Fish and chips, με τι λάδι τηγανίζουν στο Νησί ;

Fish and chips, με τι λάδι τηγανίζουν στο Νησί ;


Το Fish and chips είναι το εθνικό φαγητό στο “Νησί”, στο Ηνωμένο Βασίλειο της Αγγλίας, Ουαλίας, Σκωτίας. Δεν είναι τίποτα άλλο από τηγανητός μπακαλιάρος με κουρκούτι συνοδευόμενος με πατάτες τηγανητές. Ναί, αλλά σε τι είδους “λάδι” τηγανίζουν;

Στη χτεσινή μας ανάρτηση με την έκθεση της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο

To ελληνικό ελαιόλαδο στη βρετανική αγορά, και φτηνότερο και πίσω από Βέλγιο και Γερμανία !

παραβλέψαμε τα στοιχεία για το πυρηνέλαιο (ΣΟ 15.10), τα οποία έχουν τη δική τους σημασία.

Εισαγωγές Ηνωμένου Βασίλειου σε πυρηνέλαιο (ΣΟ 15.10) το 2024

προέλευση
ποσότητα (τόνοι)
ποσότητα (μερίδιο %)
αξία (εκατομ. λίρες)
αξία (μερίδιο %)

Ισπανία
5.020
90,6
17,8
92,3

Ιταλία
203
3,7
0,5
2,7

Ελλάδα
79
1,4
0,3
1,7

Σύνολο
5.542
100
19,3
100

 

Η ελληνική παρουσία, ή μάλλον η απουσία, είναι ακόμη πιο απογοητευτική από εκείνη του ελαιολάδου. Το μερίδιο πέφτει στο δυσδιάκριτο 1,4% (1,7% σε αξία) έναντι του 90 και 92% της Ισπανίας.

Κι όμως, αν δει κανείς τις καραβιές με τις οποίες το ελληνικό πυρηνέλαιο -πυρήνας μπρούτος ακατέργαστος, πιο σωστά- φεύγει μαζικά στην Ισπανία θα βεβαιωθεί πως μια μεγάλη αναλογία του ισπανικού πυρηνέλαιου στην Βρετανία δεν είναι άλλος από πυρήνας των ελληνικών ελαιοτρβείων. Γιατί, όπως έχουμε κι άλλες φορές επισημάνει στο παρελθόν, αν η εξαγωγή ελληνικού έξτρα παρθένου ελαιόλαδου χύμα σε Ιταλία και Ισπανία συνιστά μια φορά σκανδαλώδη απώλεια προστιθέμενης αξίας, στο πυρηνέλαιο η απώλεια προστιθέμενης αξίας είναι επί τρία: ο ακατέργαστος πυρήνας, το πυρηνέλαιο, το ραφινέ πυρηνέλαιο, η τυποποίησή του με υποχρεωτική ανάμιξη έστω και λίγου παρθένου βρώσιμου ελαιόλαδου.

Θα πει κανείς, «η αγορά του Ηνωμένου Βασίλειου σε μάρανε;», σάμπως μέσα στην ίδια την Ελλάδα, ποιός ποτέ ασχολήθηκε να προωθήσει το πυρηνέλαιο στα νοικοκυριά, ακόμη και στη μαζική εστίαση; Από όσο μπορώ να παρακολουθώ και να γνωρίζω η μόνη που ασχολήθηκε ήταν η 4Ε (Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας)

Στη Γλυφάδα η νέα καμπάνια ενημέρωσης της 4Ε για την ελιά και το λάδι

ενώ σε επίπεδο αρθρογραφίας μόνο ο υπογράφων έχει ασχοληθεί και μάλιστα με τρόπο θετικό, «πυρηνέλαιο, ο άγνωστος εξάδελφος του ελαιλάδου», «πυρηνελαιουργεία, οι οικολογικοί σταθμοί της κυκλικής οικονομίας του ελαιολάδου».

Κι όμως, δεν παύει το πυρηνέλαιο να αποτελεί ένα ιδανικό έλαιο για τηγάνισμα όπως διαβεβαιώνουν οι ειδικοί επιστήμονες και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα προσιτή τιμή, σίγουρα φτηνότερη από το ελαιόλαδο. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως η Ισπανική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνελαίου -ναι, υπάρχει!-, η ORIVA, εκτός από το να βραβεύει τους δημοσιογράφους, Στην Ισπανία οι πυρηνελαιουργοί βραβεύουν τους δημοσιογράφους  και εκτός από το να δίνει υποτροφίες Υποτροφίες για το περιβάλλον και την ενημέρωση από Ισπανούς πυρηνελαιουργούς  , στην Ισπανία, λοιπόν, η ORIVA, έχει ως κύρια δραστηριότητά της να προωθεί την κατανάλωση του πυρηνέλαιου με χρήσεις για το τηγάνισμα και την ζαχαροπλαστική. Από τους ισπανικούς pescado y patatas fritas μέχρι τα βρετανικά fish and chips.

Και τελικά, με τι λάδι τηγανίζουν οι Βρετανοί; Όπως αποκαλύπτει η έκθεση της Ελληνικής πρεσβείας δεν είναι άλλο από το πιο διαδεδομένο σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης: το φοινικέλαιο, κι ας έχει “επικηρυχθεί” από οργανώσεις καταναλωτών, από επιστημονικές οργανώσεις, για τις βλάβες που προκαλεί όχι μόνο στην ανθρώπινη υγεία αλλά και στο περιβάλλον. Το φοινικέλαιο είναι ακαταμάχητο γιατί είναι πάμφθηνο. Μόλις 0,95 λίρες/κιλό έναντι 7,26 του ελαιολάδου και 3,47 του πυρηνελαίου.

φωτό: Wikipedia

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων