Times εναντίον… μακαρονάδας;
Στα χαρακώματα της γαστρονομίας βρέθηκαν για ακόμη μία φορά Βρετανοί και Ιταλοί, με αφορμή τη διάσημη cacio e pepe και την πρόσφατη αναγνώριση της ιταλικής κουζίνας ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας από την UNESCO . Οι Times άναψαν το φιτίλι, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στον ιταλικό γαστρονομικό κόσμο.
Η αρχή έγινε το καλοκαίρι, όταν ο βρετανικός ιστότοπος Good Food πρότεινε μια «εύκολη» εκδοχή της cacio e pepe με… βούτυρο, προκαλώντας την οργή Ιταλών εστιάτορων που μίλησαν για ευθεία προσβολή της αυθεντικής συνταγής. Το ζήτημα, όμως, επανήλθε ακόμη πιο εκρηκτικά, όταν ο κριτικός γαστρονομίας Ζιλ Κόρεν έγραψε στους Times, χαρακτηρίζοντας «απάτη» τον τρόπο με τον οποίο προωθείται διεθνώς η ιταλική κουζίνα.
Στο επίμαχο άρθρο, ο Κόρεν αμφισβήτησε τη διεθνή εικόνα της ιταλικής γαστρονομίας, αφήνοντας αιχμές ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και υποστηρίζοντας πως η βρετανική κουζίνα αξίζει μεγαλύτερη πολιτιστική αναγνώριση. Οι δηλώσεις αυτές θεωρήθηκαν ευθεία επίθεση, ειδικά μετά τη σφραγίδα της UNESCO.
Η απάντηση ήρθε άμεσα από την Confesercenti και την Accademia Italiana della Pasta. Ο πρόεδρός τους, Κλαούντιο Πίκα, γύρισε το επιχείρημα ανάποδα: «Η πραγματική απάτη δεν είναι η ιταλική κουζίνα, αλλά η cacio e pepe με κρέμα που σερβίρεται ως αυθεντική», τόνισε, προσθέτοντας με νόημα ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο «δεν έχουν χωνέψει» την αναγνώριση της ιταλικής κουζίνας από την UNESCO.
Με χιούμορ αλλά και σαφή αιχμή, οι Ιταλοί κάλεσαν ακόμη και τον βασιλιά Κάρολο να επισκεφθεί ξανά τη Ρώμη και να δοκιμάσει μια γνήσια cacio e pepe – χωρίς κρέμα – για να κατανοήσει τι σημαίνει αυθεντική ιταλική γαστρονομία.
Για τους Ιταλούς, η κουζίνα τους δεν είναι απλώς φαγητό, αλλά κομμάτι της εθνικής τους ταυτότητας και βασικό στοιχείο του τουριστικού τους προϊόντος. Γι’ αυτό και δεν συγχωρούν παραλλαγές που αλλοιώνουν συνταγές και ονόματα. Το μήνυμα είναι σαφές: όποιος αμφισβητεί την ιταλική κουζίνα, θα βρει απέναντί του έναν καλά οργανωμένο – και ιδιαίτερα περήφανο – γαστρονομικό κόσμο.
Και κάπου εδώ, δεν μπορεί κανείς παρά να σκεφτεί: μακάρι κάποτε κι ένα ελληνικό πιάτο, ποιο άραγε, να προκαλούσε τέτοια διεθνή διαμάχη με τους Times. Θα ήταν ίσως η πιο νόστιμη απόδειξη ότι και η ελληνική κουζίνα αξίζει την ίδια παγκόσμια αναγνώριση.
με πληροφορίες: iefimerida
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.




