Όριο 13 με 24 ευρώ το στρέμμα για τη μέση ενίσχυση από το 2028, με την ελάχιστη τιμή οι ετεροεπαγγελματίες

Η Κοµισιόν, αναφέρει πως αυτός ο «κόφτης» αφορά το µέσο όρο των επιδοτήσεων, γεγονός που σηµαίνει πως µπορεί να ξεφεύγουν ορισµένοι παραγωγοί από αυτά τα όρια, αλλά σε γενικές γραµµές θα πρέπει ο µέσος όρος να µην ξεπερνά τα 24 ευρώ.
Σηµειώνεται πως ο µέσος όρος επιδότησης ανά στρέµµα για τη βασική, την αναδιανεµητική και τους νεαρούς αγρότες που ενσωµατώνονται στο νέο αυτό καθεστώς, το έτος ενίσχυσης 2023 ήταν 25,62 ευρώ ανά στρέµµα για σύνολο 982.780.861 ευρώ και 38.358.210 επιλέξιµα στρέµµατα. Το πιο πιθανό λοιπόν είναι αν κάποιος από τους αγρότες δεν εµπίπτει στις κατηγορίες προσαύξησης (βλ. Φάκελος σελ. 27-30), τότε να λαµβάνει το ελάχιστο ποσό των 13 ευρώ το στρέµµα, ώστε να υπάρχει χώρος για µεγαλύτερα πριµ από τα 24 ευρώ στις κατηγορίες που θα επιλέξει η Ελλάδα.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί
Σηµειώνεται εδώ πως έχει ξεκινήσει να υπονοείται ότι από την Κοµισιόν ενθαρρύνεται οι ετεροεπαγγελµατίες αγρότες θα πέφτουν στη χαµηλότερη κατηγορία επιδότησης.
Τι αναφέρει ο νέος κανονισµός που δηµοσίευσε η Κοµισιόν
Συγκεκριµένα στο έγγραφο που δηµοσιεύτηκε στις 17 Ιουλίου 2025 µε τίτλο «Πρόταση Κανονισµού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ταµείου για την οικονοµική, κοινωνική και εδαφική συνοχή, τη γεωργία και την αγροτική ζωή, την αλιεία και τη θάλασσα, την ευηµερία και την ασφάλεια για την περίοδο 2028-2034 και για την τροποποίηση του κανονισµού (ΕΕ) 2023/955 και του κανονισµού (ΕΕ, Ευρατόµ) 2024/2509» αναφέρονται τα εξής:
ΤΙΤΛΟΣ V ΚΟΙΝΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ I
Άρθρο 35 Είδη παρεµβάσεων
- Σύµφωνα µε τις παρεµβάσεις που αναφέρονται στο άρθρο XX [είδη στήριξης] του κανονισµού (ΕΕ) 202X/XXXX [κανονισµός ΚΓΠ], ορίζονται οι ακόλουθες παρεµβάσεις της ΚΓΠ:
(α) φθίνουσα στήριξη εισοδήµατος ανά περιοχή
(β) συνδεδεµένη στήριξη εισοδήµατος
(γ) ειδική ενίσχυση για την καλλιέργεια βαµβακιού
(δ) ενίσχυση για φυσικούς και άλλους περιορισµούς που αφορούν συγκεκριµένες περιοχές
(ε) στήριξη για µειονεκτήµατα που προκύπτουν από ορισµένες υποχρεωτικές απαιτήσεις
(στ) γεωργοπεριβαλλοντικές και κλιµατικές δράσεις
(ζ) στήριξη για µικρούς αγρότες·
(η) στήριξη για εργαλεία διαχείρισης κινδύνου
(θ) στήριξη για επενδύσεις για αγρότες και δασοκαλλιεργητές […]
- […] Η προβλεπόµενη µέση ενίσχυση ανά εκτάριο για τη φθίνουσα στήριξη εισοδήµατος βάσει έκτασης που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο δεν πρέπει να είναι µικρότερη από 130 ευρώ και µεγαλύτερη από 240 ευρώ για κάθε κράτος µέλος. Για το βαµβάκι, οι ενισχύσεις ορίζονται στο άρθρο 38.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.