Αγροτικές Ειδήσεις: Βάλε καινοτομία στο χωράφι – Το ΥΠΑΑΤ ανοίγει τη στρόφιγγα των 70 εκατ. ευρώ!

Μια νέα προοπτική για την προώθηση της καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα ανοίγει η 1η Πρόσκληση για την ένταξη στην Παρέμβαση Π3-77-3.1, που ενεργοποιείται στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027. Το πρόγραμμα, με συνολικό αρχικό προϋπολογισμό 70 εκατομμυρίων ευρώ, απευθύνεται σε Επιχειρησιακές Ομάδες (Ε.Ο.) της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας, και έρχεται να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ αγροτών, μεταποιητών, ερευνητών και τεχνολόγων, στοχεύοντας στην πράσινη μετάβαση, την ανθεκτικότητα στην κλιματική κρίση και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.
Η παρέμβαση, όπως ανακοίνωσαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας και ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρης Οδ. Παπαγιαννίδης, εστιάζει σε πιλοτικές εφαρμογές που ενσωματώνουν ερευνητικά αποτελέσματα και τεχνολογικές καινοτομίες στην πράξη, δίνοντας έμφαση στη συνεργατική υλοποίηση καινοτόμων λύσεων.
Καινοτομία με 100% ενίσχυση και χωρίς φυσικό φάκελο
Η πρόσκληση, η οποία έχει ήδη αναρτηθεί προσφέρει χρηματοδότηση 100% για δράσεις που αφορούν:
- Προετοιμασία και συγκρότηση Επιχειρησιακής Ομάδας.
- Υλοποίηση πιλοτικής εφαρμογής που ενσωματώνει συγκεκριμένο ερευνητικό ή τεχνολογικό αποτέλεσμα.
- Διάδοση των αποτελεσμάτων και μεταφορά γνώσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν χρηματοδοτείται η βασική έρευνα, αλλά μόνο η εφαρμοσμένη καινοτομία, ενισχύοντας την ουσιαστική σύνδεση του επιστημονικού κόσμου με την παραγωγή.
Οι αιτήσεις στήριξης θα υποβληθούν ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος ΚΑΠ (ΟΠΣΚΑΠ) από την Παρασκευή 9 Μαΐου 2025 (10:00 π.μ.) έως και την Παρασκευή 11 Ιουλίου 2025 (17:00 μ.μ.).
Η ψηφιοποίηση της διαδικασίας αποτελεί σημαντική καινοτομία του προγράμματος, καθώς καταργείται η ανάγκη για φυσικό φάκελο και υποβολή εγγράφων με φυσική παρουσία, απλουστεύοντας την πρόσβαση στη δημόσια χρηματοδότηση.
Δικαιούχοι της παρέμβασης είναι τα μέλη των Επιχειρησιακών Ομάδων, που μπορούν να είναι είτε φυσικά πρόσωπα (αγρότες, μεταποιητές) είτε νομικά πρόσωπα οποιασδήποτε μορφής, τα οποία δεσμεύονται μεταξύ τους με συμφωνητικό συνεργασίας. Ο αιτούμενος προϋπολογισμός κάθε πρότασης κυμαίνεται από 200.000 έως 500.000 ευρώ, με τη χρηματοδότηση να προέρχεται τόσο από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) όσο και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Η παρέμβαση Π3-77-3.1 αποτελεί ένα ακόμη βήμα στη μετατόπιση της ΚΑΠ από το παθητικό μοντέλο των άμεσων ενισχύσεων προς ένα νέο οικοσύστημα ενεργών συνεργειών. Σε μια περίοδο όπου η αγροτική παραγωγή καλείται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Πράσινης Συμφωνίας, αλλά και στην ανάγκη για επισιτιστική ασφάλεια και ψηφιακή μετάβαση, οι Επιχειρησιακές Ομάδες έρχονται να καλύψουν το χάσμα ανάμεσα στη γνώση και στην πράξη.
Από τις παραδοσιακές πρακτικές γεωργίας ακριβείας, μέχρι τις καινοτομίες της βιοοικονομίας, οι συνέργειες που θα υποστηριχθούν αναμένεται να έχουν προστιθέμενη αξία τόσο για τις τοπικές κοινωνίες όσο και για το σύνολο της ελληνικής αγροτικής οικονομίας.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.