Απώλειες για τα αγροτικά εμπορεύματα τον Ιούνιο, ανοδικά σιτάρι και ρύζι

Απώλειες για τα αγροτικά εμπορεύματα τον Ιούνιο,  ανοδικά σιτάρι και ρύζι


Το γενικότερο θετικό κλίμα που επικράτησε στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, δεν φάνηκε να επηρεάζει θετικά τις τιμές των αγροτικών προϊόντων. Η πλειονότητα αυτών καταγράφει σημαντικές απώλειες, με εξαίρεση τις τιμές σε σιτάρι, βοοειδή και ρύζι που κινούνται θετικά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι αδύναμες παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές και οι πιθανοί κίνδυνοι που σχετίζονται με το εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας αναμένεται να συνεχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά την αγορά των αγροτικών προϊόντων, αυξάνοντας τη μεταβλητότητα στις τιμές τους μεσοπρόθεσμα, εν μέσω των σχετικά χαμηλών επιπέδων παγκόσμιας προσφοράς τους, αλλά και της γεωπολιτικής αστάθειας γενικότερα.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων υποχώρησε κατά 3,04% σε αντίθεση με τον δείκτη εμπορευμάτων που ενισχύθηκε 8,41%. Οι πιθανοί λόγοι της διαφοροποίησης των δεικτών μπορεί να είναι η υπερβάλλουσα προσφορά, ο συγκρατημένος ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας και κυρίως η μειωμένη εσωτερική ζήτησή της, παρά τα σημάδια αποδυνάμωσης του αμερικανικού νομίσματος, με την τεχνική εικόνα του δείκτη να παραμένει σχετικά θετική.

Όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες αναμένεται να παραμείνουν ευνοϊκές, με τον ΝΟΑΑ να υποδεικνύει ουδέτερες συνθήκες (82%) για το φαινόμενο El Niño το διάστημα Ιουνίου-Αυγούστου 2025. Ενδεχόμενο το οποίο είναι πιθανόν να μετριαστεί στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς υπάρχει πιθανότητα (41%) μετάβασης στο La Niña κατά το διάστημα Νοεμβρίου 2025 – Ιανουαρίου 2026.

  • Για το σιτάρι, η αυξημένη ζήτηση και η ενίσχυση του εμπορίου αναμένεται να έχουν θετικό αντίκτυπο στην τιμή του, περιορίζοντας τις θέσεις πώλησης από τους διαχειριστές.
  • Το «υπερπουλημένο» επίπεδο στην τιμή της ζάχαρης, λόγω των ισχυρών προοπτικών προσφοράς, πιθανά να αντιστρέψει την πτωτική πορεία στην τιμή της.
  • Οι πτωτικές πιέσεις στην τιμή του καλαμποκιού δύναται να συνεχιστούν στο πλαίσιο της αυξημένης προσφοράς και των χαμηλών τιμών πετρελαίου.
  • Για τον χυμό πορτοκαλιού, η αναμενόμενη αυξημένη παραγωγή και η μειωμένη κατανάλωση πιθανά να συνεχίσουν να λειτουργούν επιβαρυντικά στις τιμές.
  • Η αναμενόμενη ενισχυμένη βραζιλιάνικη και κινεζική παραγωγή, σε συνδυασμό με την εξαγωγική δραστηριότητα των ΗΠΑ, δύναται να διατηρήσουν την πτωτική πίεση στην τιμή του βαμβακιού.
  • Για τη σόγια, η ισχυρή ζήτηση κυρίως για σογιέλαιο, στο πλαίσιο ύπαρξης πιθανών διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενδέχεται να συνεχίσει να ευνοεί την τιμή της.
  • Οι ανοδικές πιέσεις στην τιμή των βοοειδών ενδέχεται να συνεχίσουν λόγω της σχετικά περιορισμένης προσφοράς.
  • Για το ρύζι, είναι πιθανή η διατήρηση των πτωτικών πιέσεων λόγω της ενισχυμένης παραγωγής και των εξαγωγών από την Ινδία.

Το σχετικό μηνιαίο Δελτίο της Τράπεζας Πειραιώς είναι διαθέσιμο εδώ

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων