Αγροτικές Ειδήσεις: ΗΠΑ: Οι αγροτικές οργανώσεις χαιρετίζουν την προκαταρκτική εμπορική συμφωνία με την ΕΕ

Αναβολή δασμών κατά των ΗΠΑ έως μέσα Απριλίου αποφάσισε η Ε.Ε.


Μια προκαταρκτική εμπορική συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ανακοινώθηκε λίγες μόλις ημέρες πριν τεθούν σε ισχύ σημαντικές αυξήσεις δασμών, έχει λάβει θετική αρχική αντίδραση από τις αμερικανικές αγροτικές οργανώσεις.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσαν τη συμφωνία στις 27 Ιουλίου, αποκαλύπτοντας δασμό 15% στα περισσότερα ευρωπαϊκά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, περιλαμβανομένων αυτοκινήτων, χημικών και ηλεκτρονικών.

Αν και η συμφωνία απέτρεψε την εφαρμογή του αυστηρότερου δασμού 30% που είχε προηγουμένως απειληθεί, παραμένουν ασαφείς πολλές λεπτομέρειες, ιδιαίτερα όσον αφορά συγκεκριμένα γεωργικά προϊόντα. Η συμφωνία ωστόσο προσέφερε μια αίσθηση ανακούφισης στους αμερικανούς αγρότες που επιθυμούν μεγαλύτερη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά.

Συνολικά, η ΕΕ αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη αγορά για τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων των ΗΠΑ, με συνολική αξία 12,85 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η υπουργός Γεωργίας Μπρουκ Ρόλινς δήλωσε ότι η ΕΕ θα αγοράσει αμερικανική ενέργεια ύψους 750 δισ. δολαρίων, περιλαμβανομένης της αιθανόλης.

«Η NGFA εκτιμά τις ακούραστες προσπάθειες του Προέδρου Τραμπ για την επέκταση των διεθνών αγορών για τα αμερικανικά γεωργικά προϊόντα και επικροτεί την ανακοίνωση του πλαισίου εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ», δήλωσε ο Μάικ Σέιφερτ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ένωσης Σιτηρών και Ζωοτροφών (NGFA). «Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς το άνοιγμα μιας από τις πιο περιοριστικές αγορές του κόσμου στους Αμερικανούς παραγωγούς. Ενθαρρυνόμαστε από την έκκληση του Προέδρου για διαφοροποίηση των γεωργικών εμπορικών σχέσεων με την ΕΕ και αναμένουμε τις συνεχιζόμενες συνομιλίες προς αυτόν τον στόχο.

Ένα σταθερό, βασισμένο σε κανόνες πλαίσιο δημιουργεί επίσης ευκαιρίες για την αντιμετώπιση μακροχρόνιων μη δασμολογικών εμπορικών φραγμών. Η NGFA δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί με την κυβέρνηση ώστε να διασφαλίσει ότι η συμφωνία θα οριστικοποιηθεί και θα εφαρμοστεί με τρόπο που θα αποφέρει πραγματικά αποτελέσματα για την αμερικανική γεωργία.»

Η Ένωση Παραγώγων Επεξεργασμένου Καλαμποκιού (CRA) επεσήμανε ότι η ΕΕ εισήγαγε περίπου 474 εκατ. δολάρια επεξεργασμένων προϊόντων καλαμποκιού από τις ΗΠΑ το 2024, αποτελώντας την τρίτη μεγαλύτερη αγορά εξαγωγών για τα συγκεκριμένα προϊόντα.

«Η αντιμετώπιση των εμπορικών ζητημάτων με την ΕΕ ήταν κρίσιμη ανάγκη για την αμερικανική γεωργία εδώ και χρόνια, και είμαστε ενθουσιασμένοι που βλέπουμε την κυβέρνηση Τραμπ να σημειώνει πρόοδο σε αυτή τη σημαντική αγορά», δήλωσε ο Τζον Μποντ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της CRA. «Αναμένουμε με ενδιαφέρον να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες για τη συμφωνία και να δούμε πώς η ΕΕ θα ενισχύσει τη θέση της ως εμπορικός εταίρος για τους Αμερικανούς αγρότες, κτηνοτρόφους και παραγωγούς γεωργικού εξοπλισμού. Μια ισχυρή εμπορική σχέση μεταξύ ΗΠΑ και των 27 χωρών της ΕΕ θα ωφελήσει τόσο τους παραγωγούς όσο και τους καταναλωτές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.»

Το 2024, η ΕΕ εισήγαγε 5,6 εκατ. τόνους σόγιας και 1,98 εκατ. τόνους καλαμποκιού από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το USDA. Η αξία της αμερικανικής αιθανόλης που εξήχθη στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 487% την τελευταία δεκαετία, φτάνοντας τα 419,91 εκατ. δολάρια.

Αν και η ΕΕ είχε απειλήσει με δασμούς 25% και 30% στο αμερικανικό καλαμπόκι και σόργο αντίστοιχα, στις αρχικές διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με αναφορές, συμφώνησε σε μηδενικούς δασμούς για ορισμένα γεωργικά προϊόντα. Ωστόσο, δεν έχει δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα λίστα με τα συγκεκριμένα προϊόντα. Στο παρελθόν, το καλαμπόκι και το σόργο των ΗΠΑ υπόκειντο σε «κυμαινόμενο δασμό», ο οποίος υπολογιζόταν ως μηδενικός για το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων πέντε ετών, σύμφωνα με το Συμβούλιο Σιτηρών των ΗΠΑ (USGC).

«Ανυπομονούμε να δούμε τις λεπτομέρειες. Το Συμβούλιο ευχαριστεί τον Πρόεδρο Τραμπ, το USDA και το Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ για τις αδιάκοπες προσπάθειες που κατέβαλαν για τη δίκαιη εμπορική σχέση μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ», δήλωσε ο Ράιαν ΛεΓκραντ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του USGC. «Η συμφωνία υπόσχεται να επεκτείνει τις ήδη μακροχρόνιες εμπορικές σχέσεις με τον όγδοο μεγαλύτερο μας εμπορικό εταίρο για σιτηρά όλων των μορφών, αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων για την εμπορική περίοδο 2023–2024, και τον τέταρτο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο για αιθανόλη, με αξία άνω των 320 εκατ. δολαρίων την ίδια περίοδο.»

Η Ένωση Ανανεώσιμων Καυσίμων (RFA) επεσήμανε ότι η ΕΕ αποτελεί σημαντικό αγοραστή της αμερικανικής αιθανόλης τα τελευταία χρόνια, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση με 197 εκατ. γαλόνια εισαγωγών το περασμένο έτος. Οι εισαγωγές αιθανόλης των ΗΠΑ από την ΕΕ το 2024 αυξήθηκαν κατά 54% σε σχέση με το 2023, σύμφωνα με την RFA. Για τα παραπροϊόντα απόσταξης, η ΕΕ κατατάσσεται στην έκτη θέση, με αγορές ύψους 684 εκατ. τόνων, αυξημένες κατά 46% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

«Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο Τραμπ και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την επίτευξη αυτής της σημαντικής συμφωνίας και είμαστε ενθαρρυμένοι από το γεγονός ότι η αιθανόλη συμπεριλαμβάνεται σε αυτή», δήλωσε ο Τζεφ Κούπερ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της RFA. «Καθώς οι καλλιεργητές μας προετοιμάζονται για μια πιθανή ιστορική συγκομιδή καλαμποκιού, είμαστε έτοιμοι να παράγουμε αυξημένες ποσότητες καθαρότερης αιθανόλης και πολύτιμων παραπροϊόντων όπως τα παραπροϊόντα απόσταξης για πελάτες σε όλο τον κόσμο.

Όταν οι αγορές είναι ανοιχτές και οι εμπορικές πολιτικές δίκαιες, όλοι κερδίζουν. Η αμερικανική βιομηχανία αιθανόλης ανυπομονεί να συνεργαστεί με τους ευρωπαίους εταίρους για την περαιτέρω ανάπτυξη της παγκόσμιας παραγωγής και χρήσης ανανεώσιμων καυσίμων, τα οποία είναι απλώς πιο αξιόπιστα και πιο προσιτά από πολλές άλλες ενεργειακές εναλλακτικές.»

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων