20 ερωτήσεις και απαντήσεις για την ΚΓΠ μετά το 2027

Η ΚΓΠ μετά το 2027 θα διατηρήσει ανέπαφη την εργαλειοθήκη της, προσφέροντας σταθερότητα και προβλεψιμότητα. Ένας οριοθετημένος προϋπολογισμός ύψους τουλάχιστον 300 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη του εισοδήματος και την αντιμετώπιση κρίσεων θα διασφαλίσει ότι η στήριξη προς τους γεωργούς της ΕΕ θα διατηρηθεί στο ίδιο επίπεδο με την τρέχουσα ΚΓΠ.
Η εισοδηματική στήριξη στο πλαίσιο της νέας ΚΓΠ ορίζεται ευρύτερα από ό,τι στο παρελθόν. Περιλαμβάνει πλέον όλες τις ενισχύσεις που στηρίζουν το εισόδημα ή την επιχειρηματική σκοπιμότητα ενός γεωργού, συμπεριλαμβανομένης της εισοδηματικής στήριξης βάσει της έκτασης, των γεωργοπεριβαλλοντικών δράσεων και των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, όπως ο εκσυγχρονισμός, η διαφοροποίηση ή η υιοθέτηση νέων πρακτικών και τεχνολογιών.
Τα υπόλοιπα μέσα της ΚΓΠ, όπως τα αγροτικά έργα μέσω του LEADER, θα χρηματοδοτηθούν από τμήματα των εθνικών και περιφερειακών σχεδίων εταιρικής σχέσης, αξίας 865 δισεκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον, το νέο Ταμείο Ανταγωνιστικότητας θα παράσχει πρόσθετη χρηματοδότηση για την έρευνα και την καινοτομία στον γεωργικό τομέα.
Δημιουργείται επίσης ένα μεγαλύτερο δίχτυ ασφαλείας Unity για τη στήριξη των γεωργών σε περίπτωση διαταραχών της αγοράς ύψους 6,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο των 7 ετών, διπλασιάζοντας ουσιαστικά το αποθεματικό κρίσης που είναι διαθέσιμο στην τρέχουσα ΚΓΠ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη μέθοδο των ερωτήσεων – απαντήσεων, εξηγεί ότι οι προτάσεις για την επόμενη ΚΓΠ θα παρέχουν δίκαιο εισόδημα στους γεωργούς, ασφαλή και οικονομικά προσιτά τρόφιμα για τους καταναλωτές και προστασία του περιβάλλοντος. Για να συμβαδίσει με έναν μεταβαλλόμενο κόσμο και να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις, η πολιτική θα προσφέρει έναν ισορροπημένο συνδυασμό κινήτρων, επενδύσεων και υποχρεώσεων ώστε να παραμείνει αποτελεσματική, καθώς και μεγαλύτερη ευελιξία για τα κράτη μέλη, ώστε να λαμβάνουν υπόψη την ποικιλομορφία του γεωργικού τομέα και των αγροτικών περιοχών της ΕΕ.
Γιατί προτείνει τώρα η Επιτροπή μια νέα ΚΓΠ;
Η πρόταση αποτελεί μέρος του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ, που αναφέρεται επίσης ως πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ή «ΠΔΠ»), το οποίο αποτελεί τη χρηματοδοτική ικανότητα της Ένωσης και το στήριγμα των δαπανών της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ).
Το ΠΔΠ αποτελεί ευκαιρία για την ΚΓΠ μετά το 2027 να εξελιχθεί προς μια πιο αποτελεσματική, απλούστερη και ευέλικτη πολιτική, ικανή να ανταποκριθεί στις μελλοντικές κοινωνικοοικονομικές, καθώς και κλιματικές, περιβαλλοντικές και γεωπολιτικές προκλήσεις.
Υλοποιώντας το όραμα για τη γεωργία και τα τρόφιμα, η πρόταση βασίζεται στα διδάγματα του παρελθόντος, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις πιεστικές ανάγκες των γεωργών, των αγροτικών κοινοτήτων και της κοινωνίας στο σύνολό της.
Ποιος είναι ο προϋπολογισμός που θα διατεθεί στους γεωργούς της ΕΕ, στις αγροτικές περιοχές και στον γεωργικό τομέα της ΕΕ;
Οι γεωργοί θα συνεχίσουν να λαμβάνουν ασφαλή και αξιόπιστη εισοδηματική στήριξη μέσω ενός οριοθετημένου προϋπολογισμού ύψους τουλάχιστον 300 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η εισοδηματική στήριξη περιλαμβάνει διάφορες ενισχύσεις που στηρίζουν το εισόδημα ή την επιχειρηματική σκοπιμότητα ενός γεωργού, συμπεριλαμβανομένης της εισοδηματικής στήριξης βάσει της έκτασης, των γεωργοπεριβαλλοντικών δράσεων, της στήριξης μικρών και νέων γεωργών και των επενδύσεων στη γεωργική εκμετάλλευση, όπως ο εκσυγχρονισμός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, η διαφοροποίηση ή η υιοθέτηση νέων πρακτικών και τεχνολογιών.
Τα κράτη μέλη θα αξιοποιήσουν επίσης το νέο Εθνικό και Περιφερειακό Ταμείο Εταιρικής Σχέσης – ένα κονδύλιο συνολικού ύψους 865 δισεκατομμυρίων ευρώ – για τη χρηματοδότηση των υπόλοιπων μέτρων της ΚΓΠ που πρέπει να εφαρμόσουν, για παράδειγμα για την αύξηση της συνδεσιμότητας στις αγροτικές περιοχές ή για τη στήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας μέσω του LEADER.
Για να βοηθήσει τους γεωργούς να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των διαταραχών στις γεωργικές αγορές, η Επιτροπή διπλασίασε το ποσό του αποθεματικού κρίσης. Τώρα ονομάζεται Unity Safety Net, αξίζει 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ και προορίζεται αποκλειστικά για τους αγρότες.
Τέλος, η γεωργία θα συνεχίσει επίσης να επωφελείται από την ευρωπαϊκή έρευνα – χάρη στο πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» και το νέο Ταμείο Ανταγωνιστικότητας, το οποίο θα στηρίξει προγράμματα για τη γεωργία, την υγεία, τη βιοοικονομία και τη βιοτεχνολογία. Αυτό θα συμβάλει στην ανάπτυξη σπόρων που είναι πιο ανθεκτικοί στην κλιματική αλλαγή ή καινοτόμων εφαρμογών στη βιοοικονομία, οδηγώντας σε πρόσθετα έσοδα για τους γεωργούς, για παράδειγμα.
Ο νέος προϋπολογισμός περιλαμβάνει επίσης νέα μέθοδο προσαρμογής στον πληθωρισμό, προστατεύοντας έτσι καλύτερα τους αγρότες από τις απρόβλεπτες διακυμάνσεις των τιμών.
Ποιες είναι οι κυριότερες αλλαγές που προτείνονται;
Η δομή της ΚΓΠ μετά το 2027 απλουστεύεται και εξορθολογίζεται. Τα δύο υφιστάμενα ταμεία, το ΕΓΤΑΑ και το ΕΓΤΑΑ – που αναφέρονται επίσης ως πρώτος πυλώνας και δεύτερος πυλώνας – θα συγχωνευθούν σε ένα ενιαίο, συνεκτικό πλαίσιο πολιτικής. Αυτό θα εξαλείψει τις αλληλεπικαλύψεις, θα επιτρέψει πιο ευέλικτη χρήση των πόρων και θα διασφαλίσει ότι όλα τα μέτρα ευθυγραμμίζονται με κοινούς στόχους.
Η στήριξη των γεωργών θα είναι πιο στοχευμένη και πιο δίκαιη. Μια απλουστευμένη φθίνουσα στρεμματική ενίσχυση θα αντικαταστήσει το σημερινό πολύπλοκο σύστημα καθεστώτων πληρωμών. Παράλληλα με τη διατήρηση των άμεσων ενισχύσεων, η μεταρρύθμιση εισάγει μέτρα για την ιεράρχηση της στήριξης των νέων, μικρών και οικογενειακών γεωργικών εκμεταλλεύσεων μέσω του καθορισμού ανώτατων ορίων και της προοδευτικής μείωσης. Αυξάνεται επίσης η συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη, με τις μέγιστες δαπάνες να αυξάνονται από 13% σε 20%, ενώ είναι δυνατό να προστεθεί επιπλέον 5% σε τομείς και περιφέρειες που τη χρειάζονται περισσότερο, όπως η κτηνοτροφία και οι ευαίσθητες παραμεθόριες περιοχές.
Η προστασία του περιβάλλοντος και η δράση για το κλίμα παραμένουν στο επίκεντρο, αλλά η προσέγγιση θα μετατοπιστεί από τις κανονιστικές συνθήκες στην επιβράβευση των θετικών δράσεων. Το ισχύον σύστημα οικολογικών προγραμμάτων και γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων θα συγχωνευθεί σε μια ενιαία κατηγορία γεωργοπεριβαλλοντικών δράσεων, οι οποίες συγχρηματοδοτούνται από τα κράτη μέλη. Οι αγρότες θα λάβουν σαφή κίνητρα για να υιοθετήσουν πρακτικές που ωφελούν τη βιοποικιλότητα, το κλίμα και την καλή διαβίωση των ζώων. Μια νέα μεταβατική ενίσχυση, ύψους έως 200.000 ευρώ, θα στηρίξει περαιτέρω τη μετάβαση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων σε πιο βιώσιμα μοντέλα.
Οι νέοι γεωργοί θα λάβουν άνευ προηγουμένου στήριξη. Κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να υιοθετήσει στρατηγική ανανέωσης των γενεών, διασφαλίζοντας την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών, οικονομικών και κοινωνικών εμποδίων για την είσοδο στο επάγγελμα. Ένα υποχρεωτικό «αρχικό πακέτο» μέτρων θα διευκολύνει τους νέους να ξεκινήσουν τη γεωργία.
Οι αγροτικές περιοχές και η καινοτομία θα ωφεληθούν επίσης. Όλα τα υφιστάμενα μέσα αγροτικής ανάπτυξης θα διατηρηθούν και θα ενισχυθούν, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος LEADER. Η καινοτομία, η έρευνα και οι συμβουλευτικές υπηρεσίες θα επεκταθούν, με νέα έμφαση στην ψυχική υγεία και την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής για τους αγρότες. Για πρώτη φορά, οι αγρότες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες αρωγής και να επωφελούνται από τη βοήθεια αντικαταστατών εργαζομένων όταν είναι άρρωστοι, σε άδεια ή αντιμετωπίζουν οικογενειακές υποχρεώσεις.
Τέλος, η πρόταση κανονισμού για την κοινή οργάνωση των αγορών περιλαμβάνει στοχευμένες μεταρρυθμίσεις της αγοράς. Στόχος τους είναι να στηρίξουν την ανάπτυξη του τομέα των φυτικών πρωτεϊνών, να προστατεύσουν τις παραδοσιακές ονομασίες προϊόντων κρέατος και να εισαγάγουν μια νομική βάση για την επισήμανση της χώρας προέλευσης στο μέλλον. Τα προϊόντα που καλλιεργούνται στην ΕΕ θα έχουν επίσης προτεραιότητα στα σχολικά προγράμματα διανομής φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών προϊόντων στους μαθητές, ενισχύοντας την επισιτιστική ασφάλεια και την τοπική γεωργία.
Η μελλοντική ΚΓΠ προσφέρει μια ισορροπημένη και εκσυγχρονισμένη πολιτική που προστατεύει τα εισοδήματα, ανταμείβει την περιβαλλοντική διαχείριση, στηρίζει την ανανέωση των γενεών και ενισχύει την ανθεκτικότητα των αγροτικών κοινοτήτων σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Θα παραμείνει η σημερινή δομή της ΚΓΠ σε δύο πυλώνες;
Το νέο ΠΔΠ αποσκοπεί στην καλύτερη σχέση ποιότητας/τιμής, στην αύξηση των συνεργειών και στην απλούστευση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση. Τα εθνικά και περιφερειακά σχέδια εταιρικής σχέσης συγκεντρώνουν τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ σε ένα εναρμονισμένο πλαίσιο με την ΚΓΠ στο επίκεντρό της.
Για την ΚΓΠ, αυτό σημαίνει απομάκρυνση από τη δομή των δύο πυλώνων (που αποτελείται από τα ταμεία του ΕΓΤΕ και του ΕΓΤΑΑ) και συγχώνευση των δύο υφιστάμενων ταμείων ώστε να διατηρηθεί ένα συνεκτικό σύνολο μέσων. Τα γνωστά εργαλεία της ΚΓΠ και από τους δύο πυλώνες παραμένουν στην εργαλειοθήκη στη διάθεση των κρατών μελών και των γεωργών. Αυτή η νέα δομή καταργεί τους περιορισμούς στις μεταφορές μεταξύ πυλώνων. Δεν υπάρχουν πλέον αλληλεπικαλύψεις και διαφορετικοί όροι χρηματοδότησης για μέτρα που επιδιώκουν τους ίδιους στόχους και περισσότερους.
Οι γεωργοί θα συνεχίσουν να επωφελούνται από τη στήριξη που παρέχεται στο πλαίσιο του δεύτερου πυλώνα της τρέχουσας ΚΓΠ, ο οποίος είναι ενσωματωμένος σε ένα ενιαίο χρηματοδοτικό μέσο. Αυτό θα συμβάλει επίσης στη μείωση του διοικητικού φόρτου.
Ποιο θα είναι το όφελος του νέου ταμείου;
Η ενσωμάτωση της ΚΓΠ στα εθνικά και περιφερειακά σχέδια εταιρικής σχέσης θα δημιουργήσει μεγαλύτερες συνέργειες και πιο αποτελεσματικά μέτρα, όπου χρειάζεται, διασφαλίζοντας παράλληλα την προβλεψιμότητα της εισοδηματικής στήριξης για τους γεωργούς.
Αυτό θα επιτρέψει μια πιο ολοκληρωμένη και αποτελεσματική προσέγγιση για τη στήριξη των γεωργών και των αγροτικών περιοχών.
Ειδικά οι νέοι γεωργοί θα επωφεληθούν από αυτό, καθώς θα λάβουν στήριξη μέσω της ΚΓΠ και θα επωφεληθούν επίσης από μεταρρυθμίσεις και μέσα που καθιστούν τις αγροτικές περιοχές πιο ελκυστικές. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, βελτιωμένη συνδεσιμότητα, βασικές υπηρεσίες και εκπαίδευση, ή φορολογία και πρόσβαση σε αγροτικές μεταρρυθμίσεις.
Η Επιτροπή θα διασφαλίσει ότι τα σχέδια ανταποκρίνονται στις εθνικές ανάγκες, μεταξύ άλλων για τη γεωργία και τις αγροτικές περιοχές, μέσω ειδικών ανά χώρα συστάσεων για την ΚΓΠ, διατηρώντας παράλληλα έναν οριοθετημένο προϋπολογισμό για την εισοδηματική στήριξη των γεωργών ύψους τουλάχιστον 300 δισεκατομμυρίων ευρώ, παρέχοντας ασφαλή και σταθερή βάση για τον τομέα.
Πώς θα επηρεάσει αυτό τους γεωργούς στην πράξη;
Η ΚΓΠ εξακολουθεί να διαθέτει οριοθετημένο προϋπολογισμό για τη στήριξη του εισοδήματος των γεωργών. Θα έχουν προβλεψιμότητα σχετικά με τα ποσά που συμπληρώνουν το εισόδημά τους, βοηθούν στη χρηματοδότηση επενδύσεων σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ανταμείβουν τις οικοσυστημικές υπηρεσίες, στηρίζουν τη διαχείριση κινδύνων, εγκαθιστούν νέους γεωργούς ή παρέχουν υπηρεσίες αντικατάστασης στην εκμετάλλευση, συμβάλλοντας έτσι στη διασφάλιση δίκαιου βιοτικού επιπέδου.
Νέες ευκαιρίες για πρόσθετη χρηματοδότηση και συνέργειες για επενδύσεις εντός και εκτός γεωργικής εκμετάλλευσης, ανταλλαγή γνώσεων και καινοτομία, ψηφιακές λύσεις, νέες ενισχύσεις για τη μετάβαση σε ανθεκτικότερες γεωργικές εκμεταλλεύσεις, διαχείριση κινδύνων και πρόσβαση σε χρηματοδότηση θα ενισχύσουν τη συνολική ανταγωνιστικότητα, ανθεκτικότητα και βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
Πώς θα επικεντρωθεί η στήριξη στους γεωργούς σε εκείνους που τη χρειάζονται περισσότερο;
Η ΚΓΠ μετά το 2027 προτείνει μια πιο στοχευμένη προσέγγιση για τις στρεμματικές ενισχύσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις μοναδικές οικονομικές συνθήκες συγκεκριμένων γεωργικών εκμεταλλεύσεων και εδαφών.
Η πρόταση εισάγει μέτρα για την αντιμετώπιση της αναδιανομής της εισοδηματικής στήριξης, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής ανώτατου ορίου στήριξης σε μεγαλύτερες γεωργικές εκμεταλλεύσεις και της εφαρμογής υποχρεωτικής προοδευτικής μείωσης. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλιστεί ότι η στήριξη κατευθύνεται προς εκείνους που τη χρειάζονται περισσότερο —μικρές και οικογενειακές γεωργικές εκμεταλλεύσεις, νέοι γεωργοί, γεωργικές εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς— προωθώντας τη δικαιοσύνη και την αποτελεσματικότητα.
Τα κράτη μέλη θα έχουν επίσης την ευελιξία να σχεδιάζουν στοχευμένα καθεστώτα εισοδηματικής στήριξης, τα οποία θα καλύπτουν τις ειδικές ανάγκες των γεωργών τους —συμπεριλαμβανομένων των νέων γεωργών, των γυναικών, των γεωργών που συνδυάζουν την παραγωγή καλλιεργειών και ζωικού κεφαλαίου— και των εδαφών τους.
Οι μικρότερες γεωργικές εκμεταλλεύσεις μπορούν να λάβουν ειδική στήριξη μέσω στρεμματικών ενισχύσεων, κατ’ αποκοπή ποσών για μετάβαση ή επενδύσεις ή συμπληρωματικών ενισχύσεων, προωθώντας έναν ανταγωνιστικό και ανθεκτικό γεωργικό τομέα.
Πώς θα στηρίξει περαιτέρω η ΚΓΠ τους νέους γεωργούς μετά το 2027;
Η νέα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΚΓΠ έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει μια νέα γενιά γεωργών να ριζώσει και να ευδοκιμήσει. Με ποικίλα ειδικά εργαλεία και συνοδευτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και στοχευμένη στήριξη, οι νέοι γεωργοί θα είναι καλύτερα εξοπλισμένοι για τη δημιουργία επιτυχημένων, καινοτόμων και βιώσιμων επιχειρήσεων.
Η Επιτροπή θα καλέσει τα κράτη μέλη να δεσμεύσουν τους αναγκαίους πόρους – ένας φιλόδοξος στόχος 6% σε επίπεδο ΕΕ θα ανακοινωθεί στη στρατηγική ανανέωσης των γενεών που θα εκπονηθεί το φθινόπωρο και θα καθοδηγείται μέσω ειδικών συστάσεων για την ΚΓΠ.
Οι νέοι γεωργοί θα επωφεληθούν από στοχευμένη στήριξη, συμπεριλαμβανομένων στρεμματικών ενισχύσεων και μιας «δέσμης μέτρων εκκίνησης» προσαρμοσμένων στις συγκεκριμένες ανάγκες τους, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν και στην προώθηση ενός πιο ζωντανού και διαφοροποιημένου γεωργικού τομέα.
Η ΚΓΠ θα παρέχει επίσης στους νέους γεωργούς πρόσβαση σε κατάρτιση, καθοδήγηση και άλλες μορφές στήριξης, όπως γνώσεις, συμβουλές και ανάπτυξη δεξιοτήτων, και θα λειτουργεί σε συνδυασμό με εθνικές μεταρρυθμίσεις και μέτρα για τη στήριξη της επιτυχίας τους, διασφαλίζοντας ότι διαθέτουν τα εργαλεία και την εμπειρογνωμοσύνη που απαιτούνται για να ευδοκιμήσουν.
Οι επιλέξιμες επενδύσεις θα επωφεληθούν έως και από το 85% της συγχρηματοδότησης της ΕΕ, ποσοστό υψηλότερο που αποτελεί σαφές μήνυμα προτεραιότητας της ΕΕ.
Ο στόχος είναι να καταστεί η γεωργία πιο προσιτή, ελκυστική και βιώσιμη για την επόμενη γενιά.
Πώς αντιμετωπίζει η νέα πρόταση για την ΚΓΠ το ζήτημα της εξωτερικής σύγκλισης; Ποια μέτρα εφαρμόζονται για τη μείωση των ανισοτήτων στις άμεσες ενισχύσεις ανά εκτάριο μεταξύ των κρατών μελών;
Ο μηχανισμός εξωτερικής σύγκλισης στην τρέχουσα ΚΓΠ ανακατανέμει τα κονδύλια μεταξύ των κρατών μελών για τη μείωση των ανισοτήτων στις άμεσες ενισχύσεις. Τα κράτη μέλη που λαμβάνουν κάτω από το 90% του μέσου όρου της ΕΕ λαμβάνουν αύξηση και τα κράτη μέλη που υπερβαίνουν συμβάλλουν στην ανακατανομή.
Ωστόσο, στο πλαίσιο του νέου ΠΔΠ, αυτή η αναδιανεμητική λειτουργία δεν είναι πλέον αναγκαία στο πλαίσιο της ΚΓΠ, καθώς λαμβάνεται υπόψη κατά τον καθορισμό των συνολικών κονδυλίων του εθνικού και περιφερειακού σχεδίου εταιρικής σχέσης ανά κράτος μέλος. Συγκεκριμένα, παρέχεται πριμοδότηση στα κράτη μέλη με επίπεδα άμεσων ενισχύσεων κάτω του μέσου όρου ανά εκτάριο.
Επιπλέον, η ΚΓΠ μετά το 2027 καθορίζει συγκεκριμένο εύρος (ελάχιστο/μέγιστο ποσό ανά εκτάριο) για τη φθίνουσα εισοδηματική στήριξη βάσει της έκτασης, καθιστώντας την πιο ομοιόμορφη μεταξύ των κρατών μελών και δημιουργώντας αυξημένη δικαιοσύνη όσον αφορά την εφαρμογή και τα αποτελέσματά της.
Η προσέγγιση αυτή επιτρέπει στα κράτη μέλη να διαφοροποιούν τις ενισχύσεις με βάση τις εισοδηματικές ανάγκες, παρέχοντας παράλληλα ένα συνολικό όριο στο ποσό που μπορεί να διατεθεί για τη βασική εισοδηματική στήριξη, ενθαρρύνοντας τα κράτη μέλη να διοχετεύσουν τη στήριξη σε άλλα μέσα της ΚΓΠ, όπως οι γεωργοπεριβαλλοντικές και κλιματικές δράσεις ή οι γεωργικές επενδύσεις.
Τι συμβαίνει με τους περιβαλλοντικούς στόχους της ΚΓΠ;
Η ΚΓΠ μετά το 2027 αναγνωρίζει πλήρως τον καίριο ρόλο που διαδραματίζει η γεωργία στην προστασία και τη διατήρηση του περιβάλλοντος.
Η πρόταση περιλαμβάνει ισχυρούς μηχανισμούς υλοποίησης των περιβαλλοντικών στόχων, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας διαχείρισης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων για όλους τους γεωργούς —απαιτήσεις για τη λήψη εισοδηματικής στήριξης— με απλουστευμένα και προσαρμοσμένα κίνητρα για την υιοθέτηση πρακτικών που είναι επωφελείς για τη δράση για το κλίμα, τη διαχείριση των υδάτων, την υγεία του εδάφους, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και την υγεία και καλή διαβίωση των ζώων.
Αντί να επιβάλλουν ενιαίους κανονιστικούς όρους, τα κράτη μέλη θα είναι σε θέση να σχεδιάζουν μέτρα κατάλληλα για το τοπικό περιβάλλον και τις τοπικές συνθήκες, με γνώμονα τις συστάσεις της Επιτροπής, διασφαλίζοντας έτσι την επίτευξη των κοινών περιβαλλοντικών στόχων μας.
Το απλουστευμένο πλαίσιο της μελλοντικής ΚΓΠ, το οποίο βασίζεται σε μια εδαφική προσέγγιση, επικεντρώνεται στα αποτελέσματα παρέχοντας πιο στοχευμένες απαιτήσεις σε επίπεδο ΕΕ, σε συνδυασμό με ισχυρότερα κίνητρα για τους γεωργούς ώστε να υιοθετήσουν φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές. Η προσέγγιση αυτή θα επιτρέψει στους γεωργούς να οικειοποιηθούν τα περιβαλλοντικά αποτελέσματα, διασφαλίζοντας παράλληλα την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της ΚΓΠ.
Επιπλέον, έχει τεθεί στόχος δαπανών 35% για το κλίμα και το περιβάλλον για τον συνολικό προϋπολογισμό της ΕΕ. Αυτό μεταφράζεται σε φιλοδοξία δαπανών ύψους 43% στο πλαίσιο των σχεδίων, στην οποία καλείται επίσης να συμβάλει η ΚΓΠ.
Η Επιτροπή θα συνεχίσει να κατευθύνει την περιβαλλοντική φιλοδοξία της ΚΓΠ μέσω συστάσεων ανά χώρα, έγκρισης εθνικών σχεδίων και παρακολούθησης των αποτελεσμάτων. Αυτό θα διασφαλίσει ότι τα κράτη μέλη και οι γεωργοί τηρούν υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα, επιτρέποντας παράλληλα ευελιξία και προσαρμοστικότητα ως απάντηση στις μεταβαλλόμενες συνθήκες.
Θα συνεχίσει η ΚΓΠ να στηρίζει τις αγροτικές περιοχές;
Η ΚΓΠ αναγνωρίζει τον ζωτικό ρόλο των δυναμικών αγροτικών περιοχών και κοινοτήτων στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη και την εδαφική συνοχή της ΕΕ.
Στο πλαίσιο των σχεδίων, η χρηματοδότηση θα διοχετευθεί σε πρωτοβουλίες που αντιμετωπίζουν τις εδαφικές ανισότητες και την ελκυστικότητα των αγροτικών περιοχών.
Ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ των πολιτικών θα συμβάλει στην αντιμετώπιση βασικών προκλήσεων στις αγροτικές περιοχές. Αυτό περιλαμβάνει την αύξηση της πρόσβασης σε υπηρεσίες, τη βελτίωση της συνδεσιμότητας και των ψηφιακών εργαλείων, την απελευθέρωση της καινοτομίας και των επιχειρηματικών ευκαιριών. Στόχος είναι η δημιουργία ισχυρών, ζωντανών και καλύτερα συνδεδεμένων αγροτικών κοινοτήτων που υποστηρίζουν τη συνολική επιτυχία της ΕΕ.
Η ΚΓΠ θα δημιουργήσει συνέργειες με άλλους τομείς πολιτικής με πιο ολοκληρωμένες προσεγγίσεις για την αγροτική ανάπτυξη, αξιοποιώντας επιτυχημένα εργαλεία όπως το LEADER για την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης και την παροχή πρόσβασης σε ευρύτερο φάσμα ευκαιριών χρηματοδότησης και εμπειρογνωμοσύνης.
Πώς θα διατεθεί η καινοτομία στον γεωργικό τομέα;
Η καινοτομία, η έρευνα, η πρόσβαση σε γεωργικές συμβουλευτικές υπηρεσίες παραμένουν στο επίκεντρο της προσέγγισής μας.
Η πρόσβαση στη γνώση, η ανάπτυξη της καινοτομίας και η επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανάπτυξη του γεωργικού τομέα.
Αυτό περιλαμβάνει την ενίσχυση των συστημάτων γεωργικής γνώσης και καινοτομίας και την παροχή πρόσβασης σε συμβουλευτικές υπηρεσίες, στοχευμένη κατάρτιση και ψηφιακές λύσεις.
Η πρόταση διατηρεί επιτυχημένα εργαλεία, όπως τα έργα συνεργασίας για την καινοτομία (στο πλαίσιο της ΕΣΚ-AGRI), και προσφέρει ευκαιρίες απλούστευσης και συνεργειών με άλλα μέσα της ΕΕ.
Η ΚΓΠ θα συνεργαστεί με άλλες πολιτικές της ΕΕ, όπως οι πρωτοβουλίες επαγγελματικής κατάρτισης και ψηφιοποίησης, για την προώθηση των τεχνολογικών εξελίξεων και των ευκαιριών διά βίου μάθησης για τους γεωργούς και τους γεωργούς, ιδίως τους νέους γεωργούς, ώστε να δημιουργηθεί μια πιο καινοτόμος και ανθεκτική γεωργική κοινότητα.
Ο γεωργικός τομέας θα μπορεί επίσης να επωφεληθεί από άλλα ταμεία, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανταγωνιστικότητας ή το πρόγραμμα-πλαίσιο της ΕΕ για την έρευνα.
Η καινοτομία θα υποστηριχθεί με συνδυασμό επιλογών χρηματοδότησης. Οι επενδύσεις σε εταιρείες αγροτεχνολογίας και βιοτεχνολογίας θα βοηθήσουν τον τομέα να αναπτυχθεί. Αυτό θα παράσχει στις μικρές και μεσαίες γεωργικές εκμεταλλεύσεις την οικονομική στήριξη που χρειάζονται για να επενδύσουν, να εκσυγχρονιστούν και να υιοθετήσουν νέες, καινοτόμες μεθόδους.
Πώς σκοπεύει η πρόταση να απλουστεύσει την ΚΓΠ για τους γεωργούς και τα κράτη μέλη;
Οι προτάσεις μας αποσκοπούν στον εξορθολογισμό της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ), καθιστώντας την ευκολότερη στην εφαρμογή, πιο ευέλικτη και καλύτερα προσαρμοσμένη στις ανάγκες των γεωργών και των κρατών μελών.
Ένα απλούστερο σύστημα: η συγχώνευση των δύο υφιστάμενων ταμείων, του ΕΓΤΕ και του ΕΓΤΑΑ, θα άρει τις δυσκαμψίες και θα καταστήσει δυνατή μια πιο ευέλικτη στήριξη προς τους γεωργούς και τις αγροτικές περιοχές. Θα απλουστεύσει επίσης την υλοποίηση και τον σχεδιασμό των μέτρων για την εθνική διοίκηση.
Χάρη σε μια εδαφική προσέγγιση, ιδίως για περιβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα, τα κράτη μέλη έχουν μεγαλύτερη ελευθερία να σχεδιάζουν και να εφαρμόζουν εργαλεία στήριξης προσαρμοσμένα στις συγκεκριμένες περιφερειακές και τομεακές ανάγκες τους.
Οι απλουστευμένες διαδικασίες διευκολύνουν την πρόσβαση στη στήριξη, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης χρήσης των κατ’ αποκοπή ενισχύσεων, των στοχευμένων συμπληρωματικών ενισχύσεων για νέους ή μικρούς γεωργούς και μιας ενιαίας φθίνουσας στρεμματικής ενίσχυσης.
Οι απαιτήσεις είναι πλέον περισσότερο ευθυγραμμισμένες μεταξύ των διαφόρων τομέων χρηματοδότησης, καθιστώντας απλούστερη την πρόσβαση των γεωργών στη στήριξη και τον συνδυασμό της με άλλες πολιτικές, όπως η παραγωγή ενέργειας, η διαχείριση των υδάτων ή η ανάπτυξη δεξιοτήτων.
Πώς θα βοηθήσει αυτή η προτεινόμενη ΚΓΠ τους γεωργούς να γίνουν πιο ανθεκτικοί στις κρίσεις και τις μελλοντικές προκλήσεις;
Η ΚΓΠ μετά το 2027 προσφέρει ισχυρή προστασία στους γεωργούς, βοηθώντας τους να διαχειριστούν τους κινδύνους και να παραμείνουν σταθεροί απέναντι στην κλιματική αλλαγή και την παγκόσμια αβεβαιότητα.
Αυτό που ήταν προηγουμένως γνωστό ως γεωργικό αποθεματικό θα ενισχυθεί τώρα με ένα εγγυημένο ταμείο 6,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό το δίχτυ ασφαλείας Unity θα βοηθήσει τους γεωργούς να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των διαταραχών της αγοράς. Το ποσό αυτό είναι οριοθετημένο και προορίζεται μόνο για τους γεωργούς.
Οι προτάσεις της ΚΓΠ ενθαρρύνουν επίσης την υιοθέτηση εργαλείων διαχείρισης κινδύνου. Επικεντρώνονται στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, με στοχευμένη στήριξη για να βοηθήσουν τους γεωργούς να προσαρμοστούν, να διαφοροποιήσουν και να μειώσουν την έκθεσή τους σε κλυδωνισμούς. Οι γεωργοί θα είναι επίσης επιλέξιμοι για πληρωμές κρίσης στο πλαίσιο των εθνικών και περιφερειακών σχεδίων εταιρικής σχέσης για την κάλυψη απωλειών από φυσικές καταστροφές ή ακραία καιρικά φαινόμενα.
Πώς θα προστατεύσει η Επιτροπή τους γεωργούς από την αυξημένη πίεση λόγω γεωπολιτικών και εμπορικών διαφορών;
Η Επιτροπή θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό των γεωργών που αντιμετωπίζουν πιέσεις και ανισορροπίες της αγοράς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούνται από διαταραχές του εμπορίου.
Έχει προταθεί ένα νέο δίχτυ ασφαλείας Unity για να βοηθήσει τους γεωργούς να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των διαταραχών της αγοράς, ύψους 6,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό ουσιαστικά διπλασιάζει το σημερινό γεωργικό απόθεμα.
Το αποθεματικό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παροχή άμεσης, στοχευμένης στήριξης σε γεωργούς που πλήττονται από εμπορικές διαφορές ή άλλους κλυδωνισμούς της αγοράς, βοηθώντας τους να παραμείνουν ανταγωνιστικοί και ανθεκτικοί σε αυτές τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες.
Πώς συνάδει η προτεινόμενη ΚΓΠ με το όραμα για τη γεωργία και τα τρόφιμα;
Η πρόταση επιβεβαιώνει τη σημασία της γεωργίας και των τροφίμων στον προϋπολογισμό της ΕΕ και εξασφαλίζει έναν προϋπολογισμό για την ΚΓΠ με οριοθετημένους πόρους, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ευρωπαίοι γεωργοί μπορούν να ευδοκιμήσουν και να παράγουν τρόφιμα υψηλής ποιότητας.
Η πρόταση υλοποιεί τους στόχους του οράματος, στοχεύοντας στην εισοδηματική στήριξη των γεωργών που έχουν ανάγκη και εισάγοντας κίνητρα για δράσεις για το κλίμα και το περιβάλλον, ανταμείβοντας τους γεωργούς που εργάζονται με τη φύση και προωθούν βιώσιμες γεωργικές πρακτικές.
Η προτεινόμενη ΚΓΠ υλοποιεί το όραμα απλουστεύοντας τους κανόνες, παρέχοντας στα κράτη μέλη μεγαλύτερη ευελιξία και προσφέροντας ευρύτερο φάσμα στήριξης.
Αυτό σημαίνει ότι οι γεωργοί θα λάβουν στήριξη καλύτερα προσαρμοσμένη στις ανάγκες τους και ευκολότερη πρόσβαση.
Ποια θα είναι η διακυβέρνηση της ΚΓΠ μετά το 2027;
Το μοντέλο διακυβέρνησης θα είναι παρόμοιο με τα τρέχοντα στρατηγικά σχέδια της ΚΓΠ. Η Επιτροπή θα εκδώσει συστάσεις προς τα κράτη μέλη βάσει κοινών στόχων και τομέων προτεραιότητας για την καθοδήγηση της διαδικασίας. Στη συνέχεια, σε αυτή τη βάση, τα κράτη μέλη θα επεξεργαστούν τα σχέδιά τους και η Επιτροπή θα έχει την τελική επισκόπηση για να εξασφαλίσει ισότιμους όρους ανταγωνισμού και κοινή συμβολή στην επίτευξη των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών στόχων που έχουν τεθεί σε επίπεδο ΕΕ.
Η ΚΓΠ θα προγραμματιστεί μαζί με άλλες πολιτικές. Η αρχή της εταιρικής σχέσης θα βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της προσέγγισης, με εθνικά σχέδια που καταρτίζονται σε συνεργασία με τις περιφερειακές και τοπικές αρχές και τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των γεωργών και των αγροτικών εταίρων.
Πώς ζητήθηκε η γνώμη των γεωργών και άλλων ενδιαφερόμενων μερών κατά την ανάπτυξη της πρότασης για την ΚΓΠ μετά το 2027;
Η Επιτροπή υιοθέτησε μια συνεργατική προσέγγιση για τη διαμόρφωση του επόμενου προϋπολογισμού της ΕΕ.
Συμμετείχαν ενδιαφερόμενα μέρη, πολίτες και άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ μέσω διαφόρων διαύλων, συμπεριλαμβανομένων δημόσιων διαβουλεύσεων, πλατφόρμας συμμετοχής των πολιτών και ομάδας πολιτών.
Η Επιτροπή διεξήγαγε συνεχή διάλογο με τα ενδιαφερόμενα μέρη τα τελευταία δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένων τεχνικών εργαστηρίων, στρατηγικού διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας της ΕΕ και διάσκεψης για το όραμα, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 6.500 συμμετέχοντες για να συζητήσουν το μέλλον της γεωργίας και των τροφίμων στην ΕΕ.
Στη διαδικασία διαβούλευσης συμμετείχαν επίσης βασικά ενδιαφερόμενα μέρη, όπως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γεωργίας και Τροφίμων (EBAF) και η ομάδα διαλόγου με την κοινωνία των πολιτών για την ΚΓΠ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι απόψεις και η εμπειρογνωσία τους ελήφθησαν υπόψη κατά τη διαμόρφωση της μελλοντικής πρότασης για την ΚΓΠ.
Ποιες αλλαγές προτείνονται στον κανονισμό για την κοινή οργάνωση των αγορών;
Πρόκειται για μια πολύ στοχευμένη αναθεώρηση του κανονισμού ΚΟΑ με προτεινόμενες μόνο αλλαγές που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των ιδιαιτεροτήτων της αγοράς.
Οι αλλαγές περιλαμβάνουν αυξημένη στήριξη για συγκεκριμένους τομείς και την προστασία ορισμένων παραδοσιακών ονομασιών κρέατος, συμπεριλαμβανομένης της επισήμανσης ενισχυμένης προέλευσης.
Θα δημιουργηθεί ένας νέος τομέας για τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες και τα υφιστάμενα μέτρα τομεακής στήριξης θα εξορθολογιστούν και θα συγκεντρωθούν για μεγαλύτερο αντίκτυπο.
Όσον αφορά τα προγράμματα για τα σχολεία, θα ζητηθεί επίσης από τα κράτη μέλη να δώσουν προτεραιότητα στην παραγωγή της ΕΕ.
Οι νέοι κανόνες θα βελτιώσουν επίσης την ετοιμότητα της ΕΕ για μελλοντικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας αποθεμάτων τροφίμων.
Πότε θα τεθεί σε ισχύ η προτεινόμενη ΚΓΠ;
Εν αναμονή της έγκρισής τους από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, οι προτάσεις για το ΠΔΠ αναμένεται να τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2028.
Θα διαρκέσουν 7 έτη, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2034.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.