Από την ανοσοθεραπεία στη διατροφή

Από την ανοσοθεραπεία στη διατροφή


Η διατροφή δεν είναι πια απλά πρόληψη, αλλά ένας εξειδικευμένος θεραπευτικός σύμμαχος κατά του καρκίνου. Ειδικές μοριακές ουσίες που περιέχονται σε ορισμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων παραδοσιακών εορταστικών εδεσμάτων, μπορούν να λειτουργήσουν ως “διακόπτες” για το ανοσοποιητικό σύστημα, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα της ανοσοθεραπείας. Στην κορυφή αυτών των τροφίμων βρίσκεται το ελαιόλαδο, και συγκεκριμένα το ολεϊκό οξύ που περιέχεται στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αλλά και άλλες εκπλήξεις όπως τα αποξηραμένα φρούτα.

Οι ειδικοί που συμμετείχαν στην 16η έκδοση του Melanoma Bridge και στην 11η του Immunotherapy Bridge στη Νάπολη συζήτησαν ποια τρόφιμα λειτουργούν ως “σύμμαχοι” και ποια όχι, αναλύοντας τον ρόλο της διατροφής στην ενίσχυση των θεραπειών κατά του καρκίνου.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Signal Transduction and Targeted Therapy, η ποιότητα της διατροφής σε λιπαρά μπορεί να προγραμματίσει την ανοσοποιητική μας απόκριση κατά του όγκου. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ ανακάλυψαν ότι το ολεϊκό οξύ, το οποίο είναι άφθονο στο ελαιόλαδο και σε άλλα τρόφιμα της μεσογειακής διατροφής όπως τα αβοκάντο και οι ξηροί καρποί, μπορεί να «φορτίσει» τα T κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, ενισχύοντας την επιθετικότητα τους κατά των όγκων. Αντίθετα, τα κορεσμένα λιπαρά (όπως το παλμιτικό οξύ) ενισχύουν τη φλεγμονή και το οξειδωτικό άγχος, κάνοντάς τα ανθυγιεινά για το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αν και η φρουκτόζη έχει συνδεθεί για χρόνια με την ανάπτυξη καρκινικών όγκων, μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Σαγκάης και δημοσιευμένη στο Cell Metabolism φέρνει στο φως μια νέα προοπτική. Η φρουκτόζη, που περιέχεται σε τρόφιμα όπως τα ξηρά σύκα και οι χουρμάδες (τυπικά εορταστικά εδέσματα), μπορεί να ενισχύσει την αντι-όγκωση ανοσοποιητική απόκριση, αυξάνοντας την δραστηριότητα των CD8+ T κυττάρων, τα οποία είναι υπεύθυνα για την αναγνώριση και καταστροφή των καρκινικών κυττάρων. Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι η κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης δεν βοηθά αυτόματα στην καταπολέμηση του καρκίνου, και ότι η φρουκτόζη θα πρέπει να χρησιμοποιείται με συγκεκριμένο τρόπο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας από ζώα που τρέφονται φυσικά έχουν έναν ισχυρό σύμμαχο στον αγώνα κατά του καρκίνου. Σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, το trans-vaccenic acid (TVA), ένα λιπαρό οξύ που δεν παράγεται από τον ανθρώπινο οργανισμό και βρίσκεται σε αυτά τα προϊόντα, μπορεί να ενισχύσει την ανοσοποιητική απόκριση κατά του καρκίνου. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της αναστολής ενός υποδοχέα που συνήθως ενεργοποιείται από βλαβερά λιπαρά οξέα και της ενεργοποίησης της “οδού CREB”, που βελτιώνει την επιβίωση και διαφοροποίηση των κυττάρων.

Η αλληλεπίδραση μεταξύ διατροφής και ανοσοποιητικού συστήματος αναδεικνύεται ως μια πολύπλοκη βιοχημική διαδικασία, με στόχο την ανάπτυξη μιας “διατροφής καταπολέμησης του καρκίνου”. Οι μελέτες δείχνουν ότι η διατροφή μπορεί να μετατραπεί σε ακριβή ιατρική και να επεκτείνει τις δυνατότητες θεραπείας για τους ασθενείς με καρκίνο. Η έρευνα συνεχίζεται και το μέλλον υπόσχεται τη διαμόρφωση εξατομικευμένων διατροφικών προσεγγίσεων που θα ενισχύουν τη δράση του ανοσοποιητικού κατά του καρκίνου.

Πηγή: Olivonews.gr

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων