XAMPOYRGER

XAMPOYRGER


Οι ειδικοί διατροφής ισχυρίζονται πως υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις για το ότι δεν υπάρχει ασφαλής ποσότητα επεξεργασμένου κρέατος που να μπορούμε να καταναλώσουμε.

Ο ισχυρισμός των διατροφολόγων έρχεται ως απάντηση σε μελέτες που ασχολούνται με τη σύνδεση της διατροφής, με τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος. Οι ερευνητές διαπίστωσαν αυξημένο κινδύνο από την κατανάλωση ροφημάτων με προσθήκη ζάχαρης και τρανς λιπαρών οξέων. Aνέλυσαν δεδομένα από περισσότερες από 60 προηγούμενες μελέτες, που αφορούσαν τη σχέση μεταξύ επεξεργασμένων κρεάτων, ροφημάτων με προσθήκη ζάχαρης και τρανς λιπαρών οξέων στη διατροφή ενός ατόμου και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καρκίνου του παχέος εντέρου και ισχαιμικής καρδιοπάθειας.

Τι έδειξε η μελέτη

«Η τακτική κατανάλωση ακόμη και μικρών ποσοτήτων επεξεργασμένου κρέατος, ζαχαρούχων ροφημάτων και τρανς λιπαρών οξέων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ισχαιμικής καρδιοπάθειας και καρκίνου του παχέος εντέρου», δήλωσε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Demewoz Haile, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine.

Τα δεδομένα έδειξαν ότι άτομα που κατανάλωναν ακόμη και ένα λουκάνικο την ημέρα ως επεξεργασμένο κρέας είχαν 11% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και 7% αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν καθόλου.
Επιπλέον, η καθημερινή κατανάλωση ενός αναψυκτικού των 330 ml συσχετίστηκε με 8% αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.
Ο κίνδυνος εμφάνισης ισχαιμικής καρδιοπάθειας αυξάνεται κατά 2%.

«Η παρούσα έρευνα έδειξε —για άλλη μια φορά και σε συμφωνία με προηγούμενες μελέτες— ότι για να επιτύχουμε οφέλη για την υγεία είναι καλύτερο να αποφεύγεται ή να ελαχιστοποιείται η τακτική κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, ζαχαρούχων ροφημάτων (SSBs) και βιομηχανικά παραγόμενων τρανς λιπαρών οξέων (TFAs). Η χρήση ακόμη και των πιο εξελιγμένων τεχνικών δεν λύνει πραγματικά το πρόβλημα ότι οι πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή είναι μάλλον περιορισμένες — κάτι που προφανώς αποτελεί μεγάλο πρόβλημα στη διατροφική επιδημιολογία γενικότερα», δήλωσε η Δρ. Nita Forouhi, επικεφαλής του τμήματος διατροφικής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Γιατί τα κρέατα, τα ποτά και τα λιπαρά σχετίζονται με ασθένειες

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους αυτά τα τρόφιμα (κρέατα, ποτά, λιπαρά) σχετίζονται με προβλήματα υγείας.

Τα ροφήματα με προσθήκη ζάχαρης, τα επεξεργασμένα κρέατα (λουκάνικο, μπέικον, burger και το σαλάμι), μπορούν να αυξήσουν τις φλεγμονές που σχετίζονται με τις χρόνιες ασθένειες.

Το πρόβλημα με τα ροφήματα με προσθήκη ζάχαρης είναι ότι αποτελούν ένα γρήγορο τρόπο κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης. Η ζάχαρη προκαλεί αύξηση βάρους. Ταυτόχρονα, επηρεάζει τους μεταβολικούς δρόμους που συνδέονται με τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη.

Τα τρανς λιπαρά οξέα μειώνουν την καλή χοληστερόλη. Αυξάνουν την κακή. Η κακή αυξάνει τον κίνδυνο της συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες και των καρδιακών παθήσεων.

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν συχνά επεξεργασμένα κρέατα, τρανς λιπαρά και ροφήματα με προσθήκη ζάχαρης έχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών. Αυτό συμβαίνει γιατί το «lifestyle» που ακολουθούν, ειδικά αν συνδυάζεται με τσιγάρο και έλλειψη άσκησης, επηρεάζει τον οργανισμό τους. Οι κοινωνικοί παράγοντες, όπως η εκπαίδευση, το εισόδημα, το χρόνιο στρες και η περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη παίζουν σημαντικό ρόλο. Σημειώνεται πως τα -περισσότερα- μη επεξεργασμένα προϊόντα είναι πιο ακριβά. Ένας άνθρωπος με χαμηλό εισόδημα δεν έχει τη δυνατότητα προμήθειας τους.

Τι να αποφεύγετε και τι να προσθέσετε

Τα δεδομένα αποδεικνύουν ότι η μείωση αυτών των φαγητών και ποτών ελαττώνουν τον κίνδυνο ασθενειών.

Mια ασφαλής προσέγγιση είναι να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή, αποφεύγοντας τις υπερβολές. Αυτό σημαίνει, ότι οι άνθρωποι που πίνουν ζαχαρούχα ροφήματα θα πρέπει να τα μειώσουν. Οφείλουν να αποφεύγουν τα επεξεργασμένα κρέατα και λιπαρά. Δεν υπάρχει λόγος, ο στόχος να είναι η τελειότητα. Ένα υγιεινό και λογικό πρότυπο που αφήνει χώρο για απόλαυση βοηθάει τον άνθρωπο.

Σημαντική είναι η πρόσληψη ποιοτικών θρεπτικών συστατικών. Έρευνες μας έχουν δείξει ότι τα συνολικά διατροφικά πρότυπα που περιλαμβάνουν αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, προϊόντων ολικής άλεσης, οσπρίων, ξηρών καρπών και ζυμωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων όπως το γιαούρτι, είναι ωφέλιμα για την υγεία και τη μακροζωία.

Εν κατακλείδι, το φαγητό δεν είναι απλώς μια πηγή θρεπτικών συστατικών. Διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στον πολιτισμό, την απόλαυση, την οικογενειακή ζωή και τις κοινωνικές σχέσεις. Η περιοριστική του αντιμετώπιση αποκλειστικά ως λίστα κινδύνων για την υγεία χάνει τη συνολική εικόνα που οφείλουμε να έχουμε.

Πηγή: ertnews.gr

Για τον κόσμο του ελαιολάδου, του θεμέλιου της υγιεινής μεσογειακής διατροφής, καλό είναι να υπάρχει μια ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή με όλη την παραπάνω ομάδα, επεξεργασμένα κρέατα, κ.λπ. Δυστυχώς στην Ελλάδα είχαμε το μάλλον πρωτοφανές παγκοσμίως φαινόμενο της συγκατοίκησης του Συνδέσμου Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ) με τον ΣΕΒΙΤΕΛ (του ελαιολάδου), οι οποίοι μάλιστα διαμοιράζοντο και τον ίδιο γενικό διευθυντή, τον κύριο Γιώργο Οικονόμου. Όταν προ ετών επεσήμανα το ασυμβίβαστο (conflict) είχα δεχτεί ένα εμετικό, άηθες SMS από τον κ. Οικονόμου, το οποίο μάλιστα είχε καλύψει “νίπτων τας χείρας του” το ΔΣ του ΣΕΒΙΤΕΛ. Έκτοτε το μόνο που άλλαξε είναι η συγκατοίκηση. Ο ΣΕΒΙΤΕΛ έχει μετακομίσει μετατρέποντας τα ιστορικά του γραφεία επί της Ξενοφώντος 15Α σε airbnb αποκτώντας ένα σταθερό έσοδο, κληρονομιά που άφησαν οι  ιδρυτές Λέων Μελάς, Χρύσανθος Τουχτίδης, Μίμης Βασιλόπουλος. Ο κ. Οικονόμου παραμένει ως Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΣΕΒΕΚ, ενώ αναβαθμίστηκε σε Εκτελεστικό Διευθυντή της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ), άσχετα με το γεγονός ότι δεν έχει -ακόμη τουλάχιστον- ιδρυθεί, άλλη παγκόσμια πρωτοτυπία κι αυτή …

Πιο δύσκολος είναι ο διαχωρισμός μεταξύ ελαιολάδου και σπορελαίων. Σε ελαιοπαραγωγικές χώρες όπως η Ισπανία αλλά και η Ιταλία, με μεγάλη εγχώρια παραγωγή ελαιούχων σπόρων (π.χ. ηλίανθου) και υψηλή κατανάλωση, για τις μεγάλες βιομηχανίες η συνύπαρξη παραγωγής και πώλησης ελαιολάδων και σπορελαίων είναι μονόδρομος, πράγμα που αντανακλάται και στους Συνδέσμους ANIERAC (Ισπανία), ASSITOL (Ιταλία).

Στην Ελλάδα; Στη χώρα μας η κατάσταση διαφέρει. Έχουμε μια πολύ μικρή εγχώρια παραγωγή (ηλιέλαιο, βαμβακέλαιο, σογιέλαιο κ.ά.) και αντίστοιχη κατανάλωση υπό την απόλυτη ηγεμονία του ελαιολάδου. Άλλωστε, και επιχειρηματικά η συνύπαρξη ελαιολάδου με σπορέλαια στις δύο μεγάλες βιομηχανίες του κλάδου, ΕΛΑΪΣ και ΜΙΝΕΡΒΑ, δεν αποδείχθηκε ιδιαίτερα επιτυχής. Οπότε καταλήγουμε σε ένα “υβριδικό” (!) μοντέλο συνύπαρξης, ιδίως για εταιρείες που για καθαρά εμπορικούς λόγους είναι υποχρεωμένες να συμπληρώνουν τις πωλήσεις ελαιολάδων με διαθεσιμότητα και σπορελαίων για ορισμένους πελάτες τους. Δυστυχώς στατιστικά δεν ξέρω να υπάρχουν, ωστόσο η πλειοψηφία ιδιωτικών και συνεταιριστικών επιχειρήσεων του κλάδου μάλλον είναι αποκλειστικά αφοσιωμένη στο “εθνικό μας προϊόν”, το ελαιόλαδο. Σημασία έχει “μαύρη γάτα, άσπρη γάτα, ποντίκια να πιάνει”. Δηλαδή να προωθούν αποτελεσματικά στην εσωτερική και στη διεθνή αγορά το ελληνικό ελαιόλαδο. Άρα ξαναγυρνάμε από εκεί που ξεκινήσαμε. Σαφής διαχωρισμός της Μεσογειακής Διατροφής, άρα και του (εξαιρετικού παρθένου) ελαιολάδου από τα ανταγωνιστικά και ιδίως από τα μη υγιεινά μοντέλα διατροφής, και διαρκής προβολή των υγιεινών και λοιπών θετικών για τον Άνθρωπο και τη Φύση ιδιοτήτων του ελαιολάδου.

(Β.Ζ.)

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων

10-08-2025

XAMPOYRGER