Eurostat: πόσο αυξήθηκε η παραγωγή γάλακτος
Οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις της ΕΕ παρήγαγαν περίπου 161,8 εκατομμύρια τόνους νωπού γάλακτος το 2024. Αυτό σηματοδοτεί αύξηση 0,9 εκατομμυρίων τόνων σε σύγκριση με το 2023 και αύξηση 12,1 εκατομμυρίων τόνων σε σύγκριση με το 2014 (149,7 εκατομμύρια τόνοι). Αυτή η τελευταία εξέλιξη επιβεβαιώνει τη σχετικά σταθερή αύξηση της παραγωγής νωπού γάλακτος στην ΕΕ κατά τη δεκαετία έως το 2024.
Οι πληροφορίες αυτές προέρχονται από στοιχεία για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που δημοσίευσε η Eurostat. Το άρθρο παρουσιάζει ευρήματα από το πιο λεπτομερές άρθρο Statistics Explained για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Σύνολο δεδομένων προέλευσης: apro_mk_farm
Το μεγαλύτερο μέρος του γάλακτος χρησιμοποιείται για την παραγωγή βουτύρου και τυριού
Το μεγαλύτερο μέρος του νωπού γάλακτος που παρήχθη το 2024 παραδόθηκε στα γαλακτοκομεία (150,8 εκατομμύρια τόνοι) και χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή μιας σειράς φρέσκων και βιομηχανοποιημένων γαλακτοκομικών προϊόντων.
Το μεγαλύτερο μέρος του γάλακτος της ΕΕ χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή τυριού και βουτύρου. Συγκεκριμένα, 59,9 εκατομμύρια τόνοι πλήρους γάλακτος, μαζί με 17,0 εκατομμύρια τόνους αποβουτυρωμένου γάλακτος, χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή 10,8 εκατομμυρίων τόνων τυριού. Επιπλέον 44,2 εκατομμύρια τόνοι πλήρους γάλακτος χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή 2,3 εκατομμυρίων τόνων βουτύρου και των λεγόμενων «κίτρινων προϊόντων» (όπως βουτυρέλαιο και τετηγμένο βούτυρο) και παρήγαγαν 41,5 εκατομμύρια τόνους αποβουτυρωμένου γάλακτος.

Σύνολο δεδομένων πηγής: apro_mk_pobta (συγκεντρωτικά στοιχεία της ΕΕ που εκτιμώνται για την παρούσα έκδοση)
Η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός γάλακτος κατανάλωσης στην ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 18,8% της συνολικής παραγωγής. Ήταν επίσης ο μεγαλύτερος παραγωγός όξινων γαλακτοκομικών προϊόντων στην ΕΕ (27,1%), βουτύρου (20,6%) και τυριού (22,5%).
Η Ισπανία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός γάλακτος κατανάλωσης στην ΕΕ, με 15,2% του συνόλου της ΕΕ, ακολουθούμενη από τη Γαλλία (12,7%). Οι Κάτω Χώρες ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός όξινων γαλακτοκομικών προϊόντων (16,8%), ακολουθούμενες από την Πολωνία (10,4%).
Η Γαλλία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός βουτύρου (17,2% του συνόλου της ΕΕ) και τυριού (17,8%). Η Ιρλανδία αντιπροσώπευε το τρίτο υψηλότερο μερίδιο της παραγωγής βουτύρου στην ΕΕ (14,8%).
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.




