Αγροτικές Ειδήσεις: Hansen: Τι είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις επιδοτήσεις, τα βοσκοτόπια και τους νέους αγρότες

Ο Επίτροπος Γεωργίας και Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Christophe Hansen, ανέδειξε με σαφήνεια από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο τη στρατηγική σημασία της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) στη νέα γεωπολιτική και κλιματική πραγματικότητα της Ευρώπης. Καθώς η συζήτηση για τη μελλοντική ΚΑΠ μετά το 2027 κορυφώνεται, ο Hansen υπενθύμισε ότι πρόκειται για μία από τις παλαιότερες και θεμελιώδεις πολιτικές της Ένωσης, έναν πυλώνα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, επισιτιστικής αυτάρκειας και περιφερειακής συνοχής.
Ο Επίτροπος υπενθύμισε τη διαχρονική ισχύ της ρήσης του Mansholt, σύμφωνα με την οποία τα κράτη-μέλη «έκαψαν τα εθνικά σκάφη τους» για να οικοδομήσουν μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική. Η φράση αυτή, σημείωσε, παραμένει απολύτως επίκαιρη σε μια Ευρώπη που βρίσκεται αντιμέτωπη με κλιματικά σοκ, πολεμικές συγκρούσεις και ένα εύθραυστο σύστημα ασφάλειας. Η ανάγκη, επομένως, για έναν ισχυρό, σύγχρονο και λειτουργικό προϋπολογισμό, στον οποίο η ΚΑΠ θα κατέχει κεντρική θέση, είναι επιτακτική.
Με σαφή πολιτικό λόγο, ο Hansen ξεκαθάρισε ότι η ΚΑΠ διασφαλίζει την επισιτιστική κυριαρχία της ΕΕ, προσφέρει εισόδημα στους γεωργούς, συμβάλλει στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια μέσω των εξαγωγών και παράλληλα στηρίζει την περιβαλλοντική μετάβαση, καθώς οι αγρότες επιτελούν διττό ρόλο: παραγωγοί τροφίμων και διαχειριστές του εδάφους.
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η ΚΑΠ πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, διατηρώντας ταυτόχρονα τη συνοχή και τη δομική της ακεραιότητα. Ο μελλοντικός σχεδιασμός απαιτεί απλούστευση, στοχευμένες ενισχύσεις, στήριξη των πιο ενεργών αγροτών και καλύτερη κατανομή των πόρων, ώστε να μην αποκλείονται οι πιο ευάλωτες περιοχές και τομείς. Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη σημασία της κτηνοτροφίας στις απομακρυσμένες περιοχές, αλλά και στον ρόλο των αγροτών των ανατολικών συνόρων της ΕΕ, τους οποίους χαρακτήρισε «αγρότες της ελευθερίας», κρίσιμους για την ανθεκτικότητα και τη στρατηγική ετοιμότητα της Ένωσης.
Ο Hansen συνέδεσε την ΚΑΠ και με την Πολιτική Συνοχής, επισημαίνοντας ότι επενδύσεις σε υποδομές, ενέργεια, εκπαίδευση και συνδεσιμότητα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση της υπαίθρου και του δικαιώματος παραμονής των πολιτών στον τόπο τους. Το ενδιάμεσο πλαίσιο αναθεώρησης της Πολιτικής Συνοχής, όπως εξήγησε, παρέχει τα εργαλεία για ενίσχυση της υδατικής ανθεκτικότητας, της ενεργειακής μετάβασης και της ανταγωνιστικότητας, ιδιαίτερα στις παραμεθόριες περιοχές.
Σε μια εποχή που κυριαρχεί η αβεβαιότητα, τόνισε επίσης την ανάγκη δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού δικτύου διαχείρισης κρίσεων και κινδύνων, ενός «Δικτύου Ασφαλείας Ενότητας», που θα αποσυμπιέσει τις πιέσεις και θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των αγροτικών και διατροφικών αλυσίδων.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Επίτροπος εξέφρασε τη βούληση της Επιτροπής να συνδιαμορφώσει με το Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη μια ΚΑΠ που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, την ανθεκτικότητα, την καινοτομία και τη βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας, με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και κλάδου. Όπως είπε χαρακτηριστικά, το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο δεν αποτελεί απλώς έναν λογιστικό προγραμματισμό, αλλά μια πολιτική ευκαιρία για τη θωράκιση του αγροδιατροφικού μας μέλλοντος.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.