Αγροτικές Ειδήσεις: Σταθερή πτώση της διαθεσιμότητας εργατών στη γεωργία της Ε.Ε.

Αγροτικές Ειδήσεις: Σταθερή πτώση της διαθεσιμότητας εργατών στη γεωργία της Ε.Ε.


Σημαντική και διαρκής μείωση στη διαθεσιμότητα γεωργικής εργασίας καταγράφεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση την τελευταία δεκαπενταετία, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Eurostat για τις επιδόσεις του αγροτικού τομέα, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στις 12 Μαΐου 2025. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η τάση είναι γενικευμένη και αφορά τόσο τη μισθωτή όσο και τη μη μισθωτή εργασία.

Από το 2009 έως το 2024, οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. σημείωσαν σημαντική μείωση στη συνολική εισροή γεωργικής εργασίας. Οι μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (-7,7%), τη Σλοβακία (-5,2%), τη Ρουμανία (-4,4%) και την Εσθονία (-3,8%).

Η τάση αυτή αποδίδεται σε δύο βασικούς παράγοντες: αφενός, στην αυξημένη μηχανοποίηση και βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας, και αφετέρου, στη μετακίνηση του εργατικού δυναμικού προς άλλους, περισσότερο ελκυστικούς και σταθερούς επαγγελματικούς κλάδους.

Ορισμένες χώρες αποτελούν εξαίρεση στην πανευρωπαϊκή αυτή πτωτική πορεία. Η Μάλτα παρουσίασε αύξηση κατά 2,8% ετησίως, η Ιρλανδία κατά 0,5% και οι Κάτω Χώρες κατά 0,3%.

Παράλληλα, ενώ η μη μισθωτή εργασία στην Ε.Ε. μειώθηκε κατά μέσο όρο 3,3% ετησίως, η μισθωτή εργασία διατήρησε σχετική σταθερότητα (+0,1%). Μάλιστα, σε χώρες όπως το Λουξεμβούργο (+2,9%), η Ιρλανδία (+2,8%), η Αυστρία και το Βέλγιο (+2,0%) παρατηρήθηκε αυξανόμενη χρήση μισθωτής εργασίας.

Η Ελλάδα μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη πτώση

Στον αντίποδα, χώρες όπως η Σλοβακία (-3,8%), η Σλοβενία (-3,1%), η Ελλάδα (-2,2%) και η Τσεχία (-2,1%) κατέγραψαν αξιοσημείωτες μειώσεις και στη μισθωτή εργασία, επιβεβαιώνοντας τη συνολική συρρίκνωση της γεωργικής απασχόλησης.

Η διαρκής υποχώρηση της γεωργικής εργασίας, ειδικά σε περιοχές με υψηλές απαιτήσεις ανθρώπινου δυναμικού, εντείνει τους προβληματισμούς για τη βιωσιμότητα της αγροτικής παραγωγής στην Ε.Ε. Τα στοιχεία της Eurostat επαναφέρουν με έμφαση στο προσκήνιο την ανάγκη χάραξης στρατηγικών για την προσέλκυση και τη διατήρηση εργαζομένων στον πρωτογενή τομέα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων