Αγροτικές Ειδήσεις: Ολοένα και γερνάει ο αγροτικής πληθυσμός της Ευρώπης

Οι δημογραφικές προβλέψεις μέχρι το 2040 υποδεικνύουν μια σταδιακή μεταμόρφωση της εδαφικής ισορροπίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενώ οι αστικές περιοχές να αναπτύσσονται και να συγκεντρώσουν οικονομική δραστηριότητα, πιο απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές χάνουν πληθυσμό και αντιμετωπίζουν επιταχυνόμενη γήρανση, η οποία απειλεί τη βιωσιμότητα των υπηρεσιών και των κοινωνικών τους δομών.
Σύμφωνα με έρευνα που εκπονήθηκε από το Κοινό Κέντρο Ερευνών (JRC), αυτοί οι μετασχηματισμοί δεν επηρεάζουν ομοιόμορφα όλες τις περιοχές. Οι απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές υποφέρουν περισσότερο από τις συνέπειες, συνδυάζοντας τη φυσική μείωση του πληθυσμού με αρνητικά μεταναστευτικά ισοζύγια ιδίως μεταξύ των ομάδων σε ηλικία εργασίας.
Με βάση το μοντέλο DeLi (δημογραφία, οικονομία, χρήση γης) η μελέτη εξετάζει τις τάσεις μεταξύ 2000 και 2022 και προβλέπει την εξέλιξη τους έως το 2040 για τέσσερις τύπους περιοχών: αστικές, ενδιάμεσες, αγροτικές κοντά σε πόλεις και απομακρυσμένες περιοχές.
Το μοντέλο αυτό επιτρέπει να συσχετίσουμε μεταβλητές όπως ο πληθυσμός, η απασχόληση, το ΑΕΠ και η χρήση γης σε υποεθνικό επίπεδο, κάτι που άλλες μελέτες τείνουν να αναλύουν χωριστά.
Αν και εκτιμάται ότι ο πληθυσμός τη Ε.Ε. θα μειωθεί ελαφρά – περίπου 0,04% ετησίως – ο εδαφικός αντίκτυπος φαίνεται άνισος.
Ενώ οι ανατολικές χώρες όπως η Λετονία και η Λιθουανία θα καταγράφουν μειώσεις κοντά στο 1% ετησίως, άλλες χώρες όπως η Μάλτα, η Ιρλανδία ή η Σουηδία θα δουν συνεχείς αυξήσεις.
Οι αστικές περιοχές, χάρη στην ικανότητά τους να προσελκύουν νέο πληθυσμό θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται, ενώ οι ενδιάμεσες και αγροτικές περιοχές θα υποστούν προοδευτική παρακμή, πιο έντονη στις απομακρυσμένες περιοχές.
Εκτός από τη μείωση του πληθυσμού, υπάρχει και η γήρανση. Το ποσοστό των ατόμων άνω των 65 ετών θα αυξηθεί σημαντικά σε όλους τους τύπους περιοχών, ενώ ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας θα μειωθεί ελαφρά. Αυτή η ανισορροπία θα έχει σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, ιδίως σε περιοχές που έχουν ήδη μικρότερη οικονομική ανάπτυξη, όπως οι απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές.
Το μοντέλο DeLi δείχνει ότι, όταν εξετάζεται η αλληλεπίδραση μεταξύ οικονομικών και δημογραφικών παραγόντων, οι προβλέψεις αποκαλύπτουν με μεγαλύτερη σαφήνεια τη συγκέντρωση πληθυσμού και πλούτου στις αστικές περιοχές. Ακόμη και έτσι, οι αγροτικές περιοχές κοντά στις πόλεις παρουσιάζουν την υψηλότερη αύξηση του κατά κεφαλή ΑΕΠ, χάρη στη μεγαλύτερη σύνδεση με την αστική δυναμική.
Αντιμέτωπες με αυτό το σενάριο, οι απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές χρειάζονται συγκεκριμένες προσαρμοστικές στρατηγικές που να λαμβάνουν υπόψη τη διαρθρωτική τους ευπάθεια.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οικονομικές δραστηριότητες που συνδέονται με τον τουρισμό, τις εξειδικευμένες βιομηχανίες ή τους φυσικούς πόρους μπορούν να μετριάσουν τον αντίκτυπο. Ωστόσο, θα είναι απαραίτητο να αυξηθεί η παραγωγικότητα της εργασίας μέσω της υιοθέτησης νέων τεχνολογιών και να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή νέων, γυναικών, ηλικιωμένων και μεταναστών στην αγορά εργασίας.
Η έκθεση προτείνει επίσης την ανάγκη να εξασφαλιστεί μια δίκαιη και προσβάσιμη κατανομή των δημόσιων υπηρεσιών, ιδίως στον τομέα της υγείας, καθώς και να σχεδιαστούν πολιτικές με εδαφική προσέγγιση που να ανταποκρίνονται στα τοπικά χαρακτηριστικά.
Αυτές οι περιοχές θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως εργαστήρια γι τη δοκιμή λύσεων σε δημογραφικές προκλήσεις που, με την πάροοδο του χρόνου, θα επηρεάσουν πολλές περισσότερες περιοχές της ευρωπαϊκής ηπείρου.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.