Αγροτικές Ειδήσεις: Ο FAO αναφέρει μικρή αύξηση των παγκόσμιων τιμών των τροφίμων τον Ιούνιο

Ο FAO αναφέρει μικρή αύξηση των παγκόσμιων τιμών των τροφίμων τον Ιούνιο


Ο παγκόσμιος δείκτης τιμών τροφίμων έφτασε κατά μέσο όρο τις 128 μονάδες τον Ιούνιο, αυξημένος κατά 0,5% σε σχέση με τον Μάιο, ανέφερε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO). Σύμφωνα με τα στοιχεία, η μείωση των διεθνών τιμών των δημητριακών και της ζάχαρης αντισταθμίστηκε από τις υψηλότερες τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων, του κρέατος και των φυτικών ελαίων. 

Ο δείκτης, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές των διεθνών τιμών μιας σειράς παγκοσμίως εμπορεύσιμων ειδών διατροφής, είναι υψηλότερος κατά 5,8% τον Ιούνιο του 2025 σε σύγκριση με το επίπεδό του ένα χρόνο νωρίτερα, αλλά παραμένει πολύ χαμηλότερα από το ανώτατο επίπεδό του τον Μάρτιο του 2022.

Ο δείκτης τιμών των σιτηρών μειώθηκε κατά 1,5 % τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι παγκόσμιες τιμές του καλαμποκιού μειώθηκαν απότομα για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, λόγω των άφθονων προμηθειών από την Αργεντινή και τη Βραζιλία. 

Οι τιμές του σόργου και του κριθαριού είναι επίσης χαμηλότερες. Αντίθετα, οι τιμές του σιταριού αυξάνονται λόγω ανησυχιών σχετικά με τις καιρικές συνθήκες σε τμήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Οι διεθνείς τιμές του ρυζιού μειώνονται ελαφρώς, κυρίως για τις ποικιλίες ινδικής ρυζιού, αντανακλώντας τη μειωμένη ζήτηση.

Ο δείκτης τιμών των φυτικών ελαίων αυξήθηκε κατά 2,3 % σε σχέση με τον Μάιο, με την αύξηση των τιμών του φοινικέλαιου, του σογιέλαιου και του κραμβέλαιου να οδηγούν την άνοδο. Οι διεθνείς τιμές του φοινικέλαιου αυξήθηκαν κατά σχεδόν 5 % λόγω της ισχυρής παγκόσμιας ζήτησης. 

Οι τιμές του σογιέλαιου αυξήθηκαν επίσης τον Ιούνιο, λόγω των προσδοκιών για αυξημένη ζήτηση βιοκαυσίμων στη Βραζιλία και τις ΗΠΑ, καθώς και των υψηλότερων τιμών της σόγιας στη Νότια Αμερική, σε συνδυασμό με τη σταθερή διεθνή ζήτηση. Οι τιμές του κραμβέλαιου αυξήθηκαν επίσης λόγω των περιορισμένων προοπτικών για την παγκόσμια προσφορά, ενώ οι τιμές του ηλιέλαιου μειώθηκαν λόγω των βελτιωμένων προοπτικών για την παραγωγή στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Ο δείκτης τιμών του κρέατος αυξήθηκε κατά 2,1 % τον Ιούνιο, φτάνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό. 

Οι παγκόσμιες τιμές του βοείου, χοιρινού και προβατίου κρέατος αυξάνονται, ενώ οι τιμές του πουλερικού κρέατος συνεχίζουν να μειώνονται.

Ο δείκτης τιμών των γαλακτοκομικών προϊόντων αυξήθηκε κατά 0,5 % τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, με τις τιμές του βουτύρου να φτάνουν σε νέο ιστορικό υψηλό, λόγω των περιορισμένων προμηθειών στην Ωκεανία και την ΕΕ, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη ισχυρή ζήτηση από την Ασία. Οι τιμές του τυριού αυξάνονται για τρίτο συνεχόμενο μήνα, ενώ οι τιμές του αποβουτυρωμένου και του πλήρους γάλακτος σε σκόνη μειώνονται λόγω της χαμηλής παγκόσμιας ζήτησης και των άφθονων προμηθειών.

Ο δείκτης τιμών της ζάχαρης είναι χαμηλότερος κατά 5,2 % σε σχέση με τον Μάιο, σημειώνοντας την τέταρτη συνεχόμενη μηνιαία πτώση και φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Απρίλιο του 2021. Η μείωση αντανακλά τις βελτιωμένες προοπτικές για την παραγωγή στη Βραζιλία, την Ινδία και την Ταϊλάνδη, όπου οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες και η επέκταση των καλλιεργειών αναμένεται να οδηγήσουν σε υψηλότερες αποδόσεις.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων