Αγροτικές Ειδήσεις: Τιμές αγροτικών προϊόντων: Καλλιεργώντας ενάντια στους αριθμούς

Τιμές αγροτικών προϊόντων: Καλλιεργώντας ενάντια στους αριθμούς


Η πτώση στις διεθνείς τιμές των βασικών αγροτικών προϊόντων έρχεται τη στιγμή που οι παραγωγοί χρειάζονται περισσότερες εισροές από ποτέ. Οι ελληνικές εκτάσεις σκληρού σιταριού, καλαμποκιού και βαμβακιού βρίσκονται στο επίκεντρο ενός παγκόσμιου παραδόξου περισσότερη παραγωγή, λιγότερη προσιτότητα σε λιπάσματα και μειωμένη κερδοφορία.

Οι αγορές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για σιτάρι, καλαμπόκι, αλλά και άλλα βασικά αγροτικά προϊόντα όπως το ρύζι και το βαμβάκι, δέχθηκαν χθες ένα ισχυρό πλήγμα. Οι τιμές υποχώρησαν σημαντικά, σηματοδοτώντας μια ευρύτερη αλυσιδωτή αντίδραση που πλέον επηρεάζει άμεσα την παραγωγική ικανότητα των αγροτών και την πρόσβασή τους σε κρίσιμες εισροές όπως τα λιπάσματα.

Η εξίσωση φαίνεται απλή περισσότερες εκτάσεις οδηγούν σε μεγαλύτερη παραγωγή. Η μεγαλύτερη παραγωγή σημαίνει αυξημένη προσφορά. Και περισσότερη προσφορά οδηγεί  αναπόφευκτα σε χαμηλότερες τιμές. Όμως, όταν οι τιμές μειώνονται, η οικονομική δυνατότητα των αγροτών να προμηθευτούν λιπάσματα μειώνεται. Το παράδοξο είναι ότι όσο επεκτείνεται η καλλιεργήσιμη γη, τόσο αυξάνεται και η ανάγκη για εισροές, ιδίως για αζωτούχα και φωσφορούχα λιπάσματα. Έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, που ανακυκλώνει την πίεση αντί να την εκτονώνει.

Στο σιτάρι, σύμφωνα με το τελευταίο WASDE report του USDA (Ιούνιος 2025), οι παγκόσμιες προμήθειες μειώθηκαν κατά 1,2 εκατ. τόνους σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι προβλεπόμενες τελικές αποθέσεις υποχώρησαν κατά 3 εκατ. τόνους. Αν και οι εξαγωγές ΗΠΑ και ΕΕ αυξήθηκαν, η κατάσταση στη Ρωσία και την Τουρκία πιέζει προς τα κάτω το ισοζύγιο, ιδιαίτερα στις ποικιλίες σκληρού και μαλακού σίτου, με τις προβλέψεις για την παγκόσμια κατανάλωση να αγγίζουν τους 809,8 εκατ. τόνους.

Το καλαμπόκι αντιμετωπίζει επίσης πίεση. Στις ΗΠΑ, οι τελικές αποθέσεις για το 2025/26 αναθεωρήθηκαν καθοδικά κατά 50 εκατ. bushels, ενώ η τιμή παραμένει στάσιμη στα 4,20 δολάρια/bushel, χωρίς περιθώρια κερδοφορίας για πολλούς παραγωγούς. Σε διεθνές επίπεδο, οι αποθέσεις μειώθηκαν κατά 2,6 εκατ. τόνους λόγω πτώσης στη Νότια Αφρική, την Κίνα και την Ινδία. Ο φαύλος κύκλος της χαμηλής τιμής και της υψηλής εξάρτησης από εισροές εντείνεται.

Στο ρύζι, οι ΗΠΑ βλέπουν μείωση στην παραγωγή κατά 4,9 εκατ. cwt λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων στην περιοχή του Δέλτα. Αν και η τιμή αυξήθηκε στα $13,50/cwt, αυτό οφείλεται περισσότερο στις πιέσεις στις προσδοκίες παρά σε δομικές βελτιώσεις. Σε παγκόσμιο επίπεδο, αντίθετα, οι προβλέψεις είναι ανοδικές — κυρίως λόγω της ενίσχυσης της παραγωγής στην Ινδία — αλλά και εδώ το ρίσκο των εισροών παραμένει έντονο.

Όσον αφορά το βαμβάκι, οι καλλιεργητές στις ΗΠΑ είναι αντιμέτωποι με μια από τις μικρότερες σοδειές της τελευταίας δεκαετίας. Η παραγωγή για το 2025/26 προβλέπεται να περιοριστεί στα 14 εκατ. μπάλες, ενώ η μέση τιμή παραμένει στα 62 σεντς/λίμπρα, ανεπαρκής για να καλύψει το κόστος καλλιέργειας σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών.

Η ελληνική γεωργία δεν μένει ανεπηρέαστη. Η αύξηση των παγκόσμιων αποθεμάτων σε σιτηρά πιέζει προς τα κάτω τις τιμές εξαγωγής, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ανταγωνιστική τοποθέτηση προϊόντων όπως το ελληνικό σκληρό σιτάρι στις διεθνείς αγορές. Ταυτόχρονα, η άνοδος της τιμής των λιπασμάτων, που συχνά βασίζεται σε εισαγόμενες πρώτες ύλες, συμπιέζει την κερδοφορία και οδηγεί σε φαινόμενα υπολιπασμένης καλλιέργειας, με προφανείς επιπτώσεις στη στρεμματική απόδοση.

Οι αγρότες βρίσκονται εκτεθειμένοι σε μια διπλή παγίδα: από τη μία, σε παγκόσμιες αγορές που ρίχνουν τις τιμές των προϊόντων, από την άλλη, σε τοπικές ανάγκες που απαιτούν υψηλές επενδύσεις σε εισροές. Αυτή η ασυμμετρία καθιστά τη γεωργία μια πράξη ισορροπίας που θυμίζει ακροβάτη σε τσίρκο – με τη διαφορά ότι ο αγρότης δεν έχει δίχτυ ασφαλείας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κατανόηση των αγορών εμπορευμάτων δεν αποτελεί πολυτέλεια. Είναι εργαλείο επιβίωσης για κάθε κρίκο της αλυσίδας αξίας της γεωργίας – από τον παραγωγό, μέχρι τον εξαγωγέα, τον συνεταιρισμό και τον λιανέμπορο. Διότι σε αυτήν την επιχείρηση, τίποτα δεν είναι μεμονωμένο – όλα είναι συνδεδεμένα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων