Βρώσιμη και βιώσιμη συσκευασία τυριών από τριτικάλε – Τυροκόμος

Η συσκευασία των γαλακτοκομικών προϊόντων, και ιδιαίτερα του τυριού, αποτελεί μια κρίσιμη παράμετρο για τη διατήρηση της ποιότητας, της ασφάλειας και της αισθητικής του τελικού προϊόντος. Με τη διαρκώς αυξανόμενη ανάγκη για βιώσιμες και λειτουργικές λύσεις, τα βρώσιμα films και coatings αναδεικνύονται σε καινοτόμες τεχνολογίες συσκευασίας που συνδυάζουν περιβαλλοντική ευαισθησία και λειτουργικότητα. Μία έρευνα του Πανεπιστημίου της Κόρδοβας αξιοποίησε το τριτικάλε ως λειτουργικό τρόφιμο για την ανάπτυξη βιώσιμων συσκευασιών γαλακτοκομικών προιόντων.
Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα προσανατολίζεται πλέον στη δημιουργία ενεργών βιοδιασπώμενων υλικών. Αυτά τα υλικά εκτός από φραγμό στο φως, την υγρασία και το οξυγόνο, μπορούν να περιέχουν και φυσικά αντιμικροβιακά συστατικά. Ένα φυσικό αντιμικροβιακό συστατικό είναι η ναταμυκίνη, ένα φυσικό μυκητοκτόνο που προέρχεται από τον μικροοργανισμό Streptomyces natalensis και έχει εγκριθεί για χρήση σε τρόφιμα σε πάνω από 40 χώρες, μεταξύ αυτών και από τον FDA και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με μεγάλο δυναμικό στη συσκευασία το τριτικάλε λόγω των πρωτεϊνών
Το τριτικάλε είναι ένα υβρίδιο σίτου και σίκαλης. Φημίζεται για την υψηλή ανθεκτικότητά του σε δύσκολες καλλιεργητικές συνθήκες και την προσαρμοστικότητά του σε χαμηλών εισροών γεωργία. Αν και δεν χρησιμοποιείται ευρέως ως τρόφιμο, έχει μεγάλο δυναμικό στη βιομηχανία λόγω των πρωτεϊνών του, που μπορούν να σχηματίσουν φιλμ.
Η πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Κόρδοβας, ανέπτυξε βρώσιμα films από αλεύρι τριτικάλε, εμπλουτισμένα με ναταμυκίνη. Σκοπός ήταν να εξετάσει την αποτελεσματικότητά τους ως ενεργά υλικά συσκευασίας. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως προσφέρουν ασφαλή και αποτελεσματική προστασία του τυριού από μυκητιακές αλλοιώσεις, παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής του.
Πλεονεκτήματα για την τυροκομία
Τα βρώσιμα films και coatings, βασισμένα σε βιοπολυμερή, φυσικά λιπίδια και πολυσακχαρίτες, αναπτύσσονται ως οικολογική και λειτουργική εναλλακτική στα συμβατικά υλικά. Μπορούν να εφαρμοστούν είτε ως επιφάνειες (films) είτε ως υγρά επιστρώματα (coatings) και προσφέρουν πολλαπλά οφέλη:
- Αντικατάσταση συνθετικών επικαλύψεων ή κεριών.
- Λειτουργικότητα και προστασία, χωρίς αλλοίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών τυριού.
- Παράταση της διάρκειας ζωής, μειώνοντας απώλειες.
- Είναι βιοδιασπώμενα και βρώσιμα, συμβάλλοντας σε μια πιο φιλική προς το περιβάλλον παραγωγή.
- Δυνατότητα ενσωμάτωσης αντιμικροβιακών και αντιοξειδωτικών παραγόντων
Τα βρώσιμα coatings δρουν ως ημιδιαπερατά στρώματα που ρυθμίζουν την ανταλλαγή αερίων και υγρασίας, μειώνοντας την ταχύτητα ωρίμανσης και αφυδάτωσης. Παράλληλα, μπορούν να μεταφέρουν ενεργά συστατικά, π.χ. αρώματα, φυσικά αντιμικροβιακά, θρεπτικά, απευθείας στην επιφάνεια του τροφίμου, προσφέροντας προστιθέμενη λειτουργικότητα. Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως η αποτελεσματικότητα των βρώσιμων films και coatings εξαρτάται και από το είδος του τυριού. Φρέσκα τυριά όπως το cottage, το μαλακό ή το κρεμώδες τυρί, απαιτούν διαφορετικά χαρακτηριστικά επικάλυψης από ώριμα ή σκληρά τυριά. Παράγοντες όπως η διαλυτότητα, η πυκνότητα, το ιξώδες και η επιφανειακή τάση των coatings καθορίζουν την επιτυχία της εφαρμογής τους.
Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα ΕΔΩ
Πληροφορίες από: sciencedirect.com
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.