Από τα φύλλα ελιάς στις βιώσιμες συσκευασίες: Πρωτοπορία από την Ισπανία για πιο ασφαλή τρόφιμα

Από τα φύλλα ελιάς στις βιώσιμες συσκευασίες: Πρωτοπορία από την Ισπανία για πιο ασφαλή τρόφιμα


Ένα ερευνητικό έργο με επίκεντρο την επαναξιοποίηση των αγροτοβιομηχανικών υποπροϊόντων ανοίγει νέους δρόμους για τη βιωσιμότητα στη βιομηχανία τροφίμων. Η διδακτορική διατριβή του Javier Rocha Pimienta, ερευνητή στο CICYTEX (Ισπανικό Κέντρο Επιστημονικών και Τεχνολογικών Ερευνών της Εξτρεμαδούρα), τιμήθηκε με τον ανώτατο πανεπιστημιακό βαθμό «Άριστα Cum Laude» από το Πανεπιστήμιο της Εξτρεμαδούρα. Το έργο του προτείνει ένα ολοκληρωμένο μοντέλο κυκλικής οικονομίας, αξιοποιώντας υπολείμματα από ελιές και υδατοκαλλιέργειες για τη δημιουργία φυσικών προσθέτων και βιώσιμων συσκευασιών.

Από τα φύλλα ελιάς στα φυσικά συντηρητικά

Ο ερευνητής διερεύνησε τη χρήση φύλλων ελιάς, σε συνδυασμό με φύλλα πράσινου τσαγιού, για την παρασκευή φυσικών αντιοξειδωτικών και αντιμικροβιακών προσθέτων. Οι ενώσεις που εξήχθησαν με υδατικές, φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους, αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικές σε εφαρμογές όπως η μαγιονέζα, όπου μείωσαν σημαντικά την οξείδωση και την ανάπτυξη μικροοργανισμών, παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής του προϊόντος.

Συσκευασίες νέας γενιάς από απόβλητα υδατοκαλλιέργειας

Η έρευνα προχώρησε και στη δημιουργία βιοπολυμερών από ζελατίνη ψαριών (κόκαλα και δέρμα γληνιού) και χιτοζάνη που προέρχεται από κελύφη γαρίδων. Οι μεμβράνες που προέκυψαν, εμπλουτισμένες με εκχύλισμα φύλλων ελιάς και αιθέρια έλαια, όπως του δεντρολίβανου, παρουσίασαν εντυπωσιακή βακτηριοκτόνο δράση, επιμηκύνοντας τη διάρκεια ζωής φιλέτων χοιρινού και ψαριών.

Οικολογική εναλλακτική στα πλαστικά

Οι βέλτιστες επιδόσεις επιτεύχθηκαν με σκευάσματα που συνδυάζουν χιτοζάνη, αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου και εκχύλισμα φύλλων ελιάς. Οι εν λόγω βιοδιασπώμενες συσκευασίες προσφέρουν ισχυρή προστασία και αποτελούν βιώσιμη εναλλακτική στα συμβατικά πλαστικά, ευθυγραμμιζόμενες με τις στρατηγικές μηδενικών αποβλήτων της κυκλικής οικονομίας.

Ένα νέο πρότυπο για τη βιομηχανία τροφίμων

Η διατριβή δεν περιορίζεται μόνο σε εργαστηριακά πειράματα, αλλά προτείνει έναν ολιστικό μηχανισμό επεξεργασίας και εφαρμογής αυτών των λύσεων, ενσωματώνοντας τεχνολογίες όπως η υψηλή υδροστατική πίεση. Η ερευνητική δουλειά του Pimienta προσφέρει ένα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο υπόδειγμα για τη βιωσιμότητα στη βιομηχανία τροφίμων, με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, την ασφάλεια και το περιβάλλον.

Πηγή: Oleorevista

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων