Oι χαμηλές τιμές σε σιτηρά, ζάχαρη, έλαια έριξαν τον δείκτη τροφίμων του FAO

Οι τιμές των τροφίμων συνολικά ήταν 6,0% υψηλότερες από ό,τι τον Μάιο του 2024, αλλά εξακολουθούν να είναι 20,3% χαμηλότερες από την κορύφωση του Μαρτίου 2022.
Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO, που δημοσιεύθηκε στις 6 Ιουνίου, έδειξε τη μεγαλύτερη πτώση για τα φυτικά έλαια, μειωμένη κατά 3,7% από τον Απρίλιο, αλλά εξακολουθούν να είναι 19,1% υψηλότερη σε σχέση με το επίπεδο πριν από ένα χρόνο. «Η συνεχιζόμενη πτώση αντανακλά τις χαμηλότερες τιμές για τα φοινικέλαια, τα έλαια ελαιοκράμβης, τη σόγια και τα ηλιέλαιο», δήλωσε ο οργανισμός του ΟΗΕ με έδρα τη Ρώμη. «Οι διεθνείς τιμές του φοινικέλαιου μειώθηκαν σημαντικά για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, διατηρώντας μια έκπτωση σε σχέση με τα ανταγωνιστικά έλαια από τα μέσα Απριλίου», σημείωσε, περιγράφοντας την πτώση ως «κυρίως υποστηριζόμενη από εποχιακά μεγαλύτερες παραγωγές και διαθεσιμότητα εξαγωγών στη Νοτιοανατολική Ασία». Οι τιμές του σογιέλαιου μειώθηκαν «υπό την πίεση της αύξησης των προμηθειών στη Νότια Αμερική» και της υποτονικής ζήτησης για πρώτες ύλες βιοκαυσίμων», ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, ανέφεραν αξιωματούχοι του FAO. «Οι τιμές του ελαιοκράμβης μειώθηκαν, αντανακλώντας κυρίως τις προοπτικές βελτίωσης των προμηθειών με την επικείμενη συγκομιδή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι τιμές του ηλιέλαιου μειώθηκαν λόγω της εξασθένησης της παγκόσμιας ζήτησης εισαγωγών και της μείωσης της ανταγωνιστικότητας των τιμών».
Η μηνιαία πτώση 2,6% για τη ζάχαρη ήταν η τρίτη στη σειρά, φέρνοντάς την στο 6,6% κάτω από το επίπεδο του Μαΐου 2024. Ο FAO απέδωσε «την ασθενέστερη παγκόσμια ζήτηση για ζάχαρη, εν μέσω ανησυχιών για τις αβέβαιες παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές και τον πιθανό αντίκτυπό της στη ζήτηση από τις βιομηχανίες επεξεργασίας ποτών και τροφίμων». «Οι πρώτες προβλέψεις για πιθανή ανάκαμψη της παγκόσμιας παραγωγής ζάχαρης το 2025/26, υποστηριζόμενες από τις προσδοκίες για μεγαλύτερη παραγωγή στην Ινδία και την Ταϊλάνδη μετά την πρόωρη έναρξη της εποχής των μουσώνων, άσκησαν περαιτέρω καθοδική πίεση στις τιμές», σημείωσε ο οργανισμός.
Οι τιμές των δημητριακών μειώθηκαν κατά 1,8% από τον Απρίλιο και 8,2% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2024. «Οι παγκόσμιες τιμές του καλαμποκιού μειώθηκαν απότομα κατά τη διάρκεια του μήνα, πιεσμένες από τον έντονο ανταγωνισμό και την αυξανόμενη εποχιακή διαθεσιμότητα από τις συνεχιζόμενες συγκομιδές στην Αργεντινή και τη Βραζιλία», ανέφερε ο FAO, σημειώνοντας ότι οι συγκομιδές στους δύο παραγωγούς της Νότιας Αμερικής ήταν «μπροστά από τον περσινό ρυθμό μέχρι τα τέλη Μαΐου». Οι προβλέψεις για ρεκόρ συγκομιδής καλαμποκιού στις ΗΠΑ «συνέβαλαν περαιτέρω στην καθοδική πίεση στις τιμές». «Μεταξύ άλλων χονδροειδών σιτηρών, οι παγκόσμιες τιμές του σόργου και του κριθαριού μειώθηκαν επίσης», ανέφερε, ενώ «οι διεθνείς τιμές του σιταριού μειώθηκαν επίσης, αν και πιο μετριοπαθώς, λόγω της υποτονικής παγκόσμιας ζήτησης και της βελτίωσης των συνθηκών καλλιέργειας στο βόρειο ημισφαίριο.
Οι βροχοπτώσεις προς το τέλος του μήνα μείωσαν τον κίνδυνο ξηρασίας σε μέρη της Ευρώπης, της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής», ανέφερε o διεθνής οργανισμός.
Τον Μάιο σημειώθηκε αύξηση 1,4% στις τιμές του ρυζιού, «λόγω της σταθερής ζήτησης» για αρωματικές ποικιλίες και των υψηλότερων τιμών του ρυζιού Indica, εν μέρει επηρεασμένες από τις ανατιμήσεις των νομισμάτων έναντι του δολαρίου Ηνωμένων Πολιτειών σε ορισμένες χώρες εξαγωγής». Οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 0,8% σε μηνιαία βάση, στο 21,5% πάνω από το επίπεδο του προηγούμενου έτους. «Οι διεθνείς τιμές του βουτύρου παρέμειναν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, υποστηριζόμενες από την ισχυρή ζήτηση από την Ασία και τη Μέση Ανατολή εν μέσω της σύσφιξης της προσφοράς γάλακτος στην Αυστραλία», ανέφερε ο FAO, σημειώνοντας ότι «οι αυξήσεις είχαν περιοριστεί από την επιβράδυνση της ζήτησης για βούτυρο στην ΕΕ. «Οι τιμές του τυριού αυξήθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, λόγω της διαρκούς ζήτησης στις υπηρεσίες εστίασης, ιδίως στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία, και των περιορισμένων διαθεσίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και επιδημιών ασθενειών νωρίτερα μέσα στο έτος». «Οι τιμές του πλήρους γάλακτος σε σκόνη αυξήθηκαν κατά 4% επιπλέον από τον Απρίλιο, υποστηριζόμενες από τις ισχυρές αγορές από την Κίνα και την περιορισμένη αύξηση της προσφοράς», ανέφερε. «Αντίθετα, οι τιμές του άπαχου γάλακτος σε σκόνη μειώθηκαν οριακά (-0,2%) τον Μάιο, καθώς οι άφθονες εξαγώγιμες προμήθειες από περιοχές παραγωγής βουτύρου αντιστάθμισαν την αυξημένη ζήτηση από την Εγγύς Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική».
Υπήρξε αύξηση 1,3% στις τιμές του κρέατος από τον Απρίλιο, σε 6,8% πάνω από τον Μάιο του 2024, «λόγω των υψηλότερων διεθνών τιμών για το βοδινό, το πρόβειο και το χοιρινό κρέας, οι οποίες υπεραντιστάθμισαν τη μείωση των τιμών του κρέατος πουλερικών», ανέφερε ο FAO.
«Οι τιμές του πρόβειου κρέατος αυξήθηκαν, λόγω των υψηλότερων τιμών στην Ωκεανία, υποστηριζόμενων από την ισχυρή παγκόσμια ζήτηση εισαγωγών, ιδίως από την Κίνα, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. Οι τιμές του χοιρινού κρέατος αυξήθηκαν επίσης, ενισχυμένες από την ενίσχυση της παγκόσμιας ζήτησης και την απότομη αύξηση των τιμών εξαγωγής της Γερμανίας μετά την ανάκτηση του καθεστώτος απαλλαγής της χώρας από τον αφθώδη πυρετό», ενώ «οι παγκόσμιες τιμές του βοείου κρέατος ανέβηκαν σε νέο ιστορικό υψηλό, εν μέσω ισχυρής παγκόσμιας ζήτησης και περιορισμένων εξαγώγιμων προμηθειών στις μεγάλες χώρες παραγωγής», ανέφερε. Ο FAO απέδωσε την πτώση των τιμών του κρέατος πουλερικών στις «χαμηλότερες τιμές στη Βραζιλία, όπου η ανίχνευση γρίπης των πτηνών υψηλής παθογένειας σε μια εμπορική φάρμα στα μέσα Μαΐου οδήγησε σε απαγορεύσεις εισαγωγών από αρκετές μεγάλες χώρες εισαγωγής, με αποτέλεσμα άφθονες «πλεονασματικές προμήθειες και καθοδική πίεση στις τιμές».
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.