Farm LIFE: μεταμορφώνοντας την ευρωπαϊκή γεωργία με δέντρα


Η αγροδασοπονία έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τη βιωσιμότητα του συστήματος τροφίμων της Ευρώπης, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του έργου Farm LIFE.

 

Η συμβατική ευρωπαϊκή γεωργία τείνει να ευνοεί τα μεγάλα, ανοιχτά χωράφια με λίγα δέντρα. Ωστόσο, το έργο Farm LIFE πιστεύει ότι η ανάμειξη δασικών εκτάσεων στο γεωργικό τοπίο θα μπορούσε να αποτελέσει ζωτικό μέρος της θωράκισης του γεωργικού τομέα της Ευρώπης έναντι της κλιματικής αλλαγής.

«Το έργο μας έθεσε ως στόχο να φέρει επανάσταση στην ευρωπαϊκή γεωργία ενσωματώνοντας αγροδασικά συστήματα στο γεωργικό τοπίο», λέει η Eurídice Leyequién, συντονίστρια του έργου και καθηγήτρια διαχείρισης δασικών τοπίων στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών Van Hall Larenstein στο Leeuwarden της Ολλανδίας. «Η καινοτόμος προσέγγισή μας στη γεωργία περιλαμβάνει την καλλιέργεια ενός μείγματος δέντρων και θάμνων με καλλιέργειες, ακόμη και ζώα στο ίδιο κομμάτι γης».

Περισσότερο από το ένα τρίτο της συνολικής έκτασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης – 157 εκατομμύρια εκτάρια – χρησιμοποιείται για την παραγωγή τροφίμων και άλλων γεωργικών προϊόντων. Ωστόσο, οι περισσότερες από τις 9,1 εκατομμύρια γεωργικές εκμεταλλεύσεις της ΕΕ εξακολουθούν να χρησιμοποιούν συμβατικές γεωργικές πρακτικές, συμπεριλαμβανομένης της μονοκαλλιέργειας, των χημικών λιπασμάτων και της καλλιέργειας, οι οποίες συμβάλλουν στην κακή ποιότητα του εδάφους, στην απώλεια βιοποικιλότητας και στην κλιματική ευπάθεια, λέει ο Leyequién.

Η αγροδασοκομία, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει ποικίλα ενδιαιτήματα και βοηθά τους αγρότες να αντιμετωπίσουν τους ακραίους καιρικούς κινδύνους που προκαλούνται από το κλίμα – ένα μήνυμα που υπογραμμίστηκε φέτος ως Διεθνής Ημέρα Δασών του ΟΗΕ επικεντρώνεται στα τρόφιμα.

Αγρόκτημα LIFE ενθάρρυνε τους αγρότες να υιοθετήσουν τη γεωργοδασοπονία σε 6 τοποθεσίες στις Κάτω Χώρες και τη Φλάνδρα του Βελγίου. Χρησιμοποίησαν Προσαρμοσμένα σχέδια να ενσωματώσουν δέντρα, θάμνους, καλλιέργειες και ζώα μαζί σε συνολικά 102 εκτάρια γεωργικής γης, με αποτέλεσμα την αύξηση της βιοποικιλότητας κατά 30%, ενισχύοντας τα φυτά, τους μύκητες, τα πουλιά, τις πεταλούδες και άλλα άγρια ζώα. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της αγροδασοπονίας ήταν επίσης χαμηλότερες από τη συμβατική γεωργία — τα καρύδια που καλλιεργούνται με τη χρήση γεωργοδασοκομίας, για παράδειγμα, είχαν ως αποτέλεσμα 120-428% λιγότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και 100% λιγότερη πρόσθετη χρήση νερού. 

Ο Ολλανδός αγρότης Jan van der Horst είναι ένας από αυτούς που βλέπουν τα οφέλη. «Βλέπουμε τη μετάβαση στην αγροδασοπονία ως απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο αγρόκτημά μας, ειδικά με την ξηρασία, το φτωχό έδαφος και την απουσία στοιχείων τοπίου», λέει. Το αγροδασικό οικόπεδο 11 εκταρίων του Jan σε φτωχό αμμώδες έδαφος παράγει τώρα γλυκά κάστανα, καρύδια και φουντούκια μαζί με σιτηρά.

Το έργο ανέπτυξε επίσης ένα Ειδική ετικέτα γεωργοδασοκομικών τροφίμων να συμβάλει στην ενίσχυση της αναγνώρισης μεταξύ των καταναλωτών. Αλλά – λέει ο Leyequién – αντί για μια ενιαία προσέγγιση, οι αγρότες χρειάζονται προσαρμοσμένη στήριξη για να τους βοηθήσουν να αναπτύξουν βιώσιμη, οικονομικά βιώσιμη γεωργοδασοκομία. «Η δέσμευση πολιτικής είναι το κλειδί, καθώς οι κυβερνήσεις θα πρέπει να διευκολύνουν την υιοθέτηση της αγροδασοκομίας μέσω υποστηρικτικής νομοθεσίας», προσθέτει.

Μια συνάντηση της πλατφόρμας LIFE για την αποκατάσταση των δασών πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Brasov της Ρουμανίας από τις 3 έως τις 5 Ιουνίου. 

Το έργο Farm LIFE συμβάλλει στη στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030, στη στρατηγική της ΕΕ για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και στον νόμο της ΕΕ για το κλίμα.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων