Αγροτικές Ειδήσεις: Η Bunge και η Viterra ολοκληρώνουν συγχώνευση ύψους 8,2 δισ. Δολαρίων

Μια από τις σημαντικότερες συγχωνεύσεις αγροτικών επιχειρήσεων στην πρόσφατη ιστορία ολοκληρώθηκε, καθώς η Bunge Global SA και η Viterra Ltd. ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση της συμφωνίας ύψους 8,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις 2 Ιουλίου.
Η συγχώνευση, η οποία χρειάστηκε περισσότερα από δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί, δημιουργεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες αγροτικών επιχειρήσεων στον κόσμο, πλησιάζοντας σε μέγεθος και εμβέλεια τις Cargill και ADM.
Ο Γκρέγκορι Χέκμαν, διευθύνων σύμβουλος της Bunge, ο οποίος ανέλαβε την ηγεσία της εταιρείας το 2019, σε μια εποχή που αγωνιζόταν ως στόχος εξαγοράς με μειωμένα κέρδη, δήλωσε ότι η συγχώνευση επιταχύνει τη στρατηγική της Bunge «να συνδέσει τους αγρότες με τους καταναλωτές για να παραδώσει στον κόσμο βασικά τρόφιμα, ζωοτροφές και καύσιμα».
«Σήμερα είναι μια καθοριστική στιγμή για την εταιρεία μας και την παγκόσμια ομάδα μας, καθώς ολοκληρώνουμε αυτή τη μετασχηματιστική επιχειρηματική συνένωση», δήλωσε ο Χέκμαν. “Είμαι ευγνώμων στους συναδέλφους μας, η ενέργεια, η συνεργασία και η δέσμευση των οποίων μας έφεραν σε αυτό το ορόσημο.
«Τώρα, ξεκινάμε το συναρπαστικό έργο της συνένωσης των ομάδων και των λειτουργιών μας, ενώνοντας τις δυνάμεις μας για να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητες αυτού του συνδυασμού».
Οι εταιρείες ήλπιζαν να έχουν ολοκληρώσει τη συμφωνία το 2024, αλλά η διαδικασία έγκρισης από τις ρυθμιστικές αρχές πήρε περισσότερο χρόνο από το αναμενόμενο. Η συγχώνευση εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από την Κίνα, η οποία ήταν το τελευταίο ρυθμιστικό εμπόδιο που έπρεπε να ξεπεράσει η Bunge για να οριστικοποιήσει τη συμφωνία, αφού είχε λάβει υπό όρους εγκρίσεις από τις ρυθμιστικές αρχές στον Καναδά, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες αγορές.
Η Bunge, ο μεγαλύτερος μεταποιητής ελαιούχων σπόρων στον κόσμο, δήλωσε ότι η συγχώνευση με τη Viterra αυξάνει το υφιστάμενο αποτύπωμά της με σημαντική ικανότητα χειρισμού σιτηρών και μαλακών σπόρων, ενώ επεκτείνει τις δυνατότητες προέλευσης σε βασικές περιοχές και καλλιέργειες όπου η Bunge υποεκπροσωπείται. Η συνδυασμένη εταιρεία θα είναι διαφοροποιημένη σε όλες τις βασικές εξαγωγικές χώρες προέλευσης, καθώς και σε σημαντικούς προορισμούς σύνθλιψης.
Η Bunge δήλωσε ότι θα αυξήσει την ήδη ηγετική της θέση ως εξαγωγέας σόγιας και καλαμποκιού στη Νότια Αμερική, καθώς η Viterra συγκαταλέγεται σήμερα μεταξύ των μεγαλύτερων εξαγωγέων των εν λόγω καλλιεργειών στη Βραζιλία.
Στη συγχώνευση, η οποία ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2023, συμμετέχουν δύο από τους μεγαλύτερους διαχειριστές σιτηρών στον κόσμο. Η συνδυασμένη εταιρεία κατέχει και λειτουργεί περισσότερες από 300 εγκαταστάσεις αποθήκευσης σιτηρών, περισσότερους από 40 λιμενικούς τερματικούς σταθμούς και περισσότερες από 155 εγκαταστάσεις επεξεργασίας, διύλισης και συσκευασίας, σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο της Bunge σχετικά με τη συγχώνευση. Η Bunge θα έχει πλέον παρουσία σε περισσότερες από 50 χώρες και θα απασχολεί περισσότερους από 37.000 εργαζόμενους.
Η Viterra διαθέτει περισσότερες από 300 εγκαταστάσεις επεξεργασίας σιτηρών και ελαιούχων σπόρων σε περισσότερες από 40 χώρες, ενώ η Bunge διαθέτει 56 μονάδες θραύσης ελαιούχων σπόρων με δυναμικότητα 57 εκατομμυρίων τόνων, 26 λιμενικούς τερματικούς σταθμούς, 47 διυλιστήρια πετρελαίου και 17 εγκαταστάσεις επεξεργασίας σιτηρών.
Αν και οι αξιωματούχοι δεν έδωσαν τη συνολική παγκόσμια αποθηκευτική ικανότητα σιτηρών των συνδυασμένων εταιρειών, η Viterra αναφερόταν στο Sosland Publishing’s 2025 Grain & Milling Annual ως έχουσα 355,7 εκατομμύρια μπούσελ χωρητικότητας στη Βόρεια Αμερική. Η Bunge αναφερόταν στα 70,5 εκατομμύρια, αλλά πρόσφατα πούλησε την επιχείρηση άλεσης καλαμποκιού στην Grain Craft, οπότε ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί.
Με τη συγχώνευση, το συνδυασμένο σύνολο θα είναι περίπου 400 εκατομμύρια μπούσελ, κατατάσσοντας την τρίτη θέση μπροστά από την Cargill αλλά πίσω από την ADM και την CHS Inc.
Η Viterra διαθέτει επίσης πάνω από 10 εκατομμύρια τόνους αποθηκευτικής ικανότητας σιτηρών στην Αυστραλία. Οι λεγόμενες εταιρείες ABCD της αγροτικής βιομηχανίας (ADM, Bunge, Cargill και Louis Dreyfus), οι οποίες ήδη έλεγχαν το 90% του παγκόσμιου εμπορίου σιτηρών πριν από τη συγχώνευση, θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο το μερίδιο αγοράς τους.
Η Bunge, όπως και οι περισσότερες πολυεθνικές εταιρείες αγροτικών επιχειρήσεων, αγωνίστηκε τα τελευταία χρόνια σε αυτό που ο Heckman περιέγραψε πρόσφατα ως «ένα δύσκολο παγκόσμιο περιβάλλον».
Στην έκθεση αποτελεσμάτων της τον Φεβρουάριο, η Bunge ανέφερε ότι τα αδύναμα περιθώρια επεξεργασίας ελαιούχων σπόρων -ιδιαίτερα στη Νότια Αμερική- επιβάρυναν τον τομέα αγροτικών επιχειρήσεων κατά το τέταρτο τρίμηνο, συμπαρασύροντας τα τριμηνιαία κέρδη και συμβάλλοντας σε μείωση σχεδόν 50% των καθαρών κερδών για το σύνολο του έτους για την εταιρεία με έδρα το Σεντ Λούις του Μιζούρι κατά το οικονομικό έτος 2024. Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 18% στα 201 εκατ. δολάρια, που αντιστοιχούν σε 1,48 δολάρια ανά μετοχή στην κοινή μετοχή, από 244 εκατ. δολάρια ή 1,68 δολάρια ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα.
Ο Heckman θα είναι ο διευθύνων σύμβουλος της συγχωνευμένης εταιρείας- ο John Neppl θα παραμείνει ως οικονομικός διευθυντής της Bunge. Ο David Mattiske, διευθύνων σύμβουλος της Viterra, εντάσσεται στην εκτελεστική ηγετική ομάδα της Bunge ως συνδιευθύνων σύμβουλος μαζί με τον Julio Garros, ο οποίος πρόσφατα ήταν συν-πρόεδρος της Bunge στον τομέα της αγροτικής επιχειρηματικότητας.
Η Glencore PLC, η πρώην μητρική εταιρεία της Viterra, δήλωσε ότι έλαβε 32,8 εκατομμύρια μετοχές της Bunge στο πλαίσιο της συμφωνίας, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 16,4% του διευρυμένου ομίλου, καθώς και περίπου 900 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά.
Κατά ειρωνεία της τύχης, στις αρχές του 2017, η Viterra, τότε γνωστή ως Glencore Agriculture, επιχείρησε να εξαγοράσει την Bunge, η οποία τότε αποτιμούνταν στα 11 δισ. δολάρια. Η απόπειρα εξαγοράς απορρίφθηκε.
Η τιμή της μετοχής της Bunge έκλεισε στα 81,39 δολάρια ανά μετοχή στις 2 Ιουλίου, σημειώνοντας άνοδο 1,4%, ενώ η Glencore έκλεισε την ημέρα με άνοδο 4,5% στα 8,33 δολάρια.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.