Όταν τα πρόβατα, είναι μεράκι, τέχνη γίνεται η τυροκομία – Τυροκόμος

Όταν τα πρόβατα, είναι μεράκι, τέχνη γίνεται η τυροκομία - Τυροκόμος


Η ενασχόληση µε την τυροκοµία του «βενιαµίν» της οικογένειας ∆ηµήτρη Αλεξάκη, αποφοίτου το 2023 της Γαλακτοκοµικής Σχολής Ιωαννίνων, δεν ήταν παιδικό όνειρο, αλλά ήρθε να «κουµπώσει» στις ανησυχίες που είχε επιδείξει νωρίτερα για την παραγωγή τυριών ο αδελφός του Σταύρος, ο οποίος αφού πήρε το πτυχίο του Τεχνολόγου – Γεωπόνου από το ΤΕΙ Σίνδου, παρακολούθησε κατόπιν σεµινάρια Γαλακτοκοµίας και Τυροκόµησης στην Αµερικανική Γεωργική Σχολή.

«Την εποχή της καραντίνας ο Σταύρος ξεκίνησε να πειραµατίζεται µε την τυροκόµηση και αποφάσισα να τον ακολουθήσω. Μέχρι τότε δεν µας είχε περάσει καν από το νου µας να ασχοληθούµε µε την τυροκοµία», περιγράφει ο ∆ηµήτρης Αλεξάκης. Για τη δική του πορεία δε, εξηγεί πως «όσο ήµουν στη Γαλακτοκοµική Σχολή Ιωαννίνων αγάπησα τη µεταποίηση. Εκεί βρήκα κίνητρο. Πέρα από το βιοποριστικό είναι µια τέχνη πολύ δηµιουργική».

Από τα 1.200 Lacaune της μονάδας η πρώτη ύλη για τη γκάμα προϊόντων

Στο µικρό, σχετικά, χρονικό διάστηµα που έχει παρέλθει από τη στιγµή που λειτούργησε η τυροκοµική µονάδα, έχουν αναπτυχθεί µια σειρά από προϊόντα όπως τυρί Φέτα, γιαούρτι πλήρες, γιαούρτι 2%, αλειφώδες τυρί (τύπου Τσαλαφούτι), τυρί σχάρας (τύπου ταλαγάνι), κρέµα µε γεύση βανίλια και σοκολάτα, ρυζόγαλο, αλλά και παγωτό soft µηχανής. «Όλα τα προϊόντα παρασκευάζονται από πρόβειο γάλα από την εκτροφή µας και κυκλοφορούν µε το λογότυπο Alexakis Farm», µας πληροφορεί ο ∆ηµήτρης Αλεξάκης.

«Ως οικογένεια πάντοτε είχαµε σχέση µε την κτηνοτροφία. Η εκµετάλλευση µας αριθµεί περί τα 1.200 πρόβατα της φυλής Lacaune και την τρέχουν ο πατέρας µου µε τα δύο του αδέλφια, οι οποίοι καλλιεργούν επίσης και χωράφια κυρίως µε καλαµπόκι, µε σκοπό να καλύπτουν µέρος των αναγκών του κοπαδιού σε διατροφή, από ιδιοπαραγόµενες ζωοτροφές», τονίζει ο συνοµιλητής µας και προσθέτει πως «σε ηµερήσια βάση παράγουµε κατά µέσο όρο περί τον 1 τόνο γάλα. Ένα µέρος από αυτό τον όγκο προορίζεται για τις ανάγκες του τυροκοµείου µας, ενώ το υπόλοιπο το παραδίδουµε σε γαλατά µε τον οποίο συνεργαζόµαστε. Μελλοντικά θα θέλαµε να φτάσουµε στο σηµείο να εκµεταλλευόµαστε το σύνολο της γαλακτοπραγωγής της εκτροφής µας».

Πλήρης καθετοποίηση

Από τον περασµένο Απρίλιο του 2025, εν τω µεταξύ, όλα τα προϊόντα της Alexakis Farm, µαζί και µια σειρά από άλλα brand από το χώρο των τροφίµων, πωλούνται και από το πρώτο σηµείο λιανικής πώλησης που έθεσε σε λειτουργία η οικογένεια στην Πλατεία Χαντζοπούλου στο Αγρίνιο, καθετοποιώντας ακόµη περισσότερο τη δραστηριότητά της. Σε δεύτερο µακροπρόθεσµο χρόνο, υπάρχουν σκέψεις να επεκταθεί και η δυναµικότητα του τυροκοµείου, αλλά αυτό είναι κάτι που θα εξαρτηθεί και από το πώς η αγορά θα υποδεχθεί τα προϊόντα της επιχείρησης.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων