Αγροτικές Ειδήσεις: Εμπορικοί πόλεμοι και δασμοί: Από τον Ρήγκαν στον Τραμπ και η νέα γεωοικονομική τάξη πραγμάτων

Αγροτικές Ειδήσεις: Εμπορικοί πόλεμοι και δασμοί: Από τον Ρήγκαν στον Τραμπ και η νέα γεωοικονομική τάξη πραγμάτων


Η ιστορία φαίνεται να επαναλαμβάνεται, όχι ως φάρσα, αλλά ως γεωοικονομική στρατηγική με παγκόσμιες συνέπειες. Από την εποχή του Νόμου Smoot-Hawley το 1930, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες υιοθέτησαν εκτεταμένους δασμούς που επιδείνωσαν τη Μεγάλη Ύφεση, μέχρι την πολιτική «America First» του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι δασμοί και οι εμπορικοί πόλεμοι έχουν αποδειχθεί καταλύτες βαθιών οικονομικών και πολιτικών μεταβολών.

Ο πρόεδρος Ρόναλντ Ρήγκαν, αναλογιζόμενος τα λάθη του παρελθόντος, προειδοποιούσε το 1987 σε ραδιοφωνική του ομιλία για τους κινδύνους του προστατευτισμού. Υποστήριζε πως οι δασμοί, ενώ πρόσκαιρα παρέχουν στήριξη στις εγχώριες βιομηχανίες, καταλήγουν να ενθαρρύνουν την αναποτελεσματικότητα, να περιορίζουν τον ανταγωνισμό και να προκαλούν αντίποινα από άλλες χώρες. Το αποτέλεσμα είναι ένας φαύλος κύκλος αυξανόμενων εμπορικών φραγμών, συρρίκνωσης αγορών και τελικά, απώλειας θέσεων εργασίας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, τέσσερις δεκαετίες αργότερα, γύρισε σελίδα στη μεταπολεμική εμπορική πολιτική των ΗΠΑ. Με δασμούς σε προϊόντα από πάνω από 180 χώρες, κατήργησε πρακτικά την αρχιτεκτονική του ελεύθερου εμπορίου που κυριάρχησε μεταπολεμικά. Το όραμά του για έναν κόσμο όπου κυριαρχεί το έθνος-κράτος αντί της παγκοσμιοποιημένης διασύνδεσης επιβεβαιώθηκε με τη φράση του στον ΟΗΕ το 2019: «Η παγκοσμιοποίηση περνά στην ιστορία – ξεκινά η εποχή των πατριωτών».

Η επιβολή αμοιβαίων δασμών επιδιώκει την εξισορρόπηση του εμπορικού ισοζυγίου: 39% δασμοί της ΕΕ στα αμερικανικά αγαθά απαντώνται με 20% δασμούς των ΗΠΑ στα ευρωπαϊκά. Οι κινεζικοί φραγμοί 67% συναντούν πλέον ανταποδοτικούς αμερικανικούς δασμούς της τάξης του 34%. Πρόκειται για μια ριζική επαναδιαπραγμάτευση του παγκόσμιου εμπορίου, που αποδομεί την υπάρχουσα ισορροπία.

Σύμφωνα με αναλυτές όπως ο Kenneth Rogoff, οι δασμοί Τραμπ αποτελούν μια «πυρηνική βόμβα» στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Οι άμεσες επιπτώσεις περιλαμβάνουν υψηλό πληθωρισμό, μετατόπιση επενδυτικών ροών προς τις ΗΠΑ και μεταβολή των εφοδιαστικών αλυσίδων.

Ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζει πως η διαρκής εμπορική σύγκρουση πλήττει την παγκόσμια βιομηχανία, αυξάνει το κόστος για τους καταναλωτές και πλήττει δυσανάλογα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πέρα από τις οικονομικές επιπτώσεις, οι εμπορικοί πόλεμοι ενισχύουν την δυσπιστία και τον ανταγωνισμό, αποδυναμώνοντας το πνεύμα της πολυμερούς συνεργασίας.

Η επόμενη μέρα

Ο Τραμπ έχει περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο, με έλλειμμα 6% και δημόσιο χρέος 120% του ΑΕΠ. Οι δασμοί λειτουργούν ως μηχανισμός δημοσιονομικής ενίσχυσης, με στόχο τη χρηματοδότηση φοροαπαλλαγών και την προσέλκυση επενδύσεων. Εφόσον επιτευχθεί η εγκατάσταση μεγάλων βιομηχανιών εντός των ΗΠΑ, η οικονομία δύναται να αποκομίσει μακροπρόθεσμα οφέλη.

Η ΕΚΤ εξετάζει μειώσεις επιτοκίων, την ώρα που η FED διατηρεί συγκρατημένη στάση – εξέλιξη που ενδέχεται να προκαλέσει φυγή κεφαλαίων από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ. Το νέο αυτό τοπίο ενισχύει την γεωοικονομική ηγεμονία της Αμερικής, μετατοπίζοντας τα κέντρα ισχύος σε βάρος της Ευρώπης και της Ανατολικής Ασίας.

Δείτε αναλυτικά  εδώ τα επίσημα έγγραφα

Το ερώτημα δεν είναι αν οι δασμοί θα συνεχιστούν, αλλά πώς και με ποιες συνέπειες. Το στοίχημα για τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες είναι αν η παγκόσμια οικονομία θα μπορέσει να προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων, με ανθεκτικότητα, καινοτομία και στρατηγική διορατικότητα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων