Agro Science: Ερευνητές χαρτογραφούν το σιτάρι για ανθεκτικές ποικιλίες

Ερευνητές χαρτογραφούν το σιτάρι για ανθεκτικές ποικιλίες


Ερευνητές από διεθνή ιδρύματα, μεταξύ των οποίων το Earlham Institute και το Helmholtz Munich, ολοκλήρωσαν για πρώτη φορά τη χαρτογράφηση της γονιδιακής δραστηριότητας του σιταριού μέσω μιας ολοκληρωμένης μελέτης του RNA. Το επίτευγμα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications, επιτρέπει τη βαθύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι διαφορετικές ποικιλίες σιταριού χρησιμοποιούν τα γονίδιά τους, ανοίγοντας τον δρόμο για ταχύτερη και πιο στοχευμένη βελτίωση ποικιλιών.

Το σιτάρι, ως η πιο εκτεταμένη καλλιέργεια στον κόσμο με περισσότερα από 215 εκατομμύρια εκτάρια ετησίως, καλείται να ανταποκριθεί σε τεράστιες προκλήσεις: την ανάγκη για αύξηση της παραγωγής κατά 60% μέσα στα επόμενα 40 χρόνια για να καλυφθούν οι διατροφικές ανάγκες του αυξανόμενου πληθυσμού, αλλά και την προσαρμογή στις ακραίες συνθήκες που προκαλεί η κλιματική κρίση.

Η δημιουργία του «πανο-τρανσκριπτομετρίου του σιταριού» (wheat pan-transcriptome) αποτελεί σημαντικό επιστημονικό ορόσημο. Το εργαλείο αυτό συγκεντρώνει δεδομένα γονιδιακής έκφρασης από πολλές ποικιλίες, αποκαλύπτοντας κρυφά στρώματα γενετικής ποικιλότητας και επιτρέποντας την ανάλυση των ρυθμιστικών δικτύων γονιδίων που ελέγχουν τη ζύμωση, την ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα του φυτού.

Η δρ Rachel Rusholme-Pilcher εξηγεί ότι η ομάδα εντόπισε σημαντικές διαφορές στα γονιδιακά δίκτυα μεταξύ ποικιλιών, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμο για τη δημιουργία σιτηρών ικανών να επιβιώνουν σε θερμότερες, ξηρότερες ή φτωχότερες σε θρεπτικά στοιχεία περιοχές, χωρίς να απαιτείται αύξηση στη χρήση λιπασμάτων ή άλλων εισροών που επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Παράλληλα, η μελέτη αναδεικνύει την αξία της διεθνούς συνεργασίας και της αξιοποίησης νέων τεχνολογιών αλληλούχησης RNA, που επιτρέπουν την αποκωδικοποίηση της λειτουργίας χιλιάδων γονιδίων. Ο δρ Manuel Spannagl από το Helmholtz Munich σημειώνει ότι η ανάλυση των δεδομένων αποκάλυψε έντονη παραλλακτικότητα σε οικογένειες πρωτεϊνών που σχετίζονται με την ανοσολογική απόκριση και την ποιότητα του σπόρου, στοιχεία που μπορούν να αξιοποιηθούν στη βελτίωση της διατροφικής αξίας του σιταριού.

Ο δρ Karim Gharbi, επικεφαλής της Τεχνικής Γονιδιωματικής στο Earlham Institute, τόνισε ότι η έρευνα αυτή αποδεικνύει τη δύναμη της τεχνολογίας να αποκαλύπτει «κρυφή λειτουργική ποικιλότητα» που μέχρι σήμερα δεν είχε εντοπιστεί. Το έργο συμβάλλει στην ταχεία ανάπτυξη των γενετικών πόρων του σιταριού, φέρνοντας τη γεωργική έρευνα πιο κοντά στην παραγωγή πιο ανθεκτικών, αποδοτικών και βιώσιμων καλλιεργειών.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μεγάλο μέρος της γενετικής ποικιλότητας του σιταριού έχει διαμορφωθεί από τη μακραίωνη προσαρμογή του φυτού σε διαφορετικά περιβάλλοντα — αποτέλεσμα 10.000 ετών καλλιέργειας και πάνω από ενός αιώνα σύγχρονης γενετικής επιλογής. Η αξιοποίηση αυτής της ποικιλότητας αναμένεται να παίξει κεντρικό ρόλο στη διασφάλιση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων