Ανεξερεύνητο το 99,999% του βυθού των ωκεανών

Για την εξαγωγή των συμπερασμάτων τους, οι ερευνητές ανέλυσαν συνολικά 43.681 καταγραφές από αποστολές υποβρυχίων που έχουν πραγματοποιηθεί σε 14 χώρες και 120 ΑΟΖ σε 14 χώρες. Παρότι είναι γνωστό ότι οι ωκεανοί αποτελούν το σημαντικότερο θύμα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ακόμα ελάχιστα είναι γνωστά για τις επιδράσεις της σε βάθος που ξεπερνά τα 200 μέτρα.
Άξιο αναφοράς είναι ότι η πλειονότητα των καταγραφών των πυθμένων προέρχεται από περιοχές που βρίσκονται εντός 200 ναυτικών μιλιών από τις ακτές των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Νέας Ζηλανδίας, ενώ αν ληφθούν υπόψιν Γαλλία και Γερμανία, τότε εκεί οφείλεται το 97,2% των συνολικών καταδύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 70 χρόνια.
Εντυπωσιακό είναι ότι κατά τους επιστήμονες, αν οι καταδύσεις συνεχιστούν με τον σημερινό ρυθμό θα χρειαστούν τουλάχιστον 100.000 χρόνια για να χαρτογραφηθεί το σύνολο του θαλάσσιου πυθμένα, γεγονός που αναδεικνύει την μεγάλη ανάγκη που υπάρχει για ριζική αλλαγή του τρόπου με τον οποίο εξερευνάται σήμερα το βάθος των ωκεανών.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.