Αγροτικές Καλλιέργειες: Συναγερμός για την Bactrocera zonata: Ένα νέο επικίνδυνο έντομο απειλεί τις καλλιέργειες

Συναγερμός για την Bactrocera zonata: Ένα νέο επικίνδυνο έντομο απειλεί τις καλλιέργειες


Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης, εξέδωσε ενημερωτικό δελτίο στις 9 Σεπτεμβρίου 2025, προειδοποιώντας για την εμφάνιση του επιβλαβούς οργανισμού Bactrocera zonata στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο έντομο αποτελεί οργανισμό καραντίνας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει χαρακτηριστεί ως προτεραιότητας λόγω του σοβαρού δυνητικού οικονομικού, περιβαλλοντικού και κοινωνικού αντίκτυπου.

Η παρουσία του Bactrocera zonata έχει ήδη επιβεβαιωθεί σε περιοχές του Βόρειου Τομέα Αθηνών στην Περιφέρεια Αττικής, καθώς και στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας. Με καταγωγή από την τροπική Ασία, το έντομο έχει επεκτείνει τη γεωγραφική του εξάπλωση σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Χαρακτηριστικά και συμπτώματα προσβολής
Το Bactrocera zonata είναι ένα πολυφάγο είδος που προσβάλλει πάνω από 50 καλλιεργούμενα και άγρια είδη φυτών, ιδιαίτερα αυτά με σαρκώδεις καρπούς. Κύριοι ξενιστές του εντόμου είναι η ροδακινιά, η γκουάβα και το μάνγκο. Ωστόσο, ο κατάλογος των ξενιστών περιλαμβάνει πολλά είδη οικονομικής σημασίας για την ΕΕ, όπως εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, μανταρίνια), μήλα, βερίκοκα, ροδάκινα, νεκταρίνια, ρόδια και σύκα.

Τα συμπτώματα προσβολής εμφανίζονται στους καρπούς. Τα νύγματα ωοτοκίας είναι συχνά ορατά στη φλούδα, ενώ σε σκληρότερους καρπούς προκαλούν καστανές ουλές. Οι προνύμφες τρέφονται με τη σάρκα του καρπού, προκαλώντας αλλοίωση που συχνά οδηγεί σε πρόωρη πτώση του καρπού. Τα αυγά είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν χωρίς μικροσκόπιο, αλλά οι προνύμφες μπορούν να βρεθούν μέσα στον καρπό, ειδικά στο προχωρημένο τρίτο στάδιό τους.

Έκκληση για εγρήγορση
Για τον έγκαιρο εντοπισμό πιθανών νέων κρουσμάτων, οι παραγωγοί, οι επαγγελματίες, οι γεωπόνοι και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς καλούνται να είναι σε εγρήγορση. Σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων, πρέπει να ενημερώνουν άμεσα τις αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, καθώς και το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων