακή κρίση.
Εισαγγελέας: Σου επιτρέπει αυτή η πάθηση να αντιληφθείς εκείνη τη στιγμή το άδικο των πράξεων σου; Δηλαδή αν θεωρήσω ότι είχε μανιακό επεισόδιο εκείνη τη στιγμή, θα είχε αντίληψη;
Μάρτυρας: Προφανώς και σου επιτρέπεται εκείνη τη στιγμή να έχεις αντίληψη της πραγματικότητας, αυτό που δεν έχεις είναι έλεγχο των παρορμήσεων σου, έχεις άρση αναστολών…..
Εισαγγελέας: Ναι ή όχι; Επιφέρει μειωμένο καταλογισμό;
Μάρτυρας: Το άδικο το αντιλαμβάνεται ….
Εισαγγελέας: Ρωτάω αν ήξερε εκείνη τη στιγμή ότι με πέντε μαχαιριές θα σκότωνε τη Κυριακή;
Μάρτυρας: Πιθανότητα ναι το ήξερε.
Ο γιατρός ανέφερε πως «η διπολική διαταραχή πρέπει να συνοδεύεται από παραληρηματικό επεισόδιο για να οδηγηθεί κάποιος σε αυτή την πράξη. Δε σημαίνει ότι όποιος πάσχει από μια ψυχική ασθένεια φτάνει στο έγκλημα».
Εισαγγελέας: αν εξεταζόταν κάποιος που είχε παραλήρημα τι θα διαπίστωναν;
Μάρτυρας: Θα είχε αλλοιωμένη αίσθηση της πραγματικότητας
Εισαγγελέας: θεωρείται ότι ήταν αποδιοργανωμένος ο κατηγορούμενος;
Μάρτυρας: δεν μπορώ να το απαντήσω
Εισαγγελεας: Ο κατηγορούμενος παρακολουθεί το θύμα ,κρύβεται , αναμένει λειτουργεί με ταχύτητα μεθοδικά. Δείχνουν άνθρωπος που δεν αντιλαμβάνεται το άδικο της πράξης του ; Έχει το ακαταλόγιστο; Εχει τοποθετήσει μαχαίρι θήκη για να μην τραυματιστεί…
Μάρτυρας : Ένας που τελεί σε παραλήρημα δεν είναι συγκροτημένος … Δείχνει να λειτουργεί κανονικά.
Παρεμβαίνοντας , κατά τη διάρκεια της εξέτασης του μάρτυρα από τους συνηγόρους υποστήριξης της κατηγορίας, ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου σημείωσε πως ο εντολέας του «Αντιλαμβάνεται το άδικο». «Δεν έχω θέσει ζητήματα αντίληψης ήξερε ότι κάνει κάτι παράνομο .
Έχει αντιληφθεί το άδικο της πράξης του» τόνισε ο συνήγορος .
«Αυτό δεν ήταν αστυνομικό τμήμα ήταν καφενείο …»
«Δυο ανθρώπινες μάζες και μαζεμένος κόσμος» ήταν η πρώτη εικόνα που αντίκρισε έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων αστυνομικός της ΟΠΚΕ που ενώ ήταν σε περιπολία πέρασε τυχαία, από το σημείο, το μοιραίο βράδυ της δολοφονίας της Κυριακής Γρίβα.
Ο αστυνομικός καταθέτοντας , νωρίτερα στο δικαστήριο, είπε πως είδε τους συναδέλφους του ,που υπηρετούσαν στο τμήμα, να βρίσκονται δίπλα στο κουβούκλιο του φρουρού και να παρακολουθούν .
«Όταν φτάσαμε και οι αστυνομικοί και οι πολίτες ήταν παγωμένοι…» ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση υποστήριξε πως δεν θυμάται αν ο φρουρός έφερε ράβδο, ή ατομικό όπλο. «Ήταν σκοπός. Και 2-3 γυναίκες σίγουρα. Βρίσκονταν στο κουβούκλιο το οποίο είναι αλεξίσφαιρο και έχει ως σκοπό να προστατέψει τον φρουρό» είπε.
Η εκτίμηση πως οι συνάδελφοι του «προφανώς σοκαρίστηκαν» και ο φρουρός λόγω της «έκρηξης αδρεναλίνης» αντέδρασε με καθυστέρηση προκάλεσε την αντίδραση του πατέρα της Κυριακής ο οποίος φώναξε: «Εσύ που είσαι 2 μέτρα πως θα αντιδρούσες; Θα είχες ξαπλώσει πέντε , εδώ μιλάμε για την κόρη μου».
«Αυτό δεν ήταν αστυνομικό τμήμα ήταν καφενείο …» σχολίασε συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας με το μάρτυρα να διατυπώνει τη θέση πως «Είναι δύσκολο να χρησιμοποιήσεις το όπλο σου σε τέτοιο χώρο γιατί τίθεται θέμα ασφάλειας των πολιτών».
Ο μάρτυρας κατέθεσε πως ήταν ο πρώτος που βρέθηκε έξω από το αστυνομικό τμήμα αμέσως μετά τη δολοφονία .
«Δεν αντιληφθήκαμε ποιο ήταν το θύμα και ποιος ο θύτης… Ήμασταν η πρώτη ομάδα που έφτασε στο χώρο.» είπε και περιέγραψε πως λειτούργησε.
«Πήγα πρώτα στην Κυριακή γιατί ήταν μέσα σε μια πολύ μεγάλη λίμνη αίματος, έλεγξα αν είχε σφυγμό και αν ανέπνεε . Δεν είχε σφυγμό. Μετά πήγα στον κατηγορούμενο ανέπνεε ήταν ζωντανός. Είχε τραύμα στο λαιμό, είχα βάλει τέσσερα δάκτυλά πίεζα για να σταματήσω το αίμα., μετά χρησιμοποίησα μια μπλούζα και στη συνέχεια έφεραν γάζες . Μετά από 8-10 λεπτά ανέκτησε τις αισθήσεις του προσπάθησε να διώξει το χέρι μου γιατί τον πίεζα . Θεωρώ ότι ήταν ενστικτώδη αντίδραση λόγω της πίεσης» κατέθεσε και συμπλήρωσε πως αργότερα έμαθαν πως «η κοπέλα είχε πάει στο αστυνομικό τμήμα γιατί είχε πρόβλημα με το σύντροφο της και ότι φεύγοντας εκείνος την περίμενε και την σκότωσε».
Ο μάρτυρας υποστήριξε πως τόσο η Κυριακή όσο και ο κατηγορούμενος ήταν μπρούμυτα με τους συνηγόρους της οικογένειας της άτυχης κοπέλας να σημειώνουν ότι αναφέρεται πως βρέθηκε ανάσκελα. «Το πτώμα ήταν μπρούμυτα , τη σήκωσα για να δω αν έχει ανάσα αλλά την άφησα . Τα παιδιά του ΕΚΑΒ, είδα, πως την ανασηκώσαν για να της βάλουν ένα μηχάνημα…» κατέθεσε.
Οι συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορία , μετά την ολοκλήρωση των καταθέσεων των αστυνομικών , δήλωσαν στο δικαστήριο πως αμφισβητούν ότι ο κατηγορούμενος προσπάθησε να βάλει τέλος στη ζωή του μετά το έγκλημα.
Όπως ανέφεραν από τα βίντεο δεν προκύπτει η απόπειρα και εξέφρασαν τον ισχυρισμό ότι ο τραυματισμός του «οφείλεται σε ατύχημα κατά τη συμπλοκή και σχετίζεται με τραύμα στην πλάτη της Κυριακής που μπορεί να γλίστρησε το μαχαίρι».
Ρεπορτάζ: Μαρία Ζαχαροπούλου
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.