Agro Science: Μελλοντικοί καύσωνες μπορεί να αυξήσουν δραματικά τις ανάγκες του σιταριού σε νερό, προειδοποιούν επιστήμονες

Καναδάς και ΗΠΑ χάνουν 2,9 δισ. δολάρια σε καλλιέργειες σιταριού


Μελλοντικοί καύσωνες ενδέχεται να αυξήσουν σημαντικά τις ανάγκες του σιταριού σε νερό, πολύ πέρα από τις σημερινές εκτιμήσεις, σύμφωνα με νέα μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ διαπίστωσαν ότι τα στομάτια στα φύλλα του σιταριού ανοίγουν πολύ περισσότερο κατά τη διάρκεια έντονων θερμικών επεισοδίων, σε μια προσπάθεια του φυτού να διατηρήσει χαμηλότερη θερμοκρασία. Αυτό σημαίνει ότι οι καλλιέργειες σιταριού μπορεί να καταναλώνουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες νερού σε ακραίους μελλοντικούς καύσωνες απ’ ό,τι προβλεπόταν.

Η μελέτη, υπό την καθοδήγηση των Robert Caine και Holly Croft από τη Σχολή Βιοεπιστημών, έδειξε ότι το σιτάρι χάνει μεγάλο μέρος των μηχανισμών εξοικονόμησης νερού που συνήθως ενεργοποιούνται όταν καλλιεργείται σε συνθήκες υψηλής συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα, εφόσον εκτεθεί σε καύσωνα.

Το σιτάρι, που παρέχει περίπου το 20% των ημερήσιων θερμίδων της ανθρωπότητας και αποτελεί την πιο εκτεταμένη καλλιέργεια στον κόσμο ως προς την έκταση, έχει αυξήσει εντυπωσιακά τις αποδόσεις του τον τελευταίο αιώνα. Ωστόσο, η άνοδος αυτή, που συνδέεται κυρίως με τα αζωτούχα λιπάσματα, έχει ταυτόχρονα ενισχύσει τις υδατικές του απαιτήσεις, καθιστώντας το πιο ευάλωτο στην ξηρασία.

Κατά τη μελέτη των φυτών υπό υψηλό CO₂ και συνθήκες καύσωνα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα στομάτια άνοιγαν πολύ περισσότερο, πιθανότατα για να αυξήσουν τη ροή νερού και να επιτύχουν καλύτερη ψύξη μέσω ενισχυμένης διαπνοής. Διαπιστώθηκε επίσης ότι τα στομάτια δεν ανταποκρίνονταν επαρκώς στις αλλαγές των επιπέδων φωτός, ανεξάρτητα από τη συγκέντρωση CO₂ κατά την ανάπτυξη.

Η μειωμένη αυτή ανταπόκριση, σύμφωνα με τους ερευνητές, σημαίνει ότι το σιτάρι δεν μπορεί να κλείσει αποτελεσματικά τα στομάτιά του όταν μειώνεται το φως — μια διεργασία που φυσιολογικά θα περιόριζε την απώλεια νερού. Η αδυναμία αυτή μπορεί να μειώσει περαιτέρω την αντοχή στην ξηρασία, καθώς υπό υψηλό CO₂ και χαμηλότερες θερμοκρασίες τα φυτά συνήθως κλείνουν περισσότερο τα στομάτιά τους.

«Τα ευρήματά μας προσφέρουν μια πολύ καθαρότερη εικόνα για το πώς οι μελλοντικές κλιματικές συνθήκες θα επηρεάσουν μια από τις σημαντικότερες καλλιέργειες στον κόσμο», σημείωσε ο Caine, προσθέτοντας ότι η επιστημονική ομάδα επιδιώκει να εμβαθύνει στις διεργασίες του φυτού ώστε να κατανοήσει τους μοριακούς μηχανισμούς που ρυθμίζουν τη λειτουργία των στοματίων σε συνθήκες αυξανόμενου CO₂ και καύσωνα.

«Αν κατανοήσουμε αυτούς τους μηχανισμούς, ίσως καταφέρουμε να τροποποιήσουμε τη λειτουργία των στοματίων ώστε να βελτιστοποιήσουμε την ανάπτυξη των φυτών σε ακραία κλίματα του μέλλοντος», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων